Πηγή: lifo.gr
Κυριακή 30 Ιουλίου 2017
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί: Ολη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των πυραύλων μας
H Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε σήμερα την δεύτερη εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή, η δοκιμή της οποίας είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14 και διένυσε μια απόσταση 998 χλμ κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.
Μετά την εκτόξευση του πυραύλου, ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν δήλωσε πως ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί ένα ανεκτίμητο εφόδιο που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί. Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει «απερίσκεπτη και επικίνδυνη» την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, η οποία θα την οδηγήσει σε «περαιτέρω απομόνωση».
Μια ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι στα γυμνάσια χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σε «χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας κατά μήκος της Ανατολικής Όχθης». «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτή την νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι αυτές οι δοκιμές – και αυτά τα όπλα – θωρακίζουν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του. «Απειλώντας τον κόσμο, αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενίσουν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ πρόκειται να υπογράψει, θέτοντας σε ισχύ, το νομοσχέδιο που ψήφισε η αμερικανική Γερουσία και προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ανέφερε με ανακοίνωσή της αργά την Παρασκευή εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Ντόναλντ Τραμπ «εγκρίνει το νομοσχέδιο και σκοπεύει να το υπογράψει», έπειτα από την ανάγνωση της τελευταίας εκδοχής του κειμένου, δήλωσε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
Ο πρόεδρος επέλεξε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία (98 ψήφους υπέρ και 2 κατά), παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του στο κείμενο. Τιλέρσον: Κίνα και Ρωσία ευθύνονται για την Βόρεια Κορέα Η Κίνα και η Ρωσία φέρουν μια «μοναδική και ειδική ευθύνη» για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα, υποστήριξε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.
Σε ανακοίνωσή του ο Τίλερσον ανέφερε ότι «ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος» της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία «φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια». Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας.
Η Κίνα είναι ο τελευταίος μεγάλος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ ενώ η Ρωσία έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα «να μην χάσει την ψυχραιμία της» απέναντι στην πυρηνική ισχύ του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Το Πεκίνο συνιστά σύνεση σε όλες τις πλευρές Με τη σειρά της, η Κίνα κάλεσε σήμερα την Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει όλες τις ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έπειτα από την εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) που προχώρησε την Παρασκευή η Πιονγκγιάνγκ.
Το Πεκίνο επίσης ελπίζει όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με σύνεση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης ανέφερε με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την εκτόξευση καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Πηγή: lifo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου