Δεν θέλει να βγει από την αυστηρά φρουρούμενη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Τι λένε οι γιατροί του Ευαγγελισμού
Είκοσι τέσσερις μέρες μετά την έκρηξη του τρομο-πακέτου στα χέρια του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να νοσηλεύεται υπό αυστηρή φρούρηση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Αν και οι εκτιμήσεις των γιατρών ήταν ότι πρόκειται για επιφανειακά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός της παρατεταμένης νοσηλείας του. Είναι θέμα αποφυγής πιθανών επιπλοκών ή μήπως υπόθεση της Αντιτρομοκρατικής που δεν δίνει το ΟΚ για να βγει από τον αυστηρά αποστειρωμένο -σε θέματα ασφάλειας- ειδικό χώρο του νοσοκομείου; Και αυτό επειδή ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μετά την επίθεση σε βάρος του φυλάσσεται από ειδικό κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και του Αστυνομικού Τμήματος Συντάγματος σε 24ωρη βάση, ενώ ελάχιστοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στον χώρο νοσηλείας του.
Μάλιστα, αν και η ενημέρωση που είχαν οι αστυνομικοί από τους θεράποντες γιατρούς ήταν ότι θα έβγαινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, και έτσι είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγκρότησης του σχεδίου φύλαξης τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και της οικίας του, το εξιτήριο από την ειδική μονάδα ακυρώθηκε χωρίς να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Στην Αντιτρομοκρατική υποστηρίζουν ότι το θέμα του εξιτηρίου του κ. Παπαδήμου εξαρτάται καθαρά από την απόφαση των γιατρών, αλλά και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τον επισκέφθηκαν αρκετές φορές στη ΜΑΦ του «Ευαγγελισμού» και είχαν αλλεπάλληλες συζητήσεις προκειμένου να συνταχθεί η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού. Οι αστυνομικοί από την εικόνα του κ. Παπαδήμου εκτίμησαν ότι βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο ψυχολογικά εμφανίζεται ταλαιπωρημένος και δείχνει να μην έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ που υπέστη. Ισως γι’ αυτό, λένε, δεν κατάφερε να δώσει πολλά στοιχεία για το σκηνικό της έκρηξης και, κυρίως, για τον λόγο που τράβηξε το ενδιαφέρον του ο φάκελος και αποφάσισε να τον ανοίξει στο αυτοκίνητο. Αρκέστηκε να πει ότι συνηθίζει να ανοίγει ο ίδιος όλους τους φακέλους που παραλαμβάνει αφού πρώτα ελεγχθούν, και γι’ αυτό άνοιξε και τον επίμαχο, καθώς πίστευε ότι είχε ήδη ελεγχθεί και άρα δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.
Η κατάθεση μέσα στο νοσοκομείο
Οι έρευνες από την πλευρά της Αντιτρομοκρατικής κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των βομβιστών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Πρόκειται, λένε, για έναν νέος «καθαρό» βραχίονα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», ο οποίος έχει αναπτύξει διεθνείς σχέσεις και πραγματοποιεί χτυπήματα με βάση τον εντυπωσιασμό, που όμως κάθε φορά γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνα. «Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια. Ο,τι γράφουν στις προκηρύξεις και τις ανακοινώσεις τους το εφαρμόζουν κατά γράμμα», τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., και προσθέτει: «Διαβάζουμε τις αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο και μέσα από τα κείμενα προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους επόμενους πιθανούς στόχους». Ετσι, ο πρώην πρωθυπουργός, το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί αρκετές φορές, παραμένει στην κόκκινη λίστα των πιθανών στόχων, γι’ αυτό και εξακολουθούν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα φρούρησης ακόμα και μέχρι σήμερα που βρίσκεται στον «Ευαγγελισμό».
Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, προκαλεί ερωτήματα η απόφαση της Κατεχάκη στις αρχές του χρόνου να μειώσει τη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού: από 12 φρουρούς σε οκτώ. Ηταν δε τόσο στοχοποιημένος ο κ. Παπαδήμος, που ακόμη και ο Χριστόδουλος Ξηρός στο «διάγγελμα» που έκανε μετά την απόδρασή του είχε αναφερθεί προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Οι αξιωματικοί μέσα από την κατάθεση του κ. Παπαδήμου δεν κατάφεραν να αντλήσουν πολλά στοιχεία για με τη διαδρομή του τρομο-πακέτου μέχρι αυτό να καταλήξει στη μαύρη Mercedes και να ανοιχτεί από τον ίδιο. Ο πρώην πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους αστυνομικούς τόνισε ότι πίστευε πως το δέμα είχε ελεγχθεί και το παρέλαβε από το σπίτι του. Μάλιστα φέρεται να είπε ότι δεν θυμάται ποιος ήταν ο αποστολέας και όταν το άνοιξε νόμισε ότι μέσα είχε κάτι σαν θήκη για CD.
Η έκρηξη ουσιαστικά κατέστρεψε ολοσχερώς το δέμα, αν και τα εργαστήρια κατάφεραν τελικά να προχωρήσουν σε μερική ανασύνθεση και να βγάλουν συμπεράσματα για τη βόμβα και τη συνδεσμολογία της. Βέβαια, τα οκτώ πακέτα που κατάφεραν να εντοπίσουν τον περασμένο Μάρτιο στα ΕΛ.ΤΑ. Κρυονερίου από τη μεγάλη παρτίδα που έστειλαν οι «Πυρήνες» σε Ελλάδα και εξωτερικό τούς δείχνουν την ακριβή συνδεσμολογία και έτσι εκτιμούν ότι και σε αυτή την περίπτωση το πακέτο που έσκασε στα χέρια του κ. Παπαδήμου ήταν φτιαγμένο με τον ίδιο τρόπο. Παράλληλα, στην Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε φάση κόκκινου συναγερμού καθώς οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό όχι μόνο δεν έκλεισε τον κύκλο, αλλά είναι πολύ πιθανό η οργάνωση να επανέλθει -και μάλιστα σύντομα- με μια εντυπωσιακότερη επίθεση.
Γιατί δεν θέλει να βγει από το νοσοκομείο
Tι λένε οι γιατροί στον «Ευαγγελισμό» για την παρατεταμένη νοσηλεία του πρώην πρωθυπουργού
Λόγοι υγείας αλλά και ασφάλειας φαίνεται ότι κρατούν «εγκλωβισμένο» για 24η ημέρα σε μία ιδιότυπη, παρατεταμένη νοσηλεία στον «Ευαγγελισμό» τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Το τραύμα στον δεξιό μηρό που παραμένει ανοιχτό, σε συνδυασμό με την ανεβασμένη τιμή του σακχάρου που έχει εμφανίσει ο ασθενής και η οποία επιβραδύνει την επούλωση της πληγής, κρατούν κλειστή προσώρας την πόρτα εξόδου για τον κ. Παπαδήμο.
Φαίνεται, όμως, ότι και ο ίδιος δεν αισθάνεται έτοιμος να «στερηθεί» τις ασφαλείς, σχεδόν εξατομικευμένες συνθήκες νοσηλείας εντός της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Παρά τις πληροφορίες προ δεκαημέρου ότι ενδεχόταν να λάβει εξιτήριο και να παρακολουθείται στην οικία του ανά τακτά διαστήματα για τον καθαρισμό ή τον αιματολογικό έλεγχο του σακχάρου από ειδικούς, ο κ. Παπαδήμος δεν πήρε... εξιτήριο ούτε καν από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για τα μονόκλινα δωμάτια του 10ου ορόφου του «Ευαγγελισμού».
Από την πλευρά του, το προσωπικό του νοσοκομείου δίνει παράλληλα με την περίθαλψή του μια μεγάλη μάχη ώστε να προστατεύσει τον ευάλωτο χειρουργημένο άνδρα από τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια που πάντοτε ελλοχεύουν - αφενός χορηγώντας ισχυρή αντιβίωση στον κ. Παπαδήμο και αφετέρου φροντίζοντας να είναι αποστειρωμένο το περιβάλλον όπου κινείται ο ίδιος αλλά και όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Μετά την παραμονή του για πέντε ημέρες μετά τον τραυματισμό του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), για την οποία σημειωτέον η διοίκηση του νοσοκομείου ανέφερε ότι θα είναι βραχεία και για προληπτικούς λόγους, ο κ. Παπαδήμος μεταφέρθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα λάβει το τελικό εξιτήριο για την οικία του. Από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου είχαν προκληθεί τραύματα και εκδορές στην περιοχή του θώρακα, της κοιλιάς αλλά και στα άκρα του, με τους ειδικούς να εστιάζουν εξαρχής στο τραύμα στο δεξιό μηρό του. Λόγω της έκρηξης, ο κ. Παπαδήμος είχε επίσης υποστεί μικρής έκτασης εισπνευστικό έγκαυμα στις αναπνευστικές οδούς, το οποίο αντιμετωπίστηκε.
Το τραύμα στον δεξίο μηρό αποτελεί και τον βασικό λόγο της νοσηλείας του 70χρονου οικονομολόγου. Είναι εκείνο για το οποίο οδηγήθηκε στο χειρουργείο αμέσως μετά τη διακομιδή του στον «Ευαγγελισμό», το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου, προκειμένου να υποβληθεί σε καθαρισμό, καθώς χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς «βαθύ τραύμα που είχε φτάσει έως την επιφάνεια του μυός».
Οι διευθυντές της Α’ Χειρουργικής και Πλαστικής Χειρουργικής, Βασίλης Βουγάς και Γιώργος Χαρκιολάκης αντίστοιχα, πραγματοποίησαν τη χειρουργική επέμβαση καθαρισμού με γενική αναισθησία και ζήτησαν τη νοσηλεία του για ένα 24ωρο στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους. Η νοσηλεία, όμως, παρατάθηκε για πέντε ημέρες - παρά το γεγονός ότι οι γιατροί ανέφεραν ότι η κατάσταση του ασθενούς δεν εμπνέει ανησυχία, είναι αιμοδυναμικά σταθερή και η εξέλιξη των τραυμάτων του είναι ομαλή.
Από τις 30 Μαΐου ο κ. Παπαδήμος νοσηλεύεται στον 3ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ, στη ΜΑΦ, αλλά σε ειδικό απομονωμένο χώρο. Η αντιμετώπιση του τραύματος στο δεξί πόδι συνεχίζει να αποτελεί την προτεραιότητα των γιατρών. Παρά τους χειρουργικούς καθαρισμούς χρειάστηκε να γίνει παροχέτευση στο τραύμα για την απομάκρυνση του υγρού, η οποία ελέγχεται και αλλάζεται ανά διήμερο.
Το γεγονός ότι ο ασθενής πλέον δεν είναι καθηλωμένος, όπως συνέβαινε το πρώτο διάστημα, έχει αλλάξει λίγο την ψυχολογία του - είναι ενδεικτικό ότι ζητά από τη σύζυγό του, που παραμένει αρκετή ώρα μαζί του, τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να εργάζεται.
Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα, Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου