Απορρίπτουν το σχέδιο για δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις - Απαίτησαν να μπαίνει λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία - Ζητούν εξοντωτικά χαράτσια έως και 120% για τα αδήλωτα εισοδήματα - Στον «αέρα» ο σχεδιασμός για την άμεση κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων.
Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού», μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα μπορεί να εκπληρώνει απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις έβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τις χθεσινές επαφές τους με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Συνόδευσαν δε τη στάση τους αυτή επισημαίνοντας στην ελληνική πλευρά ότι όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μη βιώσιμες και είναι προτιμότερο να κλείσουν αντί να διευκολύνονται! Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν και τις προτεινόμενες από το υπουργείο Οικονομικών ρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τους, απαιτώντας να επιβάλλονται πολύ υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων που μαζί με τους αναλογούντες φόρους θα φθάνουν ακόμη και στο 120% των αποκρυβέντων εισοδημάτων!
Κατά τις χθεσινές συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τόσο οι επικεφαλής των επιθεωρητών των τεσσάρων θεσμών όσο και τα τεχνικά τους κλιμάκια, εξετάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα» και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, διατύπωσαν έντονες αντιρρήσεις και ενστάσεις στη ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι οι εισπράξεις που θα πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις μέσω POS και ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) δεν θα επιτρέπεται να κατάσχονται στο σύνολό τους, έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά θα πιστώνονται σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μερικώς ή ολικώς ακατάσχετους, προκειμένου να διατίθενται απρόσκοπτα και κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους τους και τους προμηθευτές τους.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών τήρησαν μια ακραία στάση στο θέμα αυτό, απορρίπτοντας πλήρως την ελληνική πρόταση ακόμη και για μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό. Απάντησαν δε στην ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι όσες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, είτε μέσω της «πάγιας ρύθμισης» των 12 μηνιαίων δόσεων είτε μέσω των παλαιότερων ρυθμίσεων «των 100 δόσεων», και είναι άμεσα εκτεθειμένες σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να τους δίνεται καμία δυνατότητα να συνεχίζουν να λειτουργούν!
Σε παρατήρηση της ελληνικής πλευράς ότι το 60% των επιχειρήσεων στη χώρα μας βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αδυνατούν πλέον να πληρώνουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των οφειλών τους προς το Δημόσιο οι εκπρόσωποι των θεσμών απάντησαν κυνικά ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Προσαυξήσεις έως 120% για αδήλωτα εισοδήματα Όσον αφορά το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν την ελληνική πρόταση για την επιβολή κύριων φόρων εισοδήματος, προσαυξήσεων και προστίμων που θα φθάνουν το πολύ μέχρι και το 80% των εισοδημάτων που δηλώνονται.
Αντέτειναν δε ότι σε όσους φορολογούμενους αποκαλύπτουν εκ των υστέρων εισοδήματα που απέκρυψαν κατά το παρελθόν πρέπει να επιβάλλονται ακόμη πιο υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις που μαζί με τους αναλογούντες φόρους θα πρέπει να φθάνουν ακόμη και το 120% των αποκρυβέντων εισοδημάτων. Ουσιαστικά, η αντιπρόταση των θεσμών εκλήφθηκε από την ελληνική πλευρά ως πλήρης απόρριψη του σχεδίου για την παροχή κινήτρων προς τους Έλληνες φορολογούμενους να δηλώσουν στις φορολογικές αρχές της χώρας μας αδήλωτα εισοδήματα που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Κι αυτό διότι με τόσο υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων που πρότειναν οι δανειστές καθίσταται πλέον ασύμφορη για τους φορολογούμενους η... οικειοθελής αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων τους, οπότε οι ρυθμίσεις καθίστανται άνευ ουσίας και σημασίας.
Η άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών να δώσουν το «πράσινο φως» στην κατάθεση των διατάξεων για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων προκάλεσε έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς την έφερε αντιμέτωπη με ανατροπή του σχεδιασμού της για άμεση προώθηση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει την άμεση προώθηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας. Η στάση των δανειστών αλλάζει τα δεδομένα, καθώς είναι πολύ πιθανό να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναβάλει για πολλοστή φορά την κατάθεση των σημαντικών αυτών νομοσχεδίων στη Βουλή, με κίνδυνο να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο μιας νέας μονομερούς ενέργειας. Ορισμένες πλευρές προτείνουν δηλαδή τα νομοσχέδια να κατατεθούν χωρίς την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών και να επέλθουν εκ των υστέρων, κατά την τελική συζήτησή τους στην Ολομέλεια της Βουλής, οι όποιες τροποποιήσεις συμφωνηθούν τελικά με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών το κείμενο του νομοσχεδίου με τα κίνητρα για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» και της ηλεκτρονικής τραπεζικής, προσθέτοντας στο άρθρο που προβλέπει την καθιέρωση του ακατάσχετου «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού» την εξής γραπτή παρατήρηση: «Οι επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν και να εξοφλούν εγκαίρως σε μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είναι μη βιώσιμες και πρέπει να κλείσουν»!
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πηγή : dikaiologitika.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου