Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

«Πάγο» στο πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών βάζει το κουαρτέτο



Διαπραγμάτευση: Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» των θεσμών που αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα, αφήνοντας πολλά ανοικτά μέτωπα

Με τον απολογισμό των συγκλίσεων και των αποκλίσεων επί των ανοικτών θεμάτων αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης και τα «όχι» που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκληρώνεται μέχρι το μεσημέρι ο αναγνωριστικός γύρος διαπραγματεύσεων.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα -η αποστολή του ΔΝΤ θα παραμείνει για περαιτέρω επαφές με στόχο τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας- με πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής τη 17η Οκτωβρίου. Στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με βασικό στόχο να κλείσουν τουλάχιστον τα 15 προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

Κατά τον χθεσινό γύρο επαφών άνοιξε άλλο ένα μέτωπο. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έπεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και προς το ΕΤΑΑ με ημερομηνία εφαρμογής την 1η/1/2017. Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις επί της συγκεκριμένης πρότασης, με αρμόδια πηγή του υπουργείου Εργασίας να τονίζει μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ότι οι θεσμοί θα αποφανθούν επί της συγκεκριμένης πρότασης αφού παραλάβουν στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση που θα ποσοτικοποιούν τη συγκεκριμένη πρόταση. Ήταν η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία που μπήκε στο στόχαστρο του κουαρτέτου, καθώς είχε προηγηθεί η καταγραφή διαφωνιών και επί της πρότασης για τη θέσπιση «ακατάσχετου» λογαριασμού στις επιχειρήσεις προκειμένου να τονωθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Πιο κοντά σε συμφωνία φέρονται να βρίσκονται οι δύο πλευρές όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε χθες το βράδυ ότι η ελληνική πλευρά θα στείλει το προσχέδιο νόμου στους θεσμούς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να επιλυθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ψήφιση ενός νόμου που θα επιτρέπει ρύθμιση οφειλών -ακόμη και κούρεμα χρεών- σε όσες επιχειρήσεις κριθούν ως βιώσιμες από αρμόδιους «αξιολογητές φερεγγυότητας» οι οποίοι θα γνωμοδοτούν σχετικά σε επιτροπή που θα συγκροτείται από τους πιστωτές (μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, καθώς στη ρύθμιση θα υπάγονται όλες οι οφειλές και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο αρμόδιος αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασαν χθες σειρά στοιχείων στους θεσμούς προκειμένου να τους πείσουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από τον στόχο (0,5%). Η ίδια εκτίμηση έγινε και για το 2017. Η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει την πλευρά των δανειστών -και ειδικά το ΔΝΤ που αμφισβητεί σε συστηματική βάση τα νούμερα- ότι θα υπάρξει υπέρβαση στόχων, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί και ο «δημοσιονομικός χώρος» για τη χρηματοδότηση των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (σ.σ.: το 40% του πρόσθετου πλεονάσματος μπορεί να διατεθεί από την κυβέρνηση για παροχές βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο).

Συγκεκριμένη πρόταση

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στα δύο μείζονα ζητήματα που τους έθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό και αφορούν την εξαγγελία του πρωθυπουργού (από του βήματος της ΔΕΘ), για πάγωμα των παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών - εμπόρων - γιατρών και στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα οποία θα μπορούν να χορηγούν και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Τα θέματα αυτά τα έχουν θέσει, ήδη, στον υπουργό Εργασίας οι ενώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «και στα δύο θέματα οι εκπρόσωποι των θεσμών, χωρίς να είναι αρνητικοί, εξέφρασαν επιφυλάξεις και ζήτησαν να δουν συγκεκριμένους αριθμούς και τεκμηριωμένες προτάσεις. Έτσι για τα θέματα αυτά συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ των δύο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η συζήτηση για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών προς τα ταμεία συνδέεται με τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, αλλά και με τη συνολική αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, το θέμα του παγώματος των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών αφορά τουλάχιστον 300.000 εμπόρους - βιοτέχνες - επαγγελματίες.
Τέλος στο αγγελιόσημο

Για το επίμαχο θέμα του αγγελιόσημου, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, καθώς χθες έληξε η δεύτερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την κατάργησή του. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, την προσεχή Τρίτη το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τις Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο «για να δούμε πώς θα προχωρήσει αυτό που εγώ είχα θεωρήσει εξαρχής ως ιδανική λύση, δηλαδή τη μετατροπή του πόρου του αγγελιόσημου σε έναν πόρο συμφωνημένο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και όχι σε έναν πόρο θεσμοθετημένο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του αγγελιόσημου και τις οικονομικές επιπτώσεις στα ταμεία του Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως το αρχικό αίτημα των εργαζομένων στον Τύπο για εξαίρεση του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ από τον ΕΦΚΑ ήταν εκτός συζήτησης.
Ανέφερε πάντως ότι έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους στον χώρο του Τύπου πως «εάν θέλουν να ορίσουμε αντίστοιχη εισφορά εργοδοτών και εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ σαν να ήταν επικουρικό ταμείο, είμαι απολύτως διαθέσιμος». Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θέλουμε να σεβαστούμε τις ιδιομορφίες που έχει ο ΕΔΟΕΑΠ και ειδικά την αυτοδιαχειριστική λειτουργία του». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι περισσότεροι από τους εργοδότες στον χώρο του Τύπου «δεν έχουν αντίρρηση να προχωρήσει μία τέτοια λύση», δηλαδή σε μια λύση μετατροπής του αγγελιόσημου από νομοθετημένο πόρο σε συμβατικό πόρο.



Έντυπη Ναυτεμπορική


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου