«Ομερτά» επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την αποκάλυψη του «Εθνους» ότι ο πρώην υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος, την περασμένη Πέμπτη έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης μέσα στο κελί του στην πτέρυγα ΣΤ’.
Τα στόματα έκλεισαν και όσα άνοιξαν επιχείρησαν να θολώσουν το τοπίο γύρω από το τι πραγματικά συνέβη τη νύχτα της 28ης Ιουλίου.
Η πληροφορία για το επεισόδιο εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας μας, ύστερα από τηλεφώνημα κρατουμένου των φυλακών Κορυδαλλού. Στη συνέχεια, το περιστατικό επιβεβαίωσαν και επηύξησαν ως προς την έντασή του δύο ακόμη πηγές. Και οι τρεις μαρτυρίες έκαναν λόγο για σφοδρά χτυπήματα εναντίον του πρώην υπουργού με δράστη τον αποκαλούμενο και «βαρόνο της νύχτας», Βασίλη Στεφανάκο.
Βάσει των όσων περιέγραψαν οι πηγές αυτές, το συμβάν σημειώθηκε στις 8.30 μ.μ., όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος διαμαρτυρήθηκε για τα φώτα που παρέμεναν ανοιχτά. Σημειώνεται ότι την ώρα που εκτυλίχθηκε το επεισόδιο θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες κλειδώματος των κρατουμένων στα κελιά τους.
Μάρτυρες
Μπροστά στον ξυλοδαρμό, όπως αποκάλυψαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ήταν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να δώσουν τέλος στο θερμό επεισόδιο. Παρόντες, επίσης, ήταν ο Νίκος Ρωμανός (το κελί του οποίου βρίσκεται στην πτέρυγα Α’) και γνωστός ποινικολόγος (αν και το επισκεπτήριο για τους δικηγόρους λήγει στις 6.30 μ.μ.).
Οταν, χθες, το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας, οι εμπλεκόμενοι ή οι εκπρόσωποι αυτών στην πρώτη τους αντίδραση ούτε επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν την είδηση. Στις τοποθετήσεις τους, που ακολούθησαν ώρες μετά, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη του επεισοδίου, αλλά αμφισβήτησαν την ένταση αυτού.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Παγορόπουλος έκανε λόγο για ένα επεισόδιο «από αυτά που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση μεταξύ των τροφίμων του σωφρονιστικού καταστήματος». Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Κοτσαλής, που επισκέφθηκε μαζί με συνεργάτες του τη Δευτέρα τον πρώην υπουργό, είπε ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος μας ανέφερε ότι επρόκειτο για μία λεκτική αντιπαράθεση με ομάδα προσώπων και με κάποια έκφραση βιαιότητας εις βάρος του». «Η γενίκευση του περιστατικού απετράπη με την παρέμβαση άλλων προσώπων», πρόσθεσε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δεύτερο δικηγόρο, αν και το περιστατικό αφορούσε, όπως ανακοίνωσε, σε ένα φραστικό επεισόδιο με κάποια μορφή βίας, ο ίδιος επέστησε «την προσοχή των αρμοδίων φορέων για τη λήψη των αναγκαίων, κατά την κρίση τους, μέτρων για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής του πρώην υπουργού».
Ο Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος υπεράσπισης του Β. Στεφανάκου, σε Δελτίο Τύπου χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδέστατο» και «συκοφαντικότατο» και τόνισε ότι θα κινηθεί νομικά κατά του «Εθνους».
Μετά την έκταση που έλαβε το θέμα, είδαν το φως της δημοσιότητας ισχυρισμοί που επιβεβαίωναν μεν τον ξυλοδαρμό, χρεώνοντας όμως την επίθεση σε άλλον δράστη. Συγκεκριμένα, το Newsit.gr, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρει ότι «ο πρώην υπουργός ξυλοκοπήθηκε όχι από τον Βασίλη Στεφανάκο, αλλά από τον αλβανικής καταγωγής και συνεργό του Χριστόδουλου Ξηρού, Χάρι Κόκα». Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα ο πρώην υπουργός, πριν ο Χάρι Κόκα τον χτυπήσει βίαια, είχε δεχθεί λεκτική επίθεση και μία σπρωξιά από τον Β. Στεφανάκο.
Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα φωτίσει τις συνθήκες και θα αποφανθεί γύρω από το τι συνέβη, αφού χθες διατάχθηκε διπλή πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα.
Ευθύνες
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία του Πειραιά διερευνά το κατά πόσον υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων επειδή παρέλειψαν να προβούν σε κάποιες ενέργειες. Παράλληλα το αρμόδιο Συμβούλιο των Φυλακών εξετάζει εάν προκύπτουν ευθύνες πειθαρχικές για κρατουμένους.
Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν, πάντως, ότι τη βραδιά του επεισοδίου δεν ζήτησε κανείς τη συνδρομή ιατρού ούτε πήγε σε εξωτερικό νοσοκομείο ή στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο των φυλακών. Για τις επόμενες κινήσεις τους οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου θα περιμένουν το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι με τον ν. 4322/15 προστέθηκε ρύθμιση που, θέλοντας να επιβάλει την ευταξία στο εσωτερικό της φυλακής, πρόβλεψε ότι οι ποινές για τυχόν πράξεις βίας στη διάρκεια της κράτησης, εκτίονται οπωσδήποτε μετά την έκτιση της άλλης ποινής για την οποία υπήρξε ο εγκλεισμός του κρατουμένου.
ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ
Πηγή : ethnos.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου