Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ο ΕΝΦΙΑ πάγωσε το Χαμόγελο (του παιδιού) παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις




«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ από το 2002, καθώς μεγάλωσα σε σπίτι του Οργανισμού μέχρι και την ενηλικίωσή μου. Σήμερα είμαι εν ενεργεία οικονομολόγος, έχοντας αποφοιτήσει από την σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Οκτώβριο ξεκινάω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο «Tourism Management» ως υπότροφος.»

Έτσι αρχίζει η επιστολή του Αλέξανδρου Νάκου, ενός ανθρώπου που βγήκε από τα «σπάργανα» αυτού του οργανισμού προστασίας παιδιών.

Η διεύθυνση στο φάκελο αναγράφει Μέγαρο Μαξίμου και παραλήπτης, αυτής της γραπτής εξομολόγησης, είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξανδρος Νάκος όπως λέει στην επιστολή του αποφάσισε να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό μετά την επιβολή ΕΝΦΙΑ 57.313,31€ στο « Χαμόγελο Του Παιδιού».

«Όταν ήμουν σε δύσκολη θέση με τους γονείς μου, το κράτος δεν με βοήθησε, αν και είναι υποχρέωσή του. Αλλά δεν παραπονέθηκα ποτέ γι’ αυτό μιας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου και πάλι και να κυνηγήσω με αξιώσεις τα όνειρά μου. [...]Ένα παιδί μπορεί να έχει μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς την πρώτη την έχασε από λάθη των γονιών του..» γράφει στην επιστολή του ο Αλέξανδρος Νάκος.

Ένα γράμμα γεμάτο συναίσθημα! Θυμό, για το κράτος, που δεν έχει δομές για να βοηθήσει παιδιά να μεγαλώσουν σε συνθήκες, οι οποίες θυμίζουν οικογενειακή θαλπωρή. Που δεν δίνει την δυνατότητα να μεγαλώσουν έξω από κάποιο ίδρυμα και να έχουν μια ζωή ίδια με αυτή των συνομηλίκων τους. Θυμό για την επιβολή ενός τόσο μεγάλου και δυσβάστακτου φόρου στην «οικογένεια» που τον μεγάλωσε.

«Εγώ στάθηκα πάρα πολύ «τυχερός» μιας και τις 3 φορές που χρειάστηκε να απομακρυνθώ από τους γονείς μου υπήρχε «χώρος» για εμένα αλλά και για τον αδερφό μου, ο οποίος παρεμπιπτόντως επίσης σπουδάζει.» εξομολογείται στην επιστολή του.

Η επιστολή κλείνει με την παράκληση να απαλλαχθούν από τον ΕΝΦΙΑ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και όλοι οι οργανισμοί προστασίας παιδιών.

«Ποια δράση μας θα πρέπει να διακόψουμε για να πληρώσουμε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ;» , αναρωτιέται ο Αλέξανδρος Νάκος.

Όμως δεν ήταν ο μόνος που ένιωσε την ανάγκη να πάρει θέση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ στην μεγάλη «οικογένεια» που τον μεγάλωσε.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ονομάζομαι Γιώργος, είμαι 25 ετών, Πλοίαρχος Γ΄ του Εμπορικού Ναυτικού και σύντομα θα έχω το δίπλωμα Πλοιάρχου Β΄. Έχω ήδη ένα δεύτερο πτυχίο στο Ship Management και σύντομα θα κάνω και μεταπτυχιακό στο ίδιο πεδίο. Το βασικό σε όλα αυτά είναι ότι ξεκίνησα χωρίς οικογένεια, έφτασα ως εδώ και προχωρώ επειδή είχα δίπλα μου «Το Χαμόγελο του Παιδιού».»

Η επιστολή του Γιώργου Φατνασή ξεχειλίζει και αυτή από συναίσθημα, από ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους –εθελοντές που τον μεγάλωσαν. Την χαρακτηρίζει όμως ακόμη κάτι, η ελπίδα ότι θα βρεθούν ευήκοα ώτα και κατ΄επέκταση λύση.

«Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω από πλευράς μου είναι να σας στείλω αυτή την επιστολή. Αυτή είναι η δική μου δύναμη. Η δική σας δύναμη όμως σαν Πρωθυπουργός είναι να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία. Μη μας απογοητεύσετε...»

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος λέει στο CNN Greece ότι υπήρξαν προφορικές διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ότι ο οργανισμός - ο οποίος δεν λαμβάνει χρήματα από κρατικούς πόρους- και όλοι όσοι πιστοποιημένα παράσχουν προστασία σε παιδιά θα εξαιρεθούν από την επιβολή ΕΝΦΙΑ. Τελικά όμως έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο αναγράφεται το ποσό των 57.313,31€.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του οργανισμού είναι σε απόγνωση και για να καταβάλει αυτό το ποσό θα αναγκαστεί να περιορίσει δραματικά τις παροχές προς τα παιδιά.

Τα ακίνητα τα όποια έχει ο οργανισμός στην κατοχή του, όπως μας λέει ο κύριος Γιαννόπουλος, τα απέκτησε μετά από δωρεές και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Σε αυτά όπου φιλοξενούνται παιδιά και τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας

Σε αυτά που παραχωρούνται στα παιδιά για να ζήσουν στην ενήλικη ζωή τους, μέχρι ν αποκτήσουν δικά τους έσοδα.

Και σε αυτά που νοικιάζουν –τα έσοδα καλύπτουν ανάγκες του οργανισμού-.

Στο μόνο που ελπίζει ο πρόεδρος του Χαμόγελου, είναι σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Το έργο του Χαμόγελο του Παιδιού

Μέσα στο ά 6μηνο του 2016 στήριξαν 52.000 παιδιάΟι γραμμές υποστήριξης δέχονται πάνω από 300.000 κλήσεις τον χρόνο

Φιλοξενούνται 380 παιδιά σε 11 σπίτια μόνιμης διαβίωσης και σε 3 σπίτια ημερήσιας φροντίδας
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.000.000 παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα

Είναι ένας αμιγώς ελληνικός Οργανισμός, ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα με πανελλαδική δράση, διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο

Στελεχώνεται από 437 άτομα έμμισθο επιστημονικό προσωπικό με την υποστήριξη 2.770 εθελοντών πανελλαδικά

Δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα Παιδικής Προστασίας και αποτελεί πιστοποιημένο φορέα παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

Είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Υποστηρίζει και συνεργάζεται με το κράτος π.χ ένταξη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά στο Ε.Κ.Α.Β., δράση Amber Alert Hellas

Είναι πιστοποιημένο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 Ελέγχεται από τα αρμόδια τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες ανήκουν τα 14 Σπίτια που λειτουργεί



Ειρήνη Ανδρουλάκη
Πηγή : cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου