Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Πιστωτική ασφυξία και capital controls «ροκανίζουν» το ρευστό των επιχειρήσεων



Οι εισηγμένες συνεχίζουν να «καίνε μετρητά» και το α΄ τρίμηνο 2016. Η οικονομική ασφυξία λόγω της καθυστέρησης στη συμφωνία με τους δανειστές υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να μειώνουν τα ταμειακά τους αποθέματα, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους (μισθοί, φόροι, δάνεια κ.λπ.). Πρόκειται για αποθέματα που είχαν αποταμιεύσει και χρησιμοποιούσαν για επενδύσεις με στόχο το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Το δείγμα των 31 εισηγμένων (δηλαδή 1 στις 7) που δημοσιοποίησαν τριμηνιαία αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν την υποχρέωση, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνει τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις με τα περισσότερα μετρητά στο ταμείο τους. Από εκεί προκύπτει ότι το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων, το φετινό α΄ τρίμηνο ανήλθε στα 3,901 δισ. ευρώ έναντι ταμειακών διαθεσίμων ύψους 4,146 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα για το σύνολο των εισηγμένων το 2015 ανήλθαν στα 10,588 δισ. ευρώ έναντι 11,010 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2014.

Ο ΟΤΕ αποτελεί την κορυφαία εισηγμένη με τα περισσότερα μετρητά, που ταυτόχρονα αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου. Αντίθετα τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν υποχώρηση των διαθεσίμων τους, ενώ αξιοσημείωτη υποχώρηση στα ταμειακά της διαθέσιμα είχε και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Το ίδιο ισχύει και με την καπνοβιομηχανία Καρέλια, ενώ αντίθετα η Motor Oil ενίσχυσε το ταμείο της, παρουσιάζοντας συνολικά κεφάλαια 813,2 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 από σχεδόν 521 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2015. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται στον πίνακα της «Κ» έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο εξωτερικό, έχοντας μεταφέρει σχεδόν το 80% με 90% των ταμειακών τους διαθεσίμων, προκειμένου να γίνεται κανονικά η μισθοδοσία του προσωπικού και να πιστώνεται στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς το ακριβές ποσό της μισθοδοσίας χωρίς να αφήνουν υπόλοιπο κεφαλαίων. Η ίδια ακριβώς διαδικασία γίνεται όταν είναι να πιστωθούν οι λογαριασμοί σε εγχώριους προμηθευτές ή για να πληρωθούν μηνιαίες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Ανεπάρκεια

Το μείζον θέμα για κάθε επιχείρηση και το 2016, όπως συνέβη και πέρυσι αλλά και στην εξαετή συνεχή μείωση του ΑΕΠ (2008-2013), είναι να έχει επάρκεια ρευστότητας. Δυστυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καθυστερήσει δραματικά να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος, προκειμένου να ξεκινήσουν από καλύτερη θέση τη νέα χρονιά. Ετσι συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις τράπεζες και δεν έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης, αφού η οικονομία παραμένει σε ένα πολύχρονο σπιράλ ύφεσης. Σύμφωνα με αναλυτές, τα βάρη του δανεισμού δεν μπορούν να μεταφέρονται αιωνίως και μάλιστα ενώ έχουν προηγηθεί επτά υφεσιακά χρόνια. Με απλά λόγια, μια εταιρεία δεν αντέχει να δουλεύει μόνο για τις τράπεζες, αφήνοντας χωρίς κέρδος τους μετόχους της. Επίσης η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν και φέτος αρκετά επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να ελπίζουν σε πιθανή σταθεροποίηση για τους υπόλοιπους έξι μήνες της χρονιάς.

Οπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες εισηγμένων ομίλων, αυτή την περίοδο λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, που αυτό τον μήνα συμπληρώνουν ένα έτος, έχουν αναστείλει κάθε παραγωγική επένδυση που απαιτεί κεφάλαια και έχουν επικεντρωθεί μόνο στις απαραίτητες λειτουργίες, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων, τη μισθοδοσία προσωπικού, την πληρωμή σε προμηθευτές για πρώτες ύλες και τις πληρωμές για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εντός και εκτός Ελλάδας.




Έντυπη Καθημερινή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου