Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η «Οδύσσεια» της Τέσσα που γύρισε σπίτι της μετά από 33 μήνες



Από τον Βόλο στην Πάρνηθα και από το Πέραμα στο Βερολίνο

Στις 12 Φεβρουαρίου 2011 η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα www.zougla.gr την έκκληση που έκανε ο ιδιοκτήτης ενός Κόλεϊ, το οποίο είχε χαθεί την προηγούμενη μέρα στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η οικογένεια του σκύλου είχε μετακομίσει από τον Βόλο στο Βερολίνο και το σκυλί ανέλαβε η μεταφορική εταιρία


Εκτός από τα αντικείμενα η εταιρία ανέλαβε να μεταφέρει και τα δύο άλογα και τα δύο σκυλιά της οικογένειας. Την ώρα όμως που οι υπάλληλοι έβγαλαν βόλτα το θηλυκό Κόλεϊ για να ξεμουδιάσει, το ζώο προσπαθώντας να ξεφύγει, έβγαλε το κολάρο του και εξαφανίστηκε.

Η Τέσσα τότε ήταν τεσσάρων ετών και χάθηκε σε μια άγνωστη γι’ αυτήν περιοχή στους Θρακομακεδόνες στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η σκυλίτσα αν και έφερε μικροτσίπ αυτό δεν ήταν καταχωρημένο στο όνομα του ιδιοκτήτη της!

Ο καιρός πέρασε και έναν χρόνο και εννιά μήνες αργότερα δηλαδή την 1η Νοεμβρίου 2012 ο Ζωοφιλικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περάματος έκανε έκκληση μέσω facebookγια το Κόλεϊ που εντοπίστηκε σε μια γειτονιά στο Ικόνιο.

Οι εθελοντές που την βρήκαν αναρωτήθηκαν: «Πώς άντεξε το αφεντικό της να εγκαταλείψει μια τέτοια κούκλα στο δρόμο; Από το καλοκαίρι βρίσκεται σε μια γειτονιά του Ικονίου Περάματος... και ευτυχώς η κα Μαρία την ταΐζει...

Σημειωτέον ότι στην συγκεκριμένη περιοχή ό,τι κινείται δηλητηριάζεται... Γι’ αυτό από Δευτέρα αναλαμβάνουμε να περιποιηθούμε το ζωάκι και να του βρούμε μια ζεστή γωνιά με πολύ αγάπη!».

Η Μαρία Μπέσσα εξαιτίας της παρατηρητικότητας της θυμήθηκε εκείνο το ζώο, που χάθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας, και έστειλε τον αριθμό του τσιπ, που είχε δει δημοσιευμένο, ώστε να ελεγχθεί.

Και πράγματι αυτό το Κόλεϊ ήταν η Τέσσα, η οποία από τον Βόλο χάθηκε στην Βαρυμπόμπη και διέσχισε το Λεκανοπέδιο της Αττικής για να φτάσει στο Πέραμα. Η οικογένεια της ετοιμάζεται να κατέβει από την Γερμανία για να την παραλάβει. Το ζώο σώθηκε επειδή κάποιοι νοιάστηκαν!


Τι κάνουμε άμα χάσουμε το κατοικίδιο μας;

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας εξαφανιστεί μην απελπίζεστε αλλά κινητοποιηθείτε αμέσως καθώς τα ζώα που δεν έχουν μάθει να ζουν στον δρόμο κινδυνεύουν από τα οχήματα, τους ανθρώπους, τ΄αδέσποτα και κυρίως από τις φόλες. Αν και συνήθως τα κατοικίδια μετά από μια σύντομη βόλτα και περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους ή εντοπίζονται σώα και αβλαβή από τους ιδιοκτήτες τους οι κίνδυνοι εκεί έξω είναι εξαιρετικά μεγάλοι γι' αυτό αμέσως θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

α) Αν το ζώο φέρει τσιπάκι πάμε άμεσα στον κτηνίατρο για να κάνουμε δήλωση απώλειας και δηλώνουμε την απώλεια και στην Αστυνομία.

β) Βάζουμε αφίσες με μια καθαρή και όχι σκοτεινή φωτογραφία του παντού στην ευρύτερη περιοχή όπου χάθηκε το ζώο αμέσως μόλις διαπιστώσουμε την απώλεια. Τις αφίσες τις βάζουμε κυρίως σε καταστήματα πώλησης ειδών για κατοικίδια, σε κτηνιατρεία της περιοχής, φούρνους, σούπερα μάρκετ και οπωσδήποτε τις κολλάμε σε κάδους απορριμμάτων… Στις αφίσες αναφέρουμε τα βασικά και όχι ιστορίες για αγρίους δηλαδή το όνομα του ζώου, το φύλο του, που χάθηκε, πότε χάθηκε, τηλέφωνα επικοινωνίας, αν είναι στειρωμένο, αν έχει κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό ή πάθηση, τι χρώμα λουράκι φορούσε και τον αριθμό μικροτσίπ.

γ) Αναζητούμε το ζώο μας περπατώντας όχι μέσα από το αυτοκίνητο καθώς η ταχύτητα θα μας κάνει να το προσπεράσουμε και να μην ακούσουμε το κλάμα του αν έχει τραυματιστεί ή έχει εγκλωβιστεί κάπου.

δ) Ενημερώστε τους γνωστούς και τους γείτονες σας, ώστε να ψάχνουν και εκείνοι και να γνωστοποιήσουν την απώλεια του ζώου ιδίως αν μένουν στην ίδια περιοχή με εσάς.

ε) Δημοσιεύστε ανακοινώσεις και στο διαδίκτυο (facebook, σχετικές ιστοσελίδες).

ζ) Το κινητό, που έχετε δώσει για να επικοινωνούν μαζί σας να το έχετε πάντα ενεργοποιημένο.

Μην δημοσιοποιείτε στο διαδίκτυο τον πλήρη αριθμό του μικροτσίπ, που φέρει το ζώο το οποίο χάσατε. Μόνο στον κτηνίατρο σας και στην Αστυνομία δώστε ολόκληρο το νούμερο.



Πηγή: zoosos.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου