Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Θρασύτατος Νταβούτογλου: Πήρε τρία δισ. από την Ευρώπη για το προσφυγικό και τώρα κουνάει και το δάχτυλο!



«Αν η ΕΕ δεν είναι μαζί μας σε αυτόν τον κοινό αγώνα δεν θα πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Την πληρή εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να υπάρξει λύση στο προσφυγικό. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Ντάνας», ενώ αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, επέμεινε ότι ήταν δικαίωμα της χώρας του να διαφυλάξει τα σύνορά της.

«Ξεχνώντας» ίσως ότι, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η ΕΕ αποφάσισε να δώσει στην Άγκυρα τρία δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τις υποδομές της και τους ελέγχους της στα τουρκικά παράλια, ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ευρώπη... δεν δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, διεκδικώντας ίσως ακόμα περισσότερα κονδύλια.

«Στην σύνοδο Κορυφής ΕΕ –Τουρκίας αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα που έχουν σκοπό να αποτρέψουν τις περαιτέρω απώλειες ζωών και να εξασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών», αναφέρει ο Νταβούτογλου στην συνέντευξη υπογραμμίζοντας όμως πως αισθητά αποτελέσματα θα μπορούν να αναμένονται μόνο αν η Τουρκία και η ΕΕ προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα όσα αναφέρονται στην συμφωνία και οι προσπάθειές της προσανατολίζονται στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τονίζοντας πως «αν η ΕΕ δεν είναι μαζί μας σε αυτόν τον κοινό αγώνα δεν θα πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι η προσφυγική κρίση είναι αποτέλεσμα του χάους που επικρατεί στη Συρία, αναφέρει ο Νταβούτογλου και τονίζει πως αν δεν βρεθεί για το πρόβλημα αυτό μια συνολική και μια βιώσιμη πολιτική λύση, το κύμα των προσφύγων θα συνεχιστεί.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου για τη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τόνισε πως: «Θέλω να υπογραμμίσω πως στο δυσάρεστο επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου εφαρμόσθηκαν στην ουσία όσα προβλέπονται όταν απειλείται ο εναέριος χώρος μας. Πιστεύουμε πως το επεισόδιο αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις έδιναν σημασία στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Συρία. Προειδοποιήσαμε την Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποφευχθεί το επεισόδιο».

«Η υπεράσπιση του εναέριου χώρου και των συνόρων αποτελεί βασική εθνική υποχρέωση και κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας. Εμείς δεν παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο της άλλης πλευράς, εμείς υπερασπιστήκαμε τον σύνορά μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και κατηγορεί την Ρωσία για τη λήψη υπερβολικών μέτρων κατά της Τουρκίας» και συνέχισε «από την πλευρά της Ρωσίας έγιναν κάποιες απαράδεκτες και αβάσιμες δηλώσεις και άρχισαν να εφαρμόζονται κατά της Τουρκίας υπερβολικά, σε ισχύ, μέτρα. Εμείς από την πλευρά μας ακολουθήσαμε μια πιο συγκρατημένη θέση για να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση αλλά η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στη Σερβία και στη επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματικών και οικονομικών παραγόντων της Τουρκίας.

Στον Πειραιά κάθε μέρα 4.000 πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται αμείωτη η ροή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης.

Με σύμμαχό τους την καλοκαιρία, οι διακινητές μεταφέρουν καθημερινά από την Τουρκία χιλιάδες πρόσφυγες, πλημμυρίζοντας τα ελληνικά νησιά. Αυτοί με τη σειρά τους προωθούνται στην ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δυο πλοία. Ειδικότερα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2.474 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 1.301 πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές είχαν φτάσει ακόμη 1.706 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο «Αριάδνη», στο οποίο είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και τη Χίο.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου