Έχοντας αφήσει πίσω την εποχή του «Ολαντρέου» ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες επιχειρεί να χτίσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Γαλλική πλευρά που αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Αθήνας το τελευταίο διάστημα. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι θέλει να κερδίσει από τη συνάντηση η κάθε πλευρά
Έχοντας αναλυτικές συνομιλίες από χθες ο πρωθυπουργός με όλους τους υπουργούς, των οποίων τα χαρτοφυλάκια εμπλέκονται με την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ (Τσακαλώτο, Σταθάκη, Σκουρλέτη, Κοτζιά, Μπαλτά) στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται επί ποδός θέλοντας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την διήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρόεδρου.
Τον Φρανσουά Ολάντ, εκτός από το υπουργικό συμβούλιο, θα συνοδεύει και ένας μικρός αριθμός επιχειρηματιών (κάτω από δέκα) που, όμως μέσω των επαφών που θα γίνουν αποτελούν μια καλή ευκαιρία για επενδυτικές πρωτοβουλίες από τις οποίες θα ωφεληθούν και οι δυο πλευρές.
Στο πλευρό του δεν θα είναι τελικά η πρώην σύντροφός του και υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία θα μετέχει σε μια διάσκεψη στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.
Στην Αθήνα θα βρεθούν οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού & Επικοινωνίας και ο Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Μετά τη «χείρα βοηθείας» που έτεινε ο Γάλλος πρόεδρος προς τον Αλέξη Τσίπρα στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες από τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Προσβλέπουν σε μια σαφή στήριξη από τον Φρανσουά Ολάντ που θα έρθει τη στιγμή που η συμφωνία και η αξιολόγηση από τους δανειστές είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα θέσει και τους δικούς του όρους για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα που θα είναι η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων του τρίτου μνημονίου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έμφαση θα δοθεί σε θέματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του χρέους, στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πακέτο Γιουνκέρ, στην προάσπιση της διαφάνειας, καθώς και σε θέματα ενέργειας, εθνικής άμυνας, στο προσφυγικό, στη συμμετοχή του ευρωκοινοβουλίου στο έλεγχο του προγράμματος κ.α.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το ενδιαφέρον των Γάλλων, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από καμία πλευρά. Φαίνεται πως μετά και το κλείσιμο της συμφωνίας με την Γερμανική Fraport για τα αεροδρόμια, ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να είναι το Παρίσι η επόμενη πόλη που θα επωφεληθεί από τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει για τον τομέα της ενέργειας ή ακόμα και για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αποκλείεται να ενδιαφέρει τους Γάλλους που θέλουν να εμπλακούν πιο ενεργά στον τομέα των μεταφορών.
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο κέρδος για την ελληνική πλευρά θα είναι μια δήλωση του Φρανσουά Ολάντ για το ελληνικό χρέος. Αυτό το ενδεχόμενο θεωρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έχει ιδιαίτερη σημασία λίγο διάστημα πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη συζήτηση δίνοντας μια εντελώς διαφορετική και ξεκάθαρη προοπτική.
Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δυο χώρες.
Καθόλου τυχαία κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενα στην επίσκεψη του Γάλλου πρόεδρου στην Αθήνα τόνιζαν πως πρόκειται για μια συνάντηση που σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων και διαμορφώνει μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες.
Η επικύρωση αυτών των προθέσεων θα έρθει με την υπογραφή μιας ελληνογαλλικής διακήρυξης από τους δυο ηγέτες.
Για την Γαλλική κυβέρνηση, οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η στήριξη της Ελλάδας αποτελεί μια καλή ευκαιρία να απαλύνει το Παρίσι τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επιβάλλεται και στους ίδιους από το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Παράλληλα ο Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να θέλει να χάσει καμία ευκαιρία που θα μπορούσε να ενισχύσει το προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και να κερδίσει πόντους στον «υπόγειο» πόλεμο με τη Γερμανία για την πρωτοκαθεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπουργικό συμβούλιο
Λίγο πριν ο Γάλλος πρόεδρος προσγειωθεί στην Αθήνα στη Βουλή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με τριπλή ατζέντα:
- Εκλογή της δικαστικής ηγεσίας
- Νομοθετικό έργο κυβέρνησης
- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Το τελευταίο θέμα αναμένεται να απασχολήσει διεξοδικά το υπουργικό συμβούλιο μιας και συνδέεται άρρηκτα με τα κόκκινα δάνεια, όπου φαίνεται να υπάρχει «μπλόκο» από την πλευρά των δανειστών.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» και του Δημήτρη Σεβαστάκη που δήλωσε πως ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι σαφώς ενοχλημένο από τέτοιου είδους δηλώσεις ο πρωθυπουργός αναμένεται στην αρχή της συνεδρίασης να προβεί για άλλη μια φορά σε συστάσεις για περισσότερο σύνεση και λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις από τους υπουργούς του.
Αντώνης Αντζολέτος
Πηγή : news247.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου