Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

«Οι χώρες της ΕΕ έχουν αντιληφθεί πλέον ότι το προσφυγικό είναι κοινό πρόβλημα»



Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας χαιρέτισε τη συνειδητοποίηση από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κοινού δράματος που προκαλεί το μεταναστευτικό κύμα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Repubblica, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε πως το δράμα των 71 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί την Πέμπτη σε ένα φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας, συνέβαλε σε μια νέα συνειδητοποίηση:

"Τις ώρες που αποκαλυπτόταν η τραγωδία, βρισκόμουν στη Βιένη για μια σύνοδο κορυφής της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αρκούσε να δει κανείς τα πρόσωπα των συναδέλφων για να καταλάβει: είμαστε όλοι εμπλεκόμενοι"
.
"Μέχρι πρόσφατα", πρόσθεσε, η ιδέα που επιβαλλόταν ήταν πως είναι μόνο μία επείγουσα κατάσταση για την Ιταλία και την Ελλάδα, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, επιβλήθηκε η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος που αγγίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Τους δύο τελευταίους μήνες, η αντίληψη άλλαξε με χαρακτηριστικό τρόπο".

"Ορισμένες κυβερνήσεις", είπε ο υπουργός, "που επέμειναν στην αρχή της κατανομής των προσφύγων, όπως η Αυστρία και η Σλοβενία, αλλάζουν θέση".

Σύμφωνα με την Ιταλία, χρειάζεται μια αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου: "Πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες που φτιάχτηκαν πριν από 25 χρόνια, εισάγοντας σταδιακά μια επαναστατική σκέψη: οι μετανάστες δεν εισέρχονται πλέον στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, εκεί όπου η γεωγραφία ή η τύχη τούς κάνει να φθάσουν, αλλά στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει να δούμε την προοπτική μιας νομοθεσίας ευρωπαϊκού ασύλου που θα ισχύει για όλες τις χώρες".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ορίζει ποιες είναι οι λεγόμενες σίγουρες χώρες και ποιες είναι οι χώρες που οι πληθυσμοί τους έχουν ανάγκη τη διεθνή προστασία", υπογράμμισε.

"Οι επαναπατρισμοί", συνέχισε, θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και, βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην κατανομή των προσφύγων, χωρίς την οποία η μεγάλη πίεση μπορεί να μετακινηθεί από τις χώρες πρώτης άφιξης όπως η Ελλάδα και η Ιταλία στις χώρες όπου το κοινωνικό σύστημα είναι πιο γενναιόδωρο, όπως η Σουηδία και η Γερμανία", είπε ο Τζεντιλόνι.


Πηγή : zougla.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου