Του Νίκου Σακελλαρίου
Σε «αχίλλειο πτέρνα» για το Χρηματιστήριο αναδείχθηκαν την εβδομάδα που πέρασε οι τραπεζικές μετοχές. Οι απώλειες από την κεφαλαιοποίησή τους ανήλθαν στα 7,6 δις , ενώ οι ποσοστιαίες απώλειες κινήθηκαν από 64% έως και 51%.
Η κατάσταση στην αγορά δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί σύντομα και οι επενδυτές περιμένουν να γίνουν γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Στα θετικά στοιχεία της εβδομάδας που πέρασε το γεγονός ότι αρκετές μετοχές από τις μη τραπεζικές, μετά το αρχικό σοκ της Δευτέρας, ανέκτησαν μέρος ή το σύνολο των απωλειών και κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Μεταξύ των τραπεζικών καλύτερα του αναμενομένου κινήθηκε η μετοχή της ΕΘνικής Τράπεζας, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τιμές των μετοχών για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.
Σε «βαρίδι» για τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη εξελίσσεται ο τραπεζικός κλάδος, μία εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Χ.Α. Με τις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών να έχουν συρρικνωθεί κατά 57% (κλαδικό δείκτη) σε σχέση μ' αυτές της 26ης Ιουνίου, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να διαχειριστεί μία υπαρξιακή κρίση. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, φαίνεται πλέον ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην χρηματιστηριακή αλυσίδα. Έχοντας χάσει (ως κλαδικός δείκτης) 71% σε σχέση με τα υψηλά εξαμήνου, καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως. Το τέλος της πρώτης περιπετειώδους εβδομάδας επαναλειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου αφύπνισε κάπως τις προσδοκίες για επιστροφή των μετοχών προς τα επίπεδα της 26ης Ιουνίου.
Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να σταθεροποιείται και περιμένει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες την υπογραφή της Συμφωνίας με τους πιστωτές προκειμένου να μπει πάλι σε κανάλι ανόδου. Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ο «καταλύτης» για τη μελλοντική μεσοπρόθεσμη τάση σε ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο. Εάν προχωρήσει η συμφωνία, θα προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόνο με την προεξόφληση της συμφωνίας οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να επιστρέψει προς τα επίπεδα των 700 μονάδων αλλάζοντας την πτωτική τάση. H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα φέρει πάλι μεγάλα funds προς το ελληνικό χρηματιστήριο.
Tραπεζικές μετοχές
Ο τραπεζικός κλάδος βγαίνει εξαιρετικά αδύναμος από την πρόσφατη περιπέτεια. Λογικό θα πουν κάποιοι, αφού ήρθαν τα capital controls να ταράξουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν μειωθεί μέχρι και την Πέμπτη κατά 7,5 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 3 Αυγούστου, όταν άνοιξε η κεφαλαιαγορά κατέγραφε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που ξεπερνά το 60% και ακολουθούν οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank, ενώ τις μικρότερες απώλειες είχε η μετοχή της ΕΤΕ μετά και την εκτίναξη κατά 27,47% κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι τράπεζες είναι εξαιρετικά ευάλωτες επιβεβαιώνοντας τις απόψεις ότι ακόμη και να σταματήσουν οι εκροές κεφαλαίων ο κλάδος θα είναι «τραυματιισμένος». Για τον τραπεζικό κλάδο, τα πράγματα είναι νομοτελειακά καθορισμένα. Εάν η κυβέρνηση υπογράψει τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, θα προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωσή τους μεν, αλλά κάτω από άγνωστες επιπτώσεις για τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Ταυτόχρονα όμως θα σταματήσουν τα capital controls και ίσως μέσα στο επόμενο εξάμηνο αποκατασταθεί η ηρεμία στις τραπεζικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αυτά δεν είναι άσχετα με τη χρηματιστηριακή πορεία των πέντε τραπεζικών μετοχών. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση περιλαμβάνει και επιβάρυνση βασικών μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών, δύσκολα θα δούμε ένα ισχυρό ράλι στις τραπεζικές μετοχές, αφού όλοι όσοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν θα έχουν βγει «λαβωμένοι». Εάν όμως η ανακεφαλαιοποίηση δεν αγγίξει τις κατηγορίες αυτές (δηλαδή δοθεί φρέσκο χρήμα από την ΕΚΤ) τότε ας ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο ράλι που θα οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές προς τα υψηλά έτους. Ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση θα περιοριστούν ή (ανάλογα) θα εξαφανιστούν τα capital controls.
Ξένα Funds
Εάν ενεργοποιηθούν εντονότερα τα ξένα χαρτοφυλάκια τότε αναμένεται ότι θα υπάρξει ισχυρό ράλι μέσα στο επόμενο τρίμηνο αρκεί να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα ή πολιτικές εξελίξεις (εκλογές). Θετικό χαρακτηριστικό ήταν ότι σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο κρατήθηκε πάνω από τις 600 μονάδες (κομβικό σημείο γιατί μετά θα πήγαινε στα χαμηλά 2012) αλλά κατάφερε να παραμείνει πάνω από τις 650 μονάδες βάζοντας υποθήκη για μελλοντική προσέγγιση των 700 μονάδων. Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να μην ενδιαφέρει άμεσα τους μεγάλους ξένους θεσμικούς, αλλά εάν περάσει από τον «ύφαλο» των πρώτων συνεδριάσεων, τότε ξένα funds θα αρχίσουν να επανακάμπτουν στο Χ.Α. O Γενικός Δείκτης ενσωμάτωσε κατά την προηγούμενη εβδομάδα τις δυνητικές απώλειες από 25 πολυτάραχες ημέρες αργίας. Ενσωμάτωσε δηλαδή, τις επιπτώσεις από τα capital controls, τις πολιτικές εξελίξεις (δημοψήφισμα), την περιπέτεια της υπογραφής προκαταρκτικής συμφωνίας της 20ής Ιουλίου και την πτώση της εποχικής ζήτησης.
Οι αγορές σε μη χρηματοοικονομικά blue chips
Το κόστος της «εβδομάδας προσαρμογής» (η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης από τις 26/6) της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ανήλθε μέχρι την Πέμπτη 6 Αυγούστου σε 9,068 δισ. ευρώ. Οι μετοχές στις οποίες εστίασαν το ενδιαφέρον τους είτε οι πωλητές είτε οι αγοραστές ήταν αναμφισβήτητα οι τράπεζες. Με τις «καταιγίδες ρευστοποιήσεων» στις τραπεζικές μετοχές (ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 64% σε διάστημα τριών συνεδριάσεων, χάνοντας 8,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση περίπου και ανέκαμψε κάπως την Πέμπτη). Μετά την Τετάρτη άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση, ενώ συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αγορές και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips (Τιτάν, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Coca Cola AG, METKA, Mυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ κ.ά). Τολμηροί ξένοι αγοραστές σε τράπεζες «μάζευαν» ό,τι είχε υποχωρήσει κάτω από 40% σε σχέση με τις 26 Ιουνίου. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα των αγοραστών είναι ξένοι που αγοράζουν πάνω στον πανικό είτε στην αδυναμία των Ελλήνων.
Κρατηθήκαμε μέσα στους δείκτες
Το σημαντικότερο κέρδος για το ελληνικό χρηματιστήριο από το πρόσφατο άνοιγμα είναι ότι καταφέραμε να αποφύγουμε τον υποβιβασμό μας και την «επενδυτική απομόνωση» ως αγορά standalone. Eάν δεν άνοιγε το ελληνικό χρηματιστήρι , ο MSCI θα μας υποβίβαζε στην ίδια κατηγορία με τα βαλκανικά χρηματιστήρια, τη Μογγολία και τη Νιγηρία, πράγμα που θα ήταν ό,τι χειρότερο για την ελληνική αγορά.
Αλλαγές έδρας
Αυτό που διακυβεύονταν κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι υπήρχαν πολλές αποφάσεις εταιρειών να προχωρήσουν σε μεταφορές έδρας στο εξωτερικό και σε εγγραφές σε ξένα χρηματιστήρια. Λίγο ως πολύ το ενδεχόμενο αυτό συζητούσαν οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών στο δείκτη FTSE Large cap 25 και μάλιστα οι περισσότερες είχαν ετοιμάσει και προκαταρκτικά σχέδια εξόδου. Μία υπογραφή συμφωνίας απομακρύνει τον κίνδυνο, αλλά πάντα υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια στα γραφεία των επιχειρήσεων.
Ξεχωρίζει η Εθνική από τις τράπεζες
Επιλογές ελληνικών blue chips από ξένους
Διαχειριστές hedge funds εκτιμούν ότι τα επίπεδα τιμών έχουν διαμορφωθεί χαμηλά και «βλέπουν» ευκαιρίες αγορών
Η νέα ανοδική (δεύτερη κατά σειρά) συνεδρίαση στο Χ.Α, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη προς τα επίπεδα των 680 μονάδων με μεικτές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές (δύο υποχώρησαν, δύο αυξήθηκαν) και αγοραστικό ενδιαφέρον για δεικτοβαρή μη τραπεζικά blue chips. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676,33 μονάδες με άνοδο 1,45%. Σε ό,τι αφορα τις τραπεζικές μετοχές, η μετοχή της ΕΤΕ πρωταγωνίστησε και με τη χθεσινή άνοδό της (1,21%) ενώ και η μετοχή της Πειραιώς (0,7%) δείχνει ότι συγκεντρώνει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον στις τελευταίες συνεδριάσεις. Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (-2,4%), η οποία φαίνεται ότι εμφανίζει εξαιρετικά αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ με πτώση 8,2% έκλεισε και η μετοχή της Eurobank.
Iσχυρά θεμελιώδη
Το γεγονός ότι προσεγγίζουμε προς μία υπογραφή Συμφωνίας ενισχύει το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως από βασικούς μετόχους που βρίσκουν εξαιρετικά φθηνές τις μετοχές των εταιρειών τους αλλά και ξένους διαχειριστές hedge funds που βλέπουν τα χαμηλά επίπεδα των blue chips ως εξαιρετικές ευκαιρίες τοποθετήσεων.
Οι ξένοι διαχειριστές θεωρούν ότι πλέον η σχέση τιμής / ρίσκο διαμορφώνεται σε δελεαστικά επίπεδα αφού το ρίσκο εξόδου από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί και οδεύουμε προς μία συμφωνία. Επιπλέον, οι ξένοι διαχειριστές δεν αγοράζουν βάσει κράτους αλλά βάσει θεμελιωδών μεγεθών των επιχειρήσεων.
Όπως μας έλεγε στέλεχος του Χρηματιστηρίου, υπάρχουν πλέον μετοχές εταιρειών που ξεφεύγουν από τα στενά εγχώρια πλαίσια και λόγω διεθνοποίησης ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ξένους. Ο χρόνος λειτουργεί καταλυτικά για το ελληνικό χρηματιστήριο και θα βοηθήσει στο να ομαλοποιηθεί το κλίμα και να ξεχωρίσουν οι ευκαιρίες στη παρούσα συγκυρία.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της Coca-Cola AG επέστρεψε με ισχυρή άνοδο και αυξημένους όγκους συναλλαγών, όπως και οι μετοχές του «Τιτάν» και της ΔΕΗ, του «Ελλάκτωρ» και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανοδικά κινήθηκε και ο ΟΠΑΠ ενώ στον ΟΤΕ υπήρξαν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών.
Για δεύτερη συνεδρίαση κινήθηκε ανοδικά η μετοχή της ΕΧΑΕ αποδεικνύοντας ότι έχει προοπτικές να πρωταγωνιστήσει στο γ' τρίμηνο.
Πηγή : imerisia.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου