Σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος οδηγεί η αδυναμία διαμόρφωσης κοινής γραμμής για τη διαχείριση του διογκούμενου κύματος καταλήψεων σε δημόσια κτίρια, για το οποίο αρκετοί μέσα στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Εσωτερικών Νίκου Βούτση, αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, αποφασίστηκε η προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο της αστυνόμευσης. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις φυλακές, με την οποία η κυβέρνηση εκτιμά πως θα εκτονωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις καταλήψεις.
Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρομολόγησε την αποχώρηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Πανούσης έχει από ημέρες διατυπώσει την άποψη ότι δεν μπορεί να αφεθεί η κατάσταση με τις καταλήψεις χωρίς αντιμετώπιση, διότι κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο κ. Βούτσης είχε εμφανιστεί ριζικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρχικά ζητήθηκε από τους δύο υπουργούς «να τα βρουν», αλλά διαπιστώθηκε, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις το τελευταίο τριήμερο, ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό και προέκυψε η χθεσινή εξέλιξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αισθάνεται πως «περιορίζεται» υπό την «ομπρέλα» του κ. Βούτση.
Στη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Πανούσης επανέφερε μία πρόταση που είχε συζητηθεί κατά τη διαδικασία μορφοποίησης του κυβερνητικού σχήματος, τον περασμένο Ιανουάριο, και αφορούσε τη «συγκατοίκηση» των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, λόγω συνάφειας αντικειμένου. Η πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον κ. Βούτση, ο οποίος την υποδέχθηκε με ανακούφιση, καθώς ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα με την ιδέα να προΐσταται των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και στον πρωθυπουργό, που διαπίστωσε ότι η δυσκολία συνύπαρξης των δύο υπουργών του δρα παραλυτικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Παρασκευόπουλος από την πλευρά του δεν είχε αντίρρηση και αποφασίστηκε η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα.
Οσον αφορά τη συγκρότηση επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο της αστυνόμευσης, αποτελεί πάγια εισήγηση του κ. Πανούση, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί η λειτουργία των αρχών ασφαλείας με όρους διαφάνειας.
Έντυπη Καθημερινή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου