«Η παρακμή του αμερικανού παρουσιαστή ειδήσεων»: Με τίτλους όπως αυτούς, τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην υπόθεση Μπράιαν Ουίλιαμς που έχει προκαλέσει σάλο τόσο εντός, όσο και εκτός ΗΠΑ.
Ο γνωστός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του NBC υποστήριζε ότι ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε το 2003 στο Ιράκ, χτυπήθηκε από πυραυλοκίνητη χειροβομβίδα. Αναγκάστηκε, όμως, να ζητήσει συγγνώμη, καθώς αποδείχθηκε ότι η ιστορία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Το 2013, ο Ουίλιαμς εμφανίστηκε στο σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν και είπε μία συγκλονιστική ιστορία: Πώς το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση όταν δέχθηκε εχθρικά πυρά.
Την ιστορία επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας την αντίδραση βετεράνων του Ιράκ, οι οποίοι έσπευσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Συγγνώμη, φίλε, δεν θυμάμαι να ήσουν στο αεροσκάφος μου» έγραψε ο μηχανικός της πτήσης, Λάνς Ρέινολντς, ενώ άλλοι βετεράνοι δήλωσαν ότι ο Ουίλιαμς βρισκόταν σε ένα ελικόπτερο που δεν ήταν τμήμα του σχηματισμού που επλήγη από τα πυρά.
Μέχρι τότε, εάν άκουγε κανείς προσεκτικά τον Ουίλιαμς θα διαπίστωνε ότι η ιστορία του άλλαζε συνεχώς ανάμεσα στα χρόνια.
Στην πρώτη του αναφορά, ο Ουίλιαμς μετέδωσε την ιστορία χωρίς να πει ότι ήταν παρόν στο συμβάν (συμφωνώντας με τις δηλώσεις κάποιων βετεράνων). Αργότερα υποστήριξε ότι χτυπήθηκε το ελικόπτερο που βρισκόταν μπροστά του, ενώ στον Ντέιβιντ Λέτερμαν προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: «Δύο από τα τέσσερα ελικόπτερα χτυπήθηκαν από πυρά εδάφους, ανάμεσά τους και αυτό στο οποίο επέβαινα» είχε δηλώσει τότε.
Την ιστορία του φάνηκε να επιβεβαιώνει και πρώην πιλότος του στρατού, μιλώντας στο CNN. Στη συνέχεια, πάντως, ο πιλότος απέσυρε τις δηλώσεις του, προκαλώντας περισσότερα ερωτηματικά για το τι από όλα όσα είπε ο Ουίλιαμς είναι αλήθεια.
Την Τετάρτη, μετά τις αποκαλύψεις, ο Ουίλιαμς έσπευσε να απολογηθεί: «Σε μία προσπάθεια να τιμήσω και να ευχαριστήσω έναν βετεράνο που προστάτευσε εμένα και πολλούς άλλους μετά από ένα περιστατικό πυρών από εδάφους, στη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ, έκανα ένα λάθος στην εξιστόρηση των γεγονότων που συνέβησαν πριν από 12 χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Δεν πέρασε πολύ ώρα και ενημερώθηκα από κάποιους γενναίους άνδρες και γυναίκες από τα πληρώματα των αεροσκαφών, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στην έρημο. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη».
Το δίκτυο NBC φαινόταν αρχικά να στέκεται στο πλευρό του παρουσιαστή του. Ωστόσο, όταν δηλώσεις κατοίκων της Νέας Ορλεάνης άρχισαν να θέτουν υπό αμφισβήτηση αφηγήσεις του σχετικά με τον τυφώνα Κατρίνα, το δίκτυο ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπράιαν Ουίλιαμς είχε κερδίσει βραβείο για την κάλυψη του τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.
Μετά από το περιστατικό «αμνησίας» για το Ιράκ και αυτή η κάλυψη τέθηκε υπό αμφισβήτηση από κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα, θεωρούν υπερβολικές κάποιες από τις πληροφορίες που μετέδωσε, όπως το ότι είδε ένα πτώμα να πλέει έξω από το ξενοδοχείο του. Θεωρούν, επίσης, «μάλλον απίθανο» να κατελήφθη από συμμορίες το ξενοδοχείο του Ουίλιαμς και υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν περιστατικά δυσεντερίας στην πόλη την περίοδο που βρισκόταν εκεί ο δημοσιογράφος -ο Ουίλιαμς είχε υποστηρίξει ότι είχε πάθει δυσεντερία πίνοντας μολυσμένο νερό. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν υπήρχε έλλειψη σε εμφιαλωμένο νερό, όπως είχε ισχυριστεί ο δημοσιογράφος του NBC.
Επίσης, ο Ουίλιαμς είχε αναφερθεί σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στο γήπεδο Superdome, λέγοντας αρχικά ότι άκουσε για έναν άνθρωπο που αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το τέταρτο επίπεδο του γηπέδου. Στη συνέχεια η ιστορία άλλαξε ελαφρώς και υποστήριξε ότι ο ίδιος είδε τον άνδρα να αυτοκτονεί.
Αν και έχουν διαπιστωθεί αντιφάσεις στην αφήγηση των όσων συνέβησαν εκείνες τις ημέρες στη Νέα Ορλεάνη, δεν μπορεί ακόμα να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η αλήθεια και πού (εάν βρίσκεται) το ψέμα).
Η απόφαση, πάντως, του NBC να ξεκινήσει έρευνα τόσο για την ιστορία με το ελικόπτερο, όσο και για την κάλυψη του τυφώνα Κατρίνα, δείχνει ότι το τηλεοπτικό δίκτυο αποφάσισε να αλλάξει στάση στον παρουσιαστή, καθώς θεωρεί τις αποκαλύψεις ως απειλή για την αξιοπιστία, όχι μόνο του δημοσιογράφου, αλλά και του ίδιου του δικτύου.
«Η παρακμή του αμερικανού παρουσιαστή ειδήσεων»
Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα πλήγμα, όχι μόνο για τον Ουίλιαμς, αλλά και για τους παρουσιαστές ειδήσεων στα αμερικανικά δίκτυα που βλέπουν το κύρος (και τα νούμερα της τηλεθέασης) να μειώνονται συνεχώς.
Όπως αναφέρει το BBC, το 1985 τα βραδινά δελτία ειδήσεων τα παρακολουθούσαν 48 εκατομμύρια θεατές. Μέχρι το 2013, ο αριθμός αυτός είχε πέσει περίπου στο μισό, δηλαδή στους 24,5 εκατομμύρια θεατές.
Σε μία εποχή που οι πληροφορίες κάνουν την εμφάνισή τους άμεσα στο Twitter και που οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μία πληθώρα τρόπων για την ενημέρωσή τους, τα δελτία ειδήσεων της αμερικανικής τηλεόρασης θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα εδώ και καιρό.
Όπως αναφέρει το BBC, κάποτε ο Ουόλτερ Κρονκάιτ θεωρείτο «ο πιο έμπιστος άνθρωπος στις ΗΠΑ». Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι, μόνο το 15% των τηλεθεατών κάτω των 30 θα μπορούσε να αναγνωρίσει τον Μπράιαν Ουίλιαμς.
Μάλιστα, διαδικτυακή ψηφοφορία του περιοδικού Time, έδειξε ότι το 44% των ερωτηθέντων επιλέγει τον... κωμικό Τζον Στιούαρτ και το Daily Show για την ενημέρωσή του.
Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους είναι απλά το τελευταίο πλήγμα για τα αμερικανικά βραδινά δελτία ειδήσεων που δεν αποκλείεται σύντομα να κληθούν να θέσουν νέους στόχους.
Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου