Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αμφίπολη : Την ερχόμενη εβδομάδα οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις


Ενα ακόμη σημείο πιθανού ενδιαφέροντος αποκαλύφθηκε με τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Βρίσκεται δυτικά του τάφου που έχει ήδη ανασκαφεί και απαιτεί ανασκαφική διερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή ή όχι.

Σε άλλα σημεία της δυτικής περιοχής η γεωφυσική διασκόπηση επίσης δείχνει πως ίσως υπάρχουν κι εκεί αρχαίες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Τα νέα δεδομένα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με αυτή την έρευνα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασκόπησης και τώρα θα ακολουθήσει μελέτη. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματα από τη μακροσκοπική ανάλυση του σκελετού που εντοπίστηκε στον τάφο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι επιστήμονες που τον μελετούν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν φύλο και ηλικία.

«Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση του θόλου», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση.

«Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με τη σημερινή κατάσταση και την κατάσταση πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς».

Εδώ θα πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι ανάλογα συμπεράσματα είχαν εξαχθεί και κατά την προηγούμενη περίοδο της διασκόπησης, στα εδάφη βορείως του τάφου. Οπως και τότε είχαν πει ο κ. Τσόκας και οι συνεργάτες του, ο λόφος Καστά είναι φυσικός και οι επιχωματώσεις αποτελούν μόνο μικρό τμήμα του. Η διερεύνηση των πέντε στρεμμάτων (σε σύνολο 20) είχε δείξει πως το χώμα που μεταφέρθηκε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι λίγο και τα σημεία ενδιαφέροντος όχι πολλά.

«Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές», συνεχίζει η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Επομένως, τα σημεία στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά του θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση».

Η προηγούμενη διασκόπηση είχε δώσει ακόμη τουλάχιστον τέσσερα σημεία του λόφου, όπου πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης άλλων ταφικών μνημείων. Τα σημεία που υποδείχθηκαν, όμως, ίσως και να αποτελούν απλές πυκνώσεις άμμου, σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες. Αυτό άλλωστε συνέβη και σε άλλο σημείο, το οποίο αρχικά φαινόταν να παρουσιάζει «αντίσταση» αλλά τελικά ήταν συσσώρευση χώματος.

Πάντως τα αποτελέσματα της πρώτης γεωφυσικής έρευνας είχαν δείξει ότι ο τάφος ο οποίος ανακαλύφθηκε δεν συνεχίζεται και δεν έχει άλλο κτίσμα δίπλα του. Οπως είχε αναφέρει και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, για τον συγκεκριμένο τάφο δημιουργήθηκε όρυγμα στο φυσικό έδαφος από τους κατασκευαστές και στη συνέχεια, αφού χτίστηκε το εσωτερικό του, συσσωρεύτηκαν επάνω του χώματα ώστε να δημιουργηθεί ο τύμβος. Οι παρεμβάσεις έγιναν στα πρανή.

Και οι νέες επισημάνσεις δεν δείχνουν άλλη κατασκευή ως συνέχεια του τάφου. Κανένα από τα σημεία ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται σε επαφή με το ταφικό κτίσμα το οποίο αποκαλύφθηκε. Τα νέα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται σε διάταξη ανά το μήκος του περιβόλου, λίγο πιο μέσα από αυτόν, και προς το ποτάμι.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

www.enallaxnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου