Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα κατά τις εργασίες του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με έντονο τόνο ανέφερε ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία δικαστών «δυστυχώς, συμπεριφέρεται σαν επαγγελματική ομάδα, υποστηρίζοντας τα δικά της συμφέροντα, με ακραιφνώς με συντεχνιακή αντίληψη, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών».
Η κυρία Κλάπα, αναφερόμενη στις παθογένειες της Δικαιοσύνης, είπε ότι «θα είναι σκληρή», επισημαίνοντας ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία δικαστών, δυστυχώς, συμπεριφέρεται σαν επαγγελματική ομάδα, υποστηρίζοντας τα δικά της συμφέροντα, με «ακραιφνώς συντεχνιακή αντίληψη, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών».
Αναφερόμενη στη υπό ανακριτική εξέλιξη υπόθεση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η κυρία Κλάπα ανέφερε ότι στην χώρα μας, σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά και τη συνείδηση του δικαστή, υπάρχουν οι υψηλότερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
Ανέφερε επίσης ότι το μόνο που μπορεί να πει και ξέρει -και όχι μόνο εκείνη, αλλά και όλοι οι συνάδελφοί της- είναι ότι ο ανακριτής που έχει αναλάβει αυτή την σοβαρή υπόθεση, είναι εξαίρετος και εργάζεται μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης. Εγκαλείται καθημερινά και στοχοποιείται, αλλά παρ' όλα αυτά καταβάλλει την μεγαλύτερη ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια και όχι μόνο. Και προσέθεσε ότι θαυμάζει την ψυχραιμία και την επιμέλειά του, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Παράλληλα, τόνισε πως η κριτική με ευπρέπεια και σεβασμό είναι θεμιτή και είναι άλλο πράγμα από την στοχοποίηση. «Εκμεταλλεύονται το θυμικό των πολιτών» είπε για την τραγωδία των Τεμπών, προσθέτοντας πως, όταν η ίδια δεν γνωρίζει τις ανακριτικές ενέργειες, «κάποιοι τις κάνουν φέιγ βολάν»
Σε ερώτηση σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο των δυο δικαστών της Ρόδου που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος της Πολεοδομίας της Ρόδου, επειδή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, η κυρία Κλάπα επανέλαβε διευκρινιστικά ότι ουδέποτε ζήτησε την πειθαρχική δίωξη των δύο εν λόγω δικαστών, εξάλλου δεν έχει αυτή τη δυνατότητα από τον κανονισμό, αλλά απλά ζήτησε από το αρμόδιο όργανο επιθεώρησης των δικαστών να διερευνήσει εάν έχουν διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα. Και αυτό, γιατί ναι μεν οι δικαστές απολαύουν της δικαστικής ανεξαρτησίας, αλλά δεν είναι και ανεξέλεγκτοι.
Ακόμη, η κυρία Κλάπα χαρακτήρισε πολύ σοβαρή καινοτομία τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, να επιφέρει αλλαγή στον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δηλαδή οι Ολομέλειες των δικαστηρίων να προεπιλέγουν κάποιους δικαστές και στην συνέχεια από τον κατάλογο αυτό, να εκλέγονται οι πρόεδροι, κ.λπ. Μάλιστα, χαρακτήρισε επικίνδυνη την πρόταση να επιλέγονται οι ηγεσίες των δικαστηρίων μόνο από τους δικαστές.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου