Από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Robert D. Kaplan, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών:
- … είναι υποχρέωσή μας να κινηθούμε σε αυτό το πολύπλοκο νέο περιβάλλον με τρόπο που, πρώτα απ’ όλα, να διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας, διότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ευημερία. Σίγουρα, λοιπόν, πρόκειται για πολύ δύσκολους καιρούς και πολύ διαφορετικούς από αυτούς που βίωσε η γενιά μου όταν ήμασταν πολύ νεότεροι.
- Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης, διότι αυτός ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή ήταν και στο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν αυτή την παγκόσμια ευημερία και να ασκήσουν ήπια ισχύ με τον τρόπο που το έπραξαν. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να ξετυλίξει κανείς κάτι που έχει οικοδομηθεί επί πολλές δεκαετίες, ιδίως όταν μιλάμε για πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί κανείς να αλλάξει πραγματικά από τη μια μέρα στην άλλη.
- Πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Η Ελλάδα, θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, είναι μια σχετικά μικρή, ανοιχτή οικονομία. Η ναυτιλία είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την Ελλάδα. Η ναυτιλία είναι ζωογόνος δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου. Έχουμε κάθε συμφέρον να προστατεύσουμε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία ευνοεί παρά περιορίζει το εμπόριο.
- Με ικανοποίησε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε να πατήσει το «κουμπί της παύσης» για τους δασμούς που είχε ανακοινώσει. Εξακολουθούμε να έχουμε δασμούς 10%, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι αρκετά σημαντικοί, αλλά πολύ καλύτεροι από αυτούς που είχε ανακοινώσει. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιθώριο 90 ημερών για να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το εμπορικό καθεστώς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
- … αναπληρώνουμε το χαμένο έδαφος. Οι επενδύσεις αναλογούν περίπου στο 16% του ΑΕΠ μας, πρέπει να φτάσουμε στο 20%. Ασφαλώς, πρέπει να πείσουμε τόσο τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα. Αυτό συμβαίνει ήδη. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, επειδή πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα αυτή έχει ορισμένα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν αναφέρομαι μόνο στη γεωγραφική μας θέση, για παράδειγμα στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό ή με τα logistics -απλά κοιτάξτε τον χάρτη, αυτές οι επενδύσεις έχουν πολύ νόημα.
- Είμαστε σχεδόν στα μισά της θητείας μας. Νομίζω ότι έρχονται πολύ καλές μέρες, διότι έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή δημοσιονομική θέση. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η δημοσιονομική ισχύς θα γίνει αισθητή από τον μέσο Έλληνα, διότι έχουμε πραγματικά προβλήματα με τον πληθωρισμό, όπως πολλές χώρες.
- Η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική αυτές τις μέρες. Έχουμε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό δεν το έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν χρειάζεται να εμπλεκόμαστε στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων συνασπισμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, αυτό είναι κάτι που οι διεθνείς επενδυτές εκτιμούν πολύ, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε. Αυτό που οπωσδήποτε καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι δεν θέλει να επιστρέψει σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν παίρνει καμία απόφαση, όπου υπάρχει παράλυση, ειδικά σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.
- Δεν θεωρούμε ότι η εξωτερική μας πολιτική καθορίζεται αποκλειστικά από τη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε πολύ ισχυρές σχέσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου. Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ. Έχουμε πολύ ισχυρή σχέση με την Αίγυπτο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε κρίσιμος «παίκτης» στον οικονομικό διάδρομο IMEEC, απλώς και μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης μας. Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τα ενεργειακά κοιτάσματα στη Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο η Exxon όσο και η Chevron είναι παρούσες τώρα νότια της Κρήτης, αναζητώντας φυσικό αέριο. Θεωρούμε ότι σε αυτό το πολύπλοκο γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή, είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές. Μπορούμε να συνομιλούμε με όλους.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου