Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένα πανεπιστήμια για να ιδρύσουν παραρτήματά τους στη χώρα μας είναι μία εμβληματική μεταρρυθμιστική επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ενισχύει τη θέση μας στην διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα βάζοντας τέλος σε μια αναχρονιστική παγκόσμια εξαίρεση ενώ δίνει ευκαιρίες στους νέους και τις νέες μας να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΠΑΣΟΚ, ελλείψει θέσεων, αντιμετωπίζουν με μεμψιμοιρία αλλά και με “fake news” την κατάθεση αίτησης από 13 πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, που επιθυμούν να λειτουργήσουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα (12 από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά και ένα από την επόμενη).
Η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους:
- Πρώτον, με την αίτηση των 13 ξένων πανεπιστημίων διαψεύσθηκαν οι «Κασσάνδρες», που μέχρι πρότινος υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό διεθνές ενδιαφέρον. Αντιθέτως από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από εγνωσμένου κύρους ιδρύματα του εξωτερικού.
- Δεύτερον, όσοι υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία κολλέγια, που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας «αναβαπτίζονται» σε πανεπιστήμια, αγνοούν ότι η χορήγηση άδειας γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ευρώπη. Επομένως, αντί να υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» λειτουργίας κολεγίων που παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς όμως ακαδημαϊκή αναγνώριση, τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο με πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα λάβουν άδειες λειτουργίας με αυστηρότατα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.
- Τρίτον, σύμφωνα με τις διεθνείς λίστες 4 από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, που κατέθεσαν αίτηση για τη λειτουργία παραρτημάτων, βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη ενώ τα υπόλοιπα έχουν βαθμολογίες αντίστοιχες με τον μέσο όρο των ελληνικών πανεπιστημίων.
- Σημειώνουμε ότι η κατάταξη των πανεπιστημίων στις διεθνείς λίστες προκύπτει από μία σειρά παραγόντων, που σχετίζονται με αριθμό φοιτητών, εξωστρέφεια, ποιότητα σπουδών, υποδομές, κατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ. Επίσης, η κατάταξη συνολικά ενός πανεπιστημίου, μπορεί να είναι διαφορετική από την εξειδικευμένη αξιολόγηση επιμέρους Σχολών. Για παράδειγμα το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται μέσα στις πρώτες 20 παγκοσμίως αντίστοιχες Σχολές ενώ η θέση συνολικά του Α.Π.Θ. ως θεματικό πανεπιστήμιο είναι σε χαμηλότερη σειρά.
- Τέταρτον, με την λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.
- Ενισχύεται η οικονομία μας με την προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, μπαίνει «φρένο» στο κύμα φυγής χιλιάδων νέων μας στο εξωτερικό, όταν θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας ενώ αφήνουμε οριστικά ιδεοληψίες του παρελθόντος που δαιμονοποιούσαν την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων.
- Ταυτόχρονα ενισχύουμε με πόρους, αρμοδιότητες και εξωστρέφεια τα δημόσια πανεπιστήμια, που ήδη εξετάζουν εκατοντάδες αιτήσεις συνεργασίας με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω το επίπεδο σπουδών για τους νέους και τις νέες μας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου