Γελάει ο κόσμος με την δικαιολογία του πολιτικού απατεώνα Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν κωλοτούμπα, αλλά plan b, και όσα είπε γιατί τον συγκεκριμένο δεν μπορείς να τον πάρεις ποτέ σοβαρά ειδικά επειδή εκτός απο άσχετος είναι και παθολογικά ψεύτης.
Για να προκαλέσει ανασφάλεια, ο Αλέξη Τσίπρας που δεν έχει πολιτική σοβαρότητα εκτίμησε ότι δεν αποκλείονται πολιτικά γεγονότα με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αυτό είπε και άλλα πολλά μιλώντας στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».
Είχε δε το θράσος ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, και με θράσος καταστροφολόγου προέβλεψε κίνδυνο κοινωνικών αναταράξεων.
Για τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ο Τσίπρας «έδειξε» με νόημα για τις διαρροές ως υπαίτιο το Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως «η γνώμη μου είναι ότι ορθώς η εκλογή του Πρόεδρου δεν δημιουργεί τετελεσμένα πολιτικά γεγονότα». Ωστόσο, «πολιτικά γεγονότα όμως μπορεί να προκαλέσει» σημείωσε με νόημα ο Τσίπρας θέλοντας με κάθε τρόπο να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη, τότε «θα υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα».
Είναι μια πολύ σοβαρή μείζονα πολιτική διαδικασία» η προεδρική εκλογή, όπως επισήμανε, και «εάν εκεί το κυβερνητικό κόμμα έχει μια πρόταση που δεν έχει την πλειοψηφία, θα είναι μείζον πολιτικό θέμα», όπως είπε, ξεχνώντας και αδιαφορώντας ότι πλέον δεν πέφτει καμία κυβέρνηση γιατί αρκεί η πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, «δεν ξέρω αν πρέπει να πω κάλλιο αργά παρά ποτέ ή too little, too late» αποκρίθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πρόταση που φέρνει ο κύριος Ανδρουλάκης είναι μια πρόταση που καλωσορίζω, αλλά κατά την άποψή μου δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση», αφού βάζει έναν φόρο 5%. «Δεν νομίζω ότι δεν θα κοιμηθούν σήμερα το βράδυ οι διευθυντές των τεσσάρων συστημικών πρακτικών» σχολίασε ο πρώην Πρωθυπουργός.
«Το θέμα δεν είναι το κέρδος, είναι το δυσανάλογο κέρδος» παρατήρησε, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να καταλάβουν πως κάτι θα τους πονέσει», επικαλούμενος το φόρο επί του τζίρου στην Ισπανία. «Θα έλεγα ότι το πρόβλημα τούτη την ώρα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα από τις τράπεζες», αλλά να σταματήσουν αυτήν την πρακτική «δίνοντάς τους ένα εργαλείο, για να επιτελούν το ρόλο τους». «Θα έπαιρνα τουλάχιστον τα 2.5 δις ευρώ» για ένα ταμείο εγγυοδοσίας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια πρακτική win-win.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του πως αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δεν έχεις καμία τύχη για δάνεια και επιδοτήσεις, για να συμπληρώσει κάνοντας τον κόσμο να γελάσει πως «εγώ έχω μια θέση που θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους», κάνοντας λόγο για μια «κατάσταση παρεοκρατίας», και το είπε ποιος ο Τσίπρας που κυβερνούσε με την παρέα των Εξαρχείων, διαπράττοντας εγκλήματα μέσα στο Μαξίμου όπως οι υποκλοπές και το στήσιμο κατηγοριών σε πολιτικούς αντιπάλους.
«Αυτή η κατάσταση δεν θα μας πάει πολύ μακριά. Θα πέσουμε σε τοίχο πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας πως η χώρα θα καταλήξει ουραγός της Ευρώπης, με κίνδυνο για έντονα προβλήματα κοινωνικής κρίσης. «Αν δεν έχουμε μια διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη, η χώρα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Με 1% ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε αν αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις», όπως υπογράμμισε ο Τσίπρας.
Στον αντίποδα, «η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη Βενιζέλου αν θέλει αν σταθεί στα πόδια της και να μην αντιμετωπίσει υπαρξιακούς κινδύνους». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση, τα πάντα γίνονται out sourcing» σχολίασε, ενώ για το πεδίο της Δικαιοσύνης, «μπορούν να μας εμπιστευθούν οι επενδυτές όταν κάνουμε να εκδικάσουμε μια υπόθεση 10-15 χρόνια;» διερωτήθηκε. Στον τομέα της Παιδείας υποστήριξε πως «δεν είναι δωρεάν, πληρώνουμε όλες οι οικογένειες φροντιστήρια» και πρόσθεσε: «με το δημογραφικό πρόβλημα και την αιμορραγία κεφαλαίου υψηλής ειδίκευσης στο εξωτερικό, μπορούμε να έχουμε μέλλον;».
Αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «όχι, δεν είμαι θιασώτης των ανοιχτών συνόρων. Πιστεύω ότι πρέπει να περιφρουρούμε τα σύνορα», όπως ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «χρειάζονται πολιτικές ενσωμάτωσης». για την εξεύρεση εργατικού δυναμικού.
Από το φάσμα της κριτικής του δεν έλειψε και το φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας πως «εσείς τι πιστεύετε ότι έχουμε να φορολογικό σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα;». «Η ανάπτυξη που έχουμε είναι και ποιοτικά προβληματική διότι οι ξένες επενδύσεις μειώνονται» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πλειοψηφία τους, το 40% αφορά τον τουρισμό, το real estate και ένα μεγάλο κομμάτι της αφορά τα κόκκινα δάνεια». «Δεν έχουμε επενδύσεις, έρχονται funds να κάνουν αρπαχτές» σχολίασε, για να εξηγήσει πως «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της νέας εποχής μόνο με τουρισμό και real estate».
«Η επόμενη μέρα φοβάμαι ότι δεν θα είναι ευοίωνη αν δεν αναζητήσουμε απαντήσεις και στις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής» παρατήρησε, ενώ «δεν είμαι αισιόδοξος και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και για την πορεία της Ευρώπης», όπως είπε. «Έχει σοβαρό έλλειμμα αυτονομίας στην εξωτερική πολιτική σήμερα» επισήμανε, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση Ντράγκι. Για τη Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας διέβλεψε πως «έχει και πολιτική κρίση και σοβαρό θέμα με την οικονομία της ,το οποίο μπορεί να εξελιχθεί». «Άρα, Μεταρρυθμίσεις χθες», συμπέρανε.
Σε προσωπικό επίπεδο, «έχω και άλλα πράγματα σημαντικά που κάνω αυτήν την περίοδο αλλά το κάνω και αυτό» απάντησε αναφορικά με το νέο βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ που τον χαρακτήριζε ξεκάθαρα delivery boy, για να επισημάνει πως «την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές αλλά έρχεται κάποια στιγμή που το Foreign office αποχαρακτηρίζει κάποια αρχεία και οι νικητές ζορίζονται», σχολίασε. Ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για μερίδα σχολιαστών, λέγοντας «να ευτελίζουμε τώρα και την πρώην Καγκελάριο που να λένε ότι έχει γοητευθεί από τη δική μου γοητεία αυτό δεν στέκει». Ο ίδιος χαρακτήρισε υποκειμενική την κρίση της κυρίας Μέρκελ, αλλά «ήταν πρωταγωνιστής της Ιστορίας», όπως είπε, και «καταθέτει κάποια γεγονότα τα οποία ήταν αδιαμφισβήτητα και μόνο στην Ελλάδα αμφισβητούνται», δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής για όσα έκανε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα προβλήματά του πέτυχε να βγάλει τη χώρα τα μνημόνια. Το 2014 αυτό δεν ήταν καθόλου σαφές ότι θα γίνει και το 2015» υποστήριξε ο παθολογικά ψεύτης Τσίπρας, μιλώντας για τρεις μύθους στη διάρκεια των μνημονίων.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος» όπως είπε, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σχεδόν ολοκληρώσει τα πάντα, αφού ισχυρίστηκε πως η Καγκελάριος του είχε πει πως «η Πέμπτη αξιολόγηση έχει 14 μεταρρυθμίσεις ο Σαμαράς έχει ολοκληρώσει μόνο μία». «Και τι είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά στην Καγκελαρία τότε; Να κάναμε μια γιαλαντζί έξοδο» σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, «αυτή η δραματοποίηση του δημοψηφίσματος που ήταν η στιγμή σωτηρίας της χώρας και κάποιοι το ονόμασαν κωλοτούμπα» μας οδήγησε στην αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι «αυτές οι ανοησίες που λένε ότι θέλησα να κάνω έναν ελιγμό. Ήταν ένα Pian B. Το Plan A ήταν η προσπάθεια να πάμε πάντα σε έναν έντιμο συμβιβασμό», όπως σημείωσε. «Μύθος για το βαρύτερο όλων το τρίτο μνημόνιο» εξήγησε ακόμη ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι κόστισε 8,4 δις ευρώ αντί 57 των υπολοίπων.
«Δεν έχω καμιά πικρία ως προς αυτό, αλλά νομίζω ότι έρχεται η στιγμή της ιστορικής αποτύπωσης» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει πως δεν «ήμουν αλάνθαστος ή τα κάναμε όλα σωστά». «Το πραγματικό γεγονός είναι ότι στα μνημόνια και από τα μνημόνια βγήκαμε από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε, καθώς, «όπως λέει η Καγκελάριος στο βιβλίο της, το 2018 σώθηκε και η Ελλάδα».
Ο Τσίπρας αποκάλυψε δύο στιγμές που απειλήθηκε η χώρα με έξοδο από το ευρώ, αφηγούμενος πως «το βιβλίο της Μέρκελ δεν την καθαγιάζει σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές. Η πολιτική που επέλεξε η Γερμανία και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά σκληρές και άδικες». «Επιλογή στο εθνικό νόμισμα δεν υπήρχε στο μυαλό μου. Υπήρχε σε ένα κομμάτι του υπουργικού συμβουλίου» δήλωσε και πρόσθεσε πως «αν δεν υπήρχε η εμμονή και η επιμονή ενός μέρους των δανειστών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τότε τα πράγματα α ήταν πολύ καλύτερα». Ειδικότερα, στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, υπήρχε «εμμονή Σόιμπλε, για το οποίο με ενημέρωσε προσωπικά ο Μπάρακ Ομπάμα» είπε ο Τσίπρας, για να πάρουμε τον πλούτο της χώρας και να τον τοποθετήσουμε σε ένα Ταμείο στο Λουξεμβούργο. «Σηκώθηκα δυο φορές να φύγω» αποκάλυψε, ενώ τη «δεύτερη φορά που επιχείρησε να το τορπιλίσει ήταν όταν ο Τόμσεν επέμενε σε νέες περικοπές των συντάξεων, οι οποίες ήταν αχρείαστες» και την ώρα που είχε ξεσκίσει η κυβέρνηση Τσίπρα συνταξιούχους και μεσαία τάξη.
Όσο για το μέλλον δεν έκρυψε την χαρά του εάν η χώρα για κάποιο τρόπο αποσταθεροποιηθεί χωρίς να έχει σταθερή κυβέρνηση λέγοντας, «η εικόνα που υπάρχει τούτη την ώρα είναι μια εικόνα που μας δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση» επισήμανε, καταλήγοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις για τον τόπο, θα πρέπει αυτός ο κατακερματισμός να μας προβληματίσει και να βρούμε τρόπους να τον υπερβούμε. Σε πολύ ανθρώπινο επίπεδο, δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτήν την ώρα».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου