Ψέμα και φαντασιώσεις απο τον Γιασάρ Γκιουλέρ, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία υπέβαλε εκ νέου προσφορά στις ΗΠΑ για την αγορά F-35.
«Έχουμε εκεί έξι μαχητικά F-35. Όταν είδαν οι ΗΠΑ ότι φτιάξαμε το δικό μας stealth μαχητικό, το KAAN, άλλαξαν γνώμη και θέλουν να μας τα πουλήσουν. Εμείς υποβάλαμε ξανά τη προσφορά μας για να αγοράσουμε τα μαχητικά», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ είχαν αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των S-400 από την Ρωσία, και η θέση της είναι ξεκάθαρη εάν δεν αποσυρθούν δεν υπάρχει περίπτωση να ξανά ξεκινήσουν συνομιλίες.
O Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των 79 μαχητικών σε Viper, αλλά σε αγορά 40 νέων F-16, για τα οποία έχει ήδη πληρώσει την πρώτη δόση των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ διαψεύδουν τις φαντασιώσεις του Γκιουλέρ για F35.
Μετά το ψέμα με τα F35, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ είπε να προκαλέσει και μίλησε για παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επισήμανε ότι ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες», επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών», ήταν τα λόγια του.
Πρόσθεσε ακόμα ότι… «Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου”, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ανάφερε ακόμα ότι τον φετινό Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.
Όταν ο Γιασάρ Γκιουλέρ ρωτήθηκε από βουλευτές σχετικά με την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα είπε ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε. «Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα την πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου