Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στην εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ απάντησε για όλα.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διαγραφή του κ.Σαμαρά την χαρακτηρίζει “δυσάρεστη αλλά απαραίτητη” λέγοντας ότι “ξεπέρασε τα όρια”.
“Αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν έχω καμία άλλη επιλογή” είπε και προσέθεσε: “Δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, να με κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί”.
Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στα λεγόμενα του κ.Σαμαρά ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: “Δεν ήταν και λίγα. Η φράση η οποία ειπώθηκε για τα χαριεντίσματα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια συνάντηση άτυπη που έγινε με τον κ.Ερντογάν. Τέτοιου είδους αναφορές που υπονομεύουν και περίπου κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών”.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών “ίσως φίλα προσκείμενων στον κ.Σαμαρά” από τη ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης είπε: Καμία τέτοια πιθανότητα δεν βλέπω. Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας”.
Για τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Διαφωνώ. Με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης».
Χαρακτήρισε άκαιρη συζήτηση αναφορικά με το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε η συζήτηση θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025 και τόνισε πως είναι προσβολή για τον θεσμό να ανοίγει αυτή η συζήτηση.
Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στην στρατηγική της κυβέρνησης στον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις Σαμαρά περί ενδοτικότητας. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. Άρα, αυτή τη στιγμή περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη μια διαφορά με την Τουρκία (σ.σ. οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και άλλα πράγματα και εμείς δεν είμαστε διατεθημένοι σημαίνει ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχτεί καμία πρόοδος. Αν το ότι μιλάμε και ότι υπάρχει καλό κλίμα κάποιοι το εξέλαβαν ως ενδοτικότητα, το πρόβλημα είναι δικό τους» πρόσθεσε δεικτικά.
Ο πρωθυπουργός μαζί με τον Αντώνη Σρόιτερ επισκέφθηκε με την κάμερα της εκπομπής την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου βρίσκονται τα μαχητικά Rafale. Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας, αναφέροντας ότι «τα Rafale είναι ό,τι πιο σύγχρονο» και πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη των F-35, με 20 μαχητικά να βρίσκονται στην Ανδραβίδα έως το 2030. Παράλληλα, τόνισε ότι το 2025 αναμένεται η πρώτη Belh@rra να πέσει στο νερό και σημείωσε πως η χώρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «αντιαεροπορικού θόλου» για μέγιστη προστασία.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική στήριξη.
Για την οικονομία ο πρωθυπουργός είπε πως : «Ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ το 2027», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σήμείωσε ότι «Θα κάνουμε περισσότερα για τη μεσαία τάξη την επόμενη τριετία».
«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια συσσωρευμένη ακρίβεια, αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας κρίσεων όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός, που ήρθαν να επιβαρύνουν μια ήδη τραυματισμένη οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναγνώρισε ότι ένα μέρος της κοινωνίας δοκιμάζεται, αλλά επισήμανε πως η πληθωριστική κρίση βρίσκεται πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης.
Αναφερόμενος στις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ που εφαρμόστηκαν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτές πέτυχαν «ένα σχετικό αποτέλεσμα», αν και δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικές παντού και πάντα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της επιδοματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ένα ευαίσθητο κράτος οφείλει να στηρίζει τους πολίτες του σε περιόδους κρίσης. «Όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, η ανεργία ήταν πολύ υψηλή. Σήμερα έχουμε καταφέρει να τη μειώσουμε σημαντικά. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις.
Για παράδειγμα, το επίδομα τέκνων είναι κρίσιμο, καθώς η ανατροφή παιδιών συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες», ανέφερε. Επιπλέον, μίλησε για το επίδομα στέγασης, σημειώνοντας πως τα αυξημένα ενοίκια αποτελούν σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά.
Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε «το ζήτημα επί Τσίπρα δεν ήταν τα επιδόματα αυτά καθαυτά, αλλά η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, η οποία οδηγούσε σε ένα σπιράλ χωρίς διέξοδο για την ανάπτυξη».
Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα Ελληνοτουρκικά, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας» και επισήμανε: «Οποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο». Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων, ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια».
«Το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι βελτίωση του κλίματος σημαίνει αλλαγή θέσεων της Τουρκίας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Στόχος μας από τις πρώτες συναντήσεις μετά την εκλογή του ήταν να ενισχύσουμε θεσμικά τη σχέση Ελλάδας-Κύπρου με την πραγματοποίηση αυτών των τακτικών διακυβερνητικών συνόδων. Είναι συναντήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας».
«Υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας, έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου. Σταθερή επιδίωξη μια βιώσιμη λύση πάντα με βάση τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώσαμε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη την ευθυγράμμιση ότι δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια. Το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι βελτίωση του κλίματος σημαίνει αλλαγή θέσεων της Τουρκίας.
Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας. Οποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα Ελληνοτουρκικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωπαϊκές θέσεις της Αγκυρας εξετάζονται από το πρίσμα των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο. Εχουμε πετύχει ένα πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία και μια τέτοια είναι το Κυπριακό» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε και στη συνεργασία για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι επεκτείνεται και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για την εκεχειρία στον Λίβανο, υπενθυμίζοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται ώστε η κρίση να μην πάρει χαρακτηριστικά περιφερειακής ανάφλεξης και εύχομαι να υπάρχει μια αντίστοιχη εξέλιξη για τη Γάζα».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα σε ψηφιακό επίπεδο ανακοινώνοντας τη λειτουργία του Ψηφιακού Πολίτη από τις 5 Δεκεμβρίου στην Κύπρο που βασίστηκε στην ελληνική τεχνογνωσία.
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ απαιτούν μεγαλύτερο συντονισμό των δύο χωρών. Είμαστε δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας, αποδεικνύοντας ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας. Εχουμε αποδείξει με πράξεις ότι ενισχύουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Οσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η επαφή Ελλάδας-Κύπρου είναι στενή και καθημερινή και «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί την Νο1 προτεραιότητά μας».
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την έναρξη του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας, στη Λευκωσία, τόνισε ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα σημείωσε ότι «η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχασε 5 χρόνια» σε αντίθεση με την Κύπρο προσθέτοντας ότι «από το 2019 εφαρμόσαμε μια πολιτική που δείχνει αποτελέσματα».
Μετά τη λήξη των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας στη Λευκωσία έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε πως η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος θα λάβει χώρα στην Ελλάδα εντός του 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου