Στο κοστούμι του Ευρωπαίου σοσιαλδημοκράτη μπήκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για λίγες ώρες, προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης που διοργάνωναν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Ανάμεσα σε ηγέτες που δεν γνωρίζουν την καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζουν τα διχαστικά μηνύματα, την πολιτική του υγειονομικού σαμποτάζ, τους «Πολάκηδες», τις δηλώσεις ενάντια στον εμβολιασμό («ξεστοκαρίσματα» κ.λπ.), ούτε καν τα καλέσματα για ξεσηκωμό ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο με διατάξεις που ισχύουν εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο ρόλος του κ. Τσίπρα δεν ήταν δύσκολος.
Αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει στην Ελλάδα -όπου πλέον τον γνωρίζουν, αφού βίωσαν την πολιτική του, έχουν δει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, τις λαϊκιστικές επιλογές του κ.λπ.- ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος και την αδυναμία του Κινήματος Αλλαγής, προσπαθεί να το κάνει στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας, που ως πρωθυπουργός προσπάθησε να καταλύσει τη δημοκρατία στη χώρα επιχειρώντας να ελέγξει και να θέσει στην υπηρεσία του από την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τους θεσμούς ως τα Σώματα Ασφαλείας και τις ηγεσίες των εκπροσώπων επιχειρηματιών και εργαζομένων, σήμερα βλέπει ότι «οι προοδευτικές αξίες και ιδέες δέχονταν επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».
Επιχειρώντας να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος μιας ιδεολογίας και ενός ακροατηρίου με τα οποία ο ίδιος δεν συναντιέται πουθενά, ο κ. Τσίπρας βλέπει πως «η Ευρώπη κάνει βήματα προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας δεν αναγνώρισε πως η Ευρώπη, παρά τα λάθη και τις γραφειοκρατικές αδυναμίες, τα πήγε και συνεχίζει να τα πηγαίνει συνολικά καλύτερα από τις ΗΠΑ, την Ασία κ.λπ. Σε κανένα σημείο της παρέμβασής του δεν αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη έχουν αποφασιστεί σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Ούτε μία θετική αναφορά από τον κ. Τσίπρα στο Ταμείο Ανάκαμψης και στη στήριξη που περιμένουν από αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί στα διεθνή φόρα, όταν και όπως συμμετέχει.
Σύμφωνα με την παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το Ταμείο Ανάκαμψης, την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ, ακόμα και την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, ως «σημαντικά βήματα μεν, αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα».
Η αναφορά αυτή θα έχει συνέχεια. Είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο θαυμαστής του λαϊκιστή Τραμπ, αυτός που επί λέξει δήλωσε στην Ουάσιγκτον πως ο Τραμπ «ό,τι κάνει είναι για καλό», να εμφανιστεί τώρα στην ίδια πλευρά με τον Μπάιντεν.
«Οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, έτσι ώστε η Ευρώπη μετά την πανδημία να επιστρέψει στο παρελθόν αντί να κάνει βήματα στο μέλλον. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη», είπε ο κ. Τσίπρας, θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική δύναμη…
Στη φάση που η Ευρώπη αναμένει εντός των επόμενων ημερών να θωρακιστεί 100% από τα εμβόλια, ο κ. Τσίπρας πρότεινε «να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πατέντες, ώστε να παραγάγουμε περισσότερα εμβόλια». Πρότεινε, ακόμα, «να αντικαταστήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλιση, να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να προστατεύσουμε τους εργαζομένους σε μια νέα -πιο ψηφιακή- αγορά εργασίας, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και να αυξήσουμε τους φόρους στις πολυεθνικές, να αποκτήσουμε ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου βασισμένο στην πραγματική αλληλεγγύη, το διαμοιρασμό της ευθύνης και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Πρότεινε, επιπλέον, «η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων να ξεπαγώσει», αλλά και να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση «ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας βασισμένη στην προστασία του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας».
Στην ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, πέραν του κ. Τσίπρα μίλησαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ, η επικεφαλής των S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ και ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ερίκο Λέτα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου