Το σύμπτωμα παρουσιάζουν όσοι νοσούν μακροπρόθεσμα με κορωνοϊό, και κυρίως οι νεότεροι ασθενείς ή οι εργαζόμενοι στην Υγεία.
Πρόκειται για το φαινόμενο της «παροσμίας», κατά το οποίο οι ασθενείς έχουν την έντονη αίσθηση ότι μυρίζουν δυσάρεστες οσμές, οι οποίες δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα στο περιβάλλον τους.
Συνήθως, η παροσμία εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι στο πρώτο στάδιο της ασθένειάς τους εμφάνισαν το σύμπτωμα της «ανοσμίας», μην μπορώντας να μυρίσουν – και συχνά να γευτούν- τίποτα απολύτως.
Την ανακάλυψη και καταγραφή του φαινομένου έκανε ο ωτορινολαρυγγολόγος Nirmal Kumar, επικεφαλής της κλινικής ΩΡΛ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο γιατρός, μιλώντας στο Associated Press, αποκάλυψε το πώς εκδηλώνεται η παροσμία σε μερίδα ασθενών που παρακολούθησε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους.
«Ένας ασθενής μου είπε πως τα πάντα του μυρίζουν σαν ψάρι, ενώ ένας άλλος νομίζει ότι κάτι καίγεται ακόμη και όταν δεν υπάρχει φωτιά τριγύρω», είπε ο καθηγητής.
«Και οι δύο εργάζονται στον τομέα της υγείας. Θεωρούμε ότι συμβαίνει συχνότερα σε νέους ανθρώπους και συγκεκριμένα σε αυτούς τους εργαζόμενους, λόγω της έκθεσής τους στον ιό μέσα στα νοσοκομεία».
«Η εκδήλωση του συμπτώματος αυτού σημαίνει ότι ο ιός επηρεάζει τα νεύρα στο πάνω μέρος της μύτης- Αποτελεί ένα σοκ για το νευρικό σύστημα, καθώς τα νεύρα σταματάνε να λειτουργούν», εξήγησε.
Ένας ακόμη ασθενής που παρακολούθησε ο δρ. Kumar, ηλικίας 24 ετών, δήλωσε ότι υποφέρει από το σύμπτωμα, έχοντας προηγουμένως υποστεί πλήρη έλλειψη των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης.
Πλέον, ο νέος ασθενής αντιλαμβάνεται όλες τις οσμές σαν μια μυρωδιά «καμένου τοστ».
Από την άλλη, μια μεγαλύτερη ασθενής, ηλικίας 52 ετών, έκανε λόγο για μια «ενοχλητική, γλυκερή μυρωδιά» την οποία ξεκίνησε να αντιλαμβάνεται αφού νόσησε με κορωνοϊό.
«Παρόλο που ήμουν εθισμένη στον καφέ, τώρα δεν μπορώ να τον αγγίξω», δήλωσε.
«Μυρωδιές όπως αυτή της μπύρας και της βενζίνης μου έχουν γίνει επίσης αφόρητες», προσθέτει.
Λόγω της εκτεταμένης εκδήλωσης του συμπτώματος, στην Μ. Βρετανία έχει ξεκινήσει η έρευνα για την αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης των ασθενών.
Σ’ ένα πρώτο στάδιο, στους ασθενείς συστήνεται η καθημερινή αρωματοθεραπεία με τριαντάφυλλα, λεμόνι, γαρίφαλο και έλαια ευκαλύπτου, προκειμένου η όσφρησή τους να αρχίσει να επανέρχεται στο φυσιολογικό.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου