Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η κυβέρνηση της Κίνας το προσχέδιο του νόμου αναφορικά με το ποια ζώα μπορούν να εκτραφούν με σκοπό την κατανάλωση, με την απουσία των σκύλων από την λίστα να αποτελεί μια απόφαση-τομή αλλά και μια μεγάλη νίκη για τον μακροχρόνιο αγώνα των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων.
Όπως επισημαίνει το CNN η επικαιροποίηση του σχετικού νόμου περί ειδών προς κατανάλωση στην χώρα, έρχεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εικάζεται ότι προήλθε από την αγορά άγριων ζώων στην πόλη Γουχάν.
Η λίστα που αναφέρεται στο προσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας καταγράφει ως κατάλληλα προς εκτροφή ζώα όπως είναι οι χοίροι, οι αγελάδες, τα κοτόπουλα και τα πρόβατα αλλά ακόμη και ορισμένα είδη ελαφιών, τα αλπακά και τις στρουθοκαμήλους.
Από τον κατάλογο των ζώων προς κατανάλωση, όπως προαναφέρθηκε, απουσιάζουν οι σκύλοι.
Αν η απαγόρευση της κατανάλωσης του κρέατός τους οριστικοποιηθεί θα πρόκειται για μια τεράστια νίκη για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς θα είναι η πρώτη τέτοια απαγόρευση στην ιστορία της Κίνας.
«Με την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού και την ανησυχία του κοινού για την προστασία των ζώων, τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί από παραδοσιακά ζώα εκτροφής σε ζώα συντροφιάς», ανέφερε συνοδευτική επεξήγηση. «Γενικά, δεν θεωρούνται πλέον ζώα εκτροφής στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν συστήνεται λοιπόν να τα κατατάξουμε στα κτηνοτροφικά είδη στην Κίνα».
Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις, η Humane Society International δήλωσε ότι το σχέδιο πρότασης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «μεταρρυθμιστή» αναφορικά με την προστασία των ζώων στην Κίνα.
Στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα είδη ζώων που είναι ύποπτα κατά τους επιστήμονες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους, όπως οι παγκολίνοι, οι νυχτερίδες και οι γάτες σιβέτ.
Την ίδια ώρα, κάποια είδη αλεπούς, ρακούν και μινκ μπορούν, όπως αναγράφεται να εκτραφούν, αλλά όχι για το κρέας τους.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το Πεκίνο είχε απαγορεύσει το εμπόριο κάθε είδους άγριου ζώου, ωστόσο ο νέος νόμος μένει να οριστικοποιηθεί. Το προσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 8 Μαΐου.
Πηγή: cnn.com
skai.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου