Στην απόδοση προσωρινού αριθμού και όχι ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Με αυτόν τον αριθμό οι αλλοδαποί δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από την απόκτηση ΑΜΚΑ, όπως το δικαίωμα στην εργασία για έξι μήνες. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Υπολογίζεται ότι εντός του χρονικού διαστήματος των έξι μηνών θα έχει προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου, οπότε, εφόσον πρόκειται για πρόσφυγες, ο προσωρινός αριθμός θα μετατρέπεται σε επίσημο ΑΜΚΑ. Η λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο δεν πρόκειται ωστόσο, όπως φαίνεται, να έρθει πριν από τις αρχές του νέου χρόνου. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να ζητηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την ιατρική κάλυψη των αιτούντων άσυλο.
Πέντε μήνες μετά την ανάκληση της εγκυκλίου σχετικά με την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους (11 Ιουλίου 2019) υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 52.900 αιτούντες άσυλο δεν διαθέτουν επισήμως πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τόσοι είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όσοι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, από τον Ιούλιο οπότε και καταργήθηκε η απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους έως και τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, αρκετοί ακόμα είχαν υποβάλει αίτημα αλλά δεν πρόλαβαν να το αποκτήσουν μέχρι την ημέρα της κατάργησης.
Υπολογίζεται ότι το 1/3 από όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ είναι παιδιά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν ακολουθώντας το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία τους αλλά και την υγεία των υπόλοιπων πολιτών.
Ο νόμος 4369/2019 προβλέπει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Η διάταξη αυτή τυπικά βρίσκεται σε ισχύ από 01-11-2019 αλλά δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.
Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση του ΑΜΚΑ επεσήμαναν, χθες, οργανώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα, η Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τόνισαν ότι η πρόσβαση στην Υγεία δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση της Ελλάδας και μάλιστα υποχρέωση η καταπάτηση της οποίας έχει νομικές συνέπειες.
Οπως επισημάνθηκε το κόστος της θεραπείας είναι πάντα πολύ υψηλότερο από την πρόληψη. «Τα κονδύλια που απαιτούνται για την ίαση είναι πολλαπλάσια από τα κονδύλια που χρειάζονται για την πρόληψη» τόνισε ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης - γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάχρηση του συστήματος υγείας από τους μετανάστες. Παράλληλα, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό περιθάλπουν τους ασθενείς αιτούντες άσυλο ακόμα και χωρίς ΑΜΚΑ, είναι εκτεθειμένοι σε πιθανές διοικητικές διώξεις, επεσήμανε σχετικά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες.
Επεισόδια στο ΚΥΤ Σάμου
Eκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες το πρωί στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (KYT) στο Βαθύ της Σάμου, που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να κλείσει για αρκετές ώρες η περιφερειακή οδός για τους κατοίκους. Η αφορμή για τα επεισόδια δεν είναι γνωστή, ωστόσο από το πρωί επικρατούσε ένταση, όταν περίπου 150 μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, ξεκίνησαν να φωνάζουν «ελευθερία» και να κινούνται προς το Βαθύ. Παράλληλα, πολλές φωτιές σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του καταυλισμού. Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν τους μετανάστες να βγουν στον περιφερειακό δρόμο και εκείνοι απάντησαν με πετροπόλεμο. Η αστυνομία στη συνέχεια έριξε δακρυγόνα και φωτοβολίδες προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, που εκτονώθηκε έπειτα από αρκετή ώρα και αφού είχαν προκληθεί καταστροφές στον καταυλισμό. Στο ΚΥΤ τυπικά χωρούν 650 άτομα, όμως αυτή τη στιγμή παραμένουν 7.500 άνθρωποι, οι περισσότεροι σε καλοκαιρινές σκηνές πέριξ της κυρίως εγκατάστασης.
ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου