Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ιταλία : Αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία για Λιβύη – Ακυρα τα μνημόνια με Τουρκία



H ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Θεωρεί ότι απαιτείται πολιτική λύση και κρίνει ότι τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια συνεργασίας είναι άκυρα.

Ειδικός απεσταλμένος

Είναι σαφές ότι η Ιταλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να ορίσει ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενες μέρη.


Η Ρώμη θεωρεί άκυρα τα τούρκο-λιβυκά μνημόνια αλλά συγχρόνως διατηρεί ανοικτή γραμμή με όλους τους παίκτες: ο στρατηγός Χαφτάρ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την ιταλική πρωτεύουσα, ενώ ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε στην Τρίπολη τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με διαρροές, άποψη της Ρώμης είναι ότι Ρωσία και Τουρκία θα πρέπει να πάρουν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κόντε: Χρειάζεται πολιτική λύση στη Λιβύη

Πολιτική λύση μετά την κατάπαυση του πυρός ζητά ο Τζουζέπε Κόντε

«Χρειάζεται πολιτική λύση και για να το πετύχουμε θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός», τονίζει ο Κόντε.

Και θεωρεί ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, η Ιταλία ετοιμάζει «πακέτο προτάσεων» για τη Λιβύη, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα στη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Χωρίς τουρκική στρατιωτική εμπλοκή

Κύριος στόχος είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος της Τρίπολης με τη Βεγγάζη. Χωρίς να έχει προηγηθεί βέβαια τουρκική στρατιωτική εμπλοκή, όπως δήλωσε ανοικτά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Και ασφαλώς χωρίς να χάσει ξανά η Ιταλία μεγάλο μέρος της επιρροής της στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, όπως είχε συμβεί αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.


Πηγή: Deutche Welle
in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου