Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019
Tοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping
Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας ξαναβλέπω για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.
Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη αλλά και η δική σας σήμερα στην Ελλάδα θεωρώ ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Έχει, νομίζω, καταστεί σαφές και στους δυο μας ότι η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να εξασφαλίσουν η μία για την άλλη.
Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, αναγνωρίζει την Κίνα όχι μόνο ως μία μεγάλη δύναμη, αλλά ως μία χώρα που κατέκτησε -όχι εύκολα- έναν πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό ρόλο.
Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια ύστερα από τη δρομολόγηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος της Κίνας, πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει.
Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να συζητήσουμε αναλυτικά όλο το πλαίσιο και όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων οι οποίες και θα αποτυπωθούν με την υπογραφή 16 διμερών συμφωνιών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Κύριε Πρόεδρε, με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω και πάλι στην ηλιόλουστη Αθήνα. Να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή παραμονή και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων.
Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping
Κυρίες και κύριοι,
Νομίζω ότι εκφράζω όλους τους Έλληνες δηλώνοντας ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα υποδεχόμαστε στην ηλιόλουστη Πατρίδα μας τον φίλο Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping. Γιατί στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες και στη Σαγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μας είναι θερμότερες από ποτέ. Η εμπιστοσύνη μας είναι δεδομένη. Και η συνεργασία μας είναι ανοιχτή σε πολλούς, νέους παραγωγικούς ορίζοντες.
Οι λαοί μας, άλλωστε, είναι φορείς σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας.
Και αυτή την ιδιαίτερη σχέση, που σμιλεύτηκε στο βάθος των αιώνων, μνημόνευσε και ο Πρόεδρος Xi σε χθεσινό του άρθρο, όταν μας θύμισε τα λόγια του Καζαντζάκη. «Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: To φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής».
Το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο το οποίο μεταφράστηκε στην Κίνα τον 16ο αιώνα ήταν τα στοιχεία του Ευκλείδη. Και με το ίδιο δέος στεκόμαστε μπροστά στα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης. Είτε πρόκειται για τον στρατό από πολεμιστές τερακότα, άγρυπνοι φρουροί στον τάφο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα, είτε πρόκειται για τον Ηνίοχο των Δελφών.
Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν ωστόσο, τώρα, έναν ρόλο σπάνιο και πολύτιμο: Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και -τολμώ να πω- αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη διαχρονική τους σοφία στην τραχύτητα των σύγχρονων προβλημάτων και να οδηγήσουν, έτσι, σε ειρηνικές, ώριμες και γόνιμες απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Με τον κ. Πρόεδρο είχαμε εκ νέου μία άκρως παραγωγική συζήτηση για διεθνή αλλά και για τα διμερή μας θέματα. Του εξέφρασα και πάλι την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση.
Και δεν κρύβω την χαρά μου γιατί τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο, πρωταγωνιστική θέση -όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά- όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους.
Αυτό, ακριβώς, σηματοδοτεί και το γεγονός -επιτρέψτε μου να το ονομάσω έτσι- της ημέρας: Η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε όλα τα επίπεδα.
Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε. Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.
Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί και τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά. Για να δούμε και να εξετάσουμε από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, μετά και την έγκριση του master plan από την Ελληνική κυβέρνηση. Ο στόχος μας είναι κοινός: Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά -γιατί όχι- το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.
Άλλωστε, ήδη εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.
Ενεργοποιώντας, συνεπώς, η Ελλάδα αυτή την δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, γίνεται βασική «πύλη» -το σημείο εκκίνησης- του «Σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου». Εμπορικού και επενδυτικού. Όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και από την Ευρώπη. Όπως και από και προς την Ασία συνολικά.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καλωσορίζουμε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείου της China Development Bank, την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της International Commercial Bank of China.
Αποτελούν τρεις εξαιρετικά κρίσιμες πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις.
Διαπιστώσαμε, επίσης, τη διαρκή δυναμική που παρουσιάζουν οι τουριστικές μας ανταλλαγές.
Προσβλέπουμε σε σημαντική αύξηση των κινέζων επισκεπτών στη χώρα μας. Θέσαμε από κοινού έναν στόχο: Το 2021 να φτάσουμε τους 500.000 κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα. Το 2021, ένα εξαιρετικά σημαντικό έτος για την Ελλάδα, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Και για την Κίνα, 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην πολιτιστική συνεργασία μας. Όχι μόνο γιατί το Πρόγραμμα Μορφωτικής Συνεργασίας και οι Συμφωνίες μεταξύ των Ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων πλαισιώνουν το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που προωθεί η Αθήνα και υποστηρίζει το Πεκίνο.
Αλλά και γιατί στην πράξη, στην «ανεπίσημη καθημερινότητα», οι γέφυρές μας ενισχύονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η ελληνική Ιστορία διδάσκεται ήδη σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας. Ενώ και εδώ, κ. Πρόεδρε, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ελκύονται από τη γοητεία της γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού.
Έτσι αυτές οι Ελληνο-κινεζικές πολιτιστικές σχέσεις καθίστανται ένας «ιμάντας» επικοινωνίας μεταξύ δύο σπουδαίων πολιτισμών που άφησαν μοναδικό αποτύπωμα στην Ανατολή και την Δύση. Αυτός, με τη σειρά του, ο ιμάντας, μετατρέπεται σε μία αθόρυβη αλλά εξαιρετικά δημιουργική γέφυρα κατανόησης ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, κάτι που είναι το ζητούμενο σήμερα.
Χαίρομαι, γιατί η συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο θα επαναληφθεί πολύ σύντομα, σε νέα επίσκεψή μου στην Κίνα, τον Απρίλιο, για να συμμετέχω κι εγώ στην «Πρωτοβουλία 17+1». Είναι μία πολυμερής συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί.
Θέλω να χαιρετίσω, τέλος, την προστασία έξι σημαντικών εθνικών μας προϊόντων -από την φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα και τα κρασιά μας- στη γιγαντιαία αγορά της φίλης χώρας, στα πλαίσια της σημαντικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας.
Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. Από τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και το μάρμαρο μέχρι τους Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Εξάλλου, παραπάνω από 1.000 ελληνόκτητα πλοία ναυπηγήθηκαν στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια.
Καλωσήλθατε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, στην Ελλάδα και παρακαλώ μεταφέρετε στον κινεζικό λαό τα πιο θερμά αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού. Γιατί έχουμε πολλά ακόμα να πούμε, αλλά κυρίως πολύ περισσότερα να κάνουμε προς όφελος και των δύο χωρών μας. Καλωσήλθατε και πάλι στην πατρίδα μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου