Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ανασύσταση της ΔΕΛΤΑ



Σε τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία ανασύστασης της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως προεκλογικά αλλά και από το βήμα της ΔΕΘ είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τουλάχιστον 120 άτομα από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), την Aμεση Δράση και άλλες υπηρεσίες της Αττικής έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να μετατεθούν στην υπό σύσταση ομάδα, ανταποκρινόμενοι σε κατεπείγουσα διαταγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Εξ αυτών, 30 υπηρετούσαν και στο παρελθόν στην ομάδα μέχρι την κατάργησή της το 2015.

Το σχετικό έγγραφο είχε ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου και ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση να αποσπαστούν στην Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας, «αποκλειστικά για τη συγκρότηση ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης». Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, συνολικά 120 αστυνομικοί εξέφρασαν επίσημα ενδιαφέρον να στελεχώσουν τη νέα ομάδα. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα απαρτίζεται από 90 άτομα και θα ανήκει οργανικά όχι στην Aμεση Δράση, αλλά στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα την ΟΠΚΕ. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν η ομάδα θα διατηρήσει το παλιό όνομά της (ΔΕΛΤΑ) ή εάν θα μετονομαστεί.

Οι αστυνομικοί που θα μετέχουν σε αυτή θα έχουν μερική επιχειρησιακή ανεξαρτησία. Τι σημαίνει αυτό;  Θα μπορούν αυτόνομα αλλά πάντα κατόπιν άνωθεν εντολής να επεμβαίνουν για την αντιμετώπιση «μπαχαλάκηδων» στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και να διενεργούν ελέγχους για θέματα εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεπιχειρούν με συναδέλφους τους από τις υφιστάσμενες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (μετακινούνται με τζιπ) σε εξορμήσεις π.χ. στη Δυτική Αττική, ενώ θα ενεργοποιούνται και σε περιπτώσεις οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται από αρμόδια χείλη, δεν θα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με συχνά ιδιαίτερα προβληματικά αποτελέσματα.

Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν ετοιμοπόλεμες τρεις ομάδες δικυκλιστών, των δέκα άτομων η καθεμία. Οι αστυνομικοί θα εκτελούν 6ωρες και όχι 8ωρες βάρδιες, ενώ κατόπιν σχετικών εισηγήσεων, είναι πιθανό να εισπράττουν ένα επιπλέον επίδομα ύψους περίπου 80 ευρώ υπό μορφή «εκτός έδρας» αποζημίωσης. Η αρχική σκέψη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η νέα ΔΕΛΤΑ να υπαχθεί στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ), όπως είχε προσωρινά συμβεί στις αρχές του 2016. Τότε, 65 από τους 300 ΔΕΛΤΑδες είχαν συγκροτήσει τη βραχύβια ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ. Εκείνο το εγχείρημα, ωστόσο, είχε θεωρηθεί αποτυχημένο από τους ίδιους τους αστυνομικούς που είχαν πάρει μέρος, καθώς όπως κατήγγειλαν, ουδέποτε ενσωματώθηκαν στην ΥΑΤ. Eτσι, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου 60 πρώην στελέχη της ομάδας κλήθηκαν στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ και ρωτήθηκαν εάν ενδιαφέρονται να μετάσχουν στην ανασύσταση της ομάδας, όλοι τους ανεξαιρέτως απάντησαν αρνητικά.

Τη λύση στο αδιέξοδο έδωσε η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του προϊσταμένου της Πέτρου Τζεφέρη να ενσωματώσει τη νέα δύναμη δίκυκλης αστυνόμευσης στην Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων. 


Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου