Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ακραία πόλωση στη συζήτηση του αναπτυξιακού - Υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές


Το στοιχείο της ακραίας πόλωσης που διατρέχει το πολιτικό σκηνικό κατά την τελευταία περίοδο, επαναβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων (ΝΔ και Ελληνική Λύση) σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση για τις επιλογές της, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατέθεσαν αιτήματα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κλιμακώνοντας την κοινοβουλευτική πολεμική τους, ενώ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφείς τις διαθέσεις του για την προσεχή περίοδο: «Από εμάς τέλειωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί», είπε.

Η μαραθώνια συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν εξαρχής φορτισμένη, ενώ πέριξ του Κοινοβουλίου τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαιτέρως ενισχυμένα, καθώς πραγματοποιούνταν διαδοχικές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, με την ένταση να είναι διάχυτη και να κορυφώνεται σε πολλές περιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία απάντησε σε όλες τις επιθέσεις που δεχόταν, είτε με την παρουσίαση στοιχείων ανά κυβερνητικό τομέα, μέσω των οποίων –όπως δηλώθηκε– καταρρίπτονται οι αντικυβερνητικοί ισχυρισμοί, είτε μέσω της υπενθύμισης όσων συνέβησαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που τα βέλη προέρχονταν από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρέθηκαν κυρίως οι διατάξεις του νομοθετήματος που αφορούν εργασιακά ζητήματα ή υποθέσεις που έχουν σχέση με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και συμφέροντα θέλετε να εξυπηρετήσετε.

Αφού τα μαζέψετε όλα τα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις, μετά μετατρέπετε τις “φωτογραφίες” σε άρθρα και τροπολογίες», είπε με καυστική διάθεση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας παράλληλα και για «φωτογραφικές» διατάξεις, που εξυπηρετούν πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος, ζήτησαν ευθέως από τα στελέχη της αντιπολίτευσης να μιλήσουν για ονόματα «εξυπηρετούμενων», αλλά συνέχεια δεν δόθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας μνημόνευσε και χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» αναφορικά με απόφαση μέσω της οποίας μπορούν να επιδοτούνται επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά και που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών. «Σήμερα έμαθα ότι τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την ενίσχυση έντυπων ΜΜΕ που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Πέτσας, απαντώντας, ισχυρίστηκε ότι στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικώς το ποσό της ενίσχυσης θα δίδεται προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς εργαζομένους. «Το νομοσχέδιο αποπνέει βαθιά συντηρητική αντίληψη για την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε η κ. Φωτεινή Γεννηματά, ενώ οξύς στην κριτική του ήταν και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ειδικώς από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ετέθη και το ζήτημα της Προανακριτικής, με τον κ. Τσίπρα, πέραν της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε στον κ. Αδ. Γεωργιάδη, με αφορμή το αίτημα της πλειοψηφίας για εξαίρεση των κ. Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από την Επιτροπή, να λέει: «Μην τολμήσετε αυτή την αθλιότητα, μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει».


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου