Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Έρευνα ΡΑΕ για τη λιανική ρεύματος



Την πρώτη αποτύπωση της εικόνας στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ, επιχείρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο, στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας είναι φθηνότερες έως και 27% σε σχέση με τον δεσπόζοντα προμηθευτή.

Τα αποτελέσματά της, όπως και τα συμπεράσματα της ΡΑΕ για το επίπεδο του ανταγωνισμού παρουσιάστηκαν στην 84η ΔΕΘ από την κ. Ευαγγελία Γκότζου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών & Περιβάλλοντος και Λιανικών Αγορών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τιμολόγια η Αρχή συνέκρινε τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ και 16 ανεξάρτητων προμηθευτών στην κατηγορία της κατανάλωσης από 0 έως 2.000 KWh το τετράμηνο, συνυπολογιζομένων και των εκπτώσεων συνέπειας.

Από τη σύγκριση προκύπτει ότι ο δεσπόζων προμηθευτής τον Σεπτέμβριο είχε τιμή στα 89,89 ευρώ ανά MWh, ενώ η χαμηλότερη τιμή της αγοράς ήταν στα 72,80 ευρώ ανά MWh. Η πλειονότητα των ιδιωτών έχουν τις ανταγωνιστικές τους χρεώσεις στο εύρος των 81,45 με 81,90 ευρώ ανά MWh.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης με εγκατεστημένη ισχύ μονάδων έως 25 kVA η ΔΕΗ έχει διαμορφώσει τη χρέωση της στα 96,45 ευρώ ανά MWh και η χαμηλότερη τιμή είναι στα 69,75 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τις εκπτώσεις συνέπειας. Το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για την πλειονότητα των ιδιωτικών εταιριών κυμαίνεται από τα 81,81 μέχρι τα 85 ευρώ ανά MWh.

Οι μετακινήσεις των πελατών

Στην ίδια παρουσίαση της ΡΑΕ αναδεικνύεται και η δυσκολία της απώλειας μεριδίου της ΔΕΗ.

Αν και η αγορά απελευθερώθηκε από το 2008 εντούτοις η δημόσια εταιρία εκπροσωπεί το 73,52% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή και Μέση Τάση αλλά έχει το 88,25% του συνολικού αριθμού των παροχών. 

Σε αυτά τα 11 χρόνια οι προμηθευτές ρεύματος εκτοξεύτηκαν στους 25 αλλά παρά το γεγονός αυτό τα ποσοστά κινητικότητας των πελατών, δηλαδή εκείνων που αλλάζουν προμηθευτή, παραμένουν χαμηλά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο σύνολο των καταναλωτών της χαμηλής και μέσης τάσης (6.756.881) του διασυνδεδεμένου δικτύου (εκτός νησιών) μόλις 226.779 άλλαξαν προμηθευτή. Έτσι το ποσοστό κινητικότητας, ήταν μόλις 3,35%.

Σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, στα νησιά, μη διασυνδεδεμένο δίκτυο, από τους συνολικούς 792.605 καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης, μόλις 19.590 μετακινήθηκαν από πάροχο σε πάροχο, ήτοι το 2,47%.

Τα εμπόδια

Η ΡΑΕ περιγράφει επίσης τα εμπόδια της περαιτέρω απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρισμού.

Αυτά είναι:

1.     Αδράνεια καταναλωτών και ενδοιασμοί για τη μετακίνηση σε εναλλακτικούς προμηθευτές (γεγονότα ENERGA και HELLAS POWER).

2.     Συσσώρευση παραπόνων καταναλωτών αναφορικά με μη ορθή προσυμβατική ενημέρωση, τόσο για τα τιμολόγια προμήθειας (π.χ. μέγεθος εκπτώσεων, ρήτρα οριακής τιμής συστήματος) όσο και, γενικότερα, για τα νόμιμα δικαιώματά τους (π.χ. υπαναχώρηση), με αποτέλεσμα και την απόκλιση της τιμής μεταξύ του συμβατικού σταδίου και του σταδίου της έκδοσης λογαριασμού.

3.     Παράπονα προμηθευτών αναφορικά με δυσλειτουργία και καθυστερήσεις στις εφαρµοζόµενες διαδικασίες στην εξυπηρέτηση αιτηµάτων τους, από Διαχειριστή Δικτύου.

4.     Εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας των ΜΔΝ, λόγω έλλειψης μέτρων και εργαλείων αντιστάθμισης ρίσκου, π.χ τύπου ΝΟΜΕ.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου