Το πρωί της 25ης Ιουλίου 2019, ο 29χρονος Ελληνοτυνήσιος Γιάννης Μπ. έβαλε τέλος στην περίοδο φυγοδικίας του: μπήκε στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και παραδόθηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που τον αναζητούσαν.
Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών για συμμετοχή στην υπόθεση μεταφοράς 1,7 τόνου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη νότια Γαλλία, πριν από δύο χρόνια. Η κατάσχεση των σχεδόν δύο τόνων κοκαΐνης στην περιοχή Μιμιζάν τον Ιούνιο του 2017 απασχόλησε όχι μόνο τα διεθνή αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι εννέα από τους αρχικά έντεκα συλληφθέντες ήταν Eλληνες, ηλικίας γύρω στα 25.
Πήραν μέρος στον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό φορτωμένο με περισσότερα από 1.700 κιλά κοκαΐνης. Επτά απ’ αυτούς συνελήφθησαν στην παραλία, ενώ προσπαθούσαν να περισυλλέξουν από το νερό τα δέματα με τα ναρκωτικά. Μία από τις βάρκες που χρησιμοποίησαν για να εκφορτώσουν την κοκαΐνη από το ιστιοπλοϊκό στην ξηρά είχε ανατραπεί λόγω μηχανικής βλάβης και κακοκαιρίας και τα πακέτα με τα ναρκωτικά είχαν καταλήξει στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι τέσσερις εντοπίστηκαν μερικές ώρες αργότερα σε βίλα-κρησφύγετο, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, όπου επρόκειτο να αποθηκευθούν τα ναρκωτικά.
Tις τελευταίες εβδομάδες Eλληνες και ξένοι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε νέο κύκλο συλλήψεων και ερευνών σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 25 Ιουνίου 2019 κλιμάκια της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν στα σπίτια τους στον Ασπρόπυργο και στο Μαρούσι ακόμα δύο νεαρούς. Πρόκειται για τον 26χρονο Παντελεήμονα Κ. και τον Αλέξανδρο Σ., 33 ετών. Εις βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα των γαλλικών αρχών για ανάμειξη στη μεταφορά των ναρκωτικών. Οι διαδικασίες έκδοσής τους έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα αύριο αναμένονται στο «Ελ. Βενιζέλος» Γάλλοι αστυνομικοί για να «παραλάβουν» τον 29χρονο Ελληνοτυνήσιο.
Ο τελευταίος διαπιστώθηκε ότι επέβαινε σε σκάφος με την επωνυμία «Κεραυνός», που τον Οκτώβριο του 2017, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά τις συλλήψεις των Ελλήνων στη νοτιοδυτική Γαλλία, διέσχισε τον Ατλαντικό με προορισμό τη Μαρτινίκα. Στο ίδιο σκάφος επέβαιναν και δύο Ρώσοι υπήκοοι. Για τους άλλους δύο Eλληνες, προέκυψαν στοιχεία που τους συνδέουν πιο άμεσα με την κοκαΐνη που ξεβράστηκε στις ακτές του Μιμιζάν.
Ο 26χρονος Παντελεήμων Κ. φέρεται να ήταν αυτός που είχε αγοράσει τα δύο φουσκωτά τύπου Zόντιακ, με τα οποία επιχειρήθηκε η εκφόρτωση των ναρκωτικών από το ιστιοπλοϊκό στις ακτές της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο 33χρονος Αλέξανδρος Σ., αντίστοιχα, είχε συμμετάσχει μαζί με πέντε συγκατηγορουμένους του σε δοκιμαστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, ένα χρόνο πριν από την επιχείρηση μεταφοράς της κοκαΐνης.
Hταν την άνοιξη του 2016 όταν ιστιοπλοϊκό με την ονομασία «Island Time» και πλήρωμα έξι νεαρούς Eλληνες πραγματοποίησε –κενό φορτίου– δοκιμαστικούς πλόες στις ακτές της Βενεζουέλας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Μαρτινίκας, όπου κατέπλευσε για επισκευές.
Η κατάθεση
«Είχαμε στόχο να μεταφέρουμε το ιστιοπλοϊκό από το Μαϊάμι στην Ελλάδα. Απ’ όσο ξέρω, το σκάφος επρόκειτο να μεταπωληθεί σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή», κατέθεσε στον ανακριτή 29χρονος που φέρεται να εκτελούσε χρέη καπετάνιου. «Φύγαμε από την Ελλάδα τον Φεβρουάριο και επιστρέψαμε επτά μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2016. Είχα αποκτήσει δίπλωμα ιστιοπλοΐας λίγους μήνες πριν από τον απόπλου και, μετά την επιστροφή μας, εισέπραξα αμοιβή 10.000 ευρώ», συμπλήρωσε. Πρόσφατα, συλλήψεις και έρευνες έγιναν και στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2019 συνελήφθη στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής ο Λουτσιάνο Κ.
Ο 43χρονος Αργεντίνος φέρεται να ήταν καπετάνιος ενός ιστιοπλοϊκού με όνομα «Ayane», που είχε συμμετάσχει στον διάπλου του Ατλαντικού και στη μεταφορά του 1,7 τόνου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη Γαλλία. Το «Ayane» και ένα ξύλινο ψαροκάικο είχαν μεταφέρει τους Ελληνες ναυτικούς από τις ακτές του Καράκας 170 ναυτικά μίλια ανοικτά της Μαρτινίκας. Σε εκείνο το σημείο τα πλοιάρια είχαν συναντηθεί με ένα δεύτερο ιστιοπλοϊκό, που είχε φορτωμένους στα αμπάρια του τους δύο τόνους κοκαΐνης. Το όνομά του ήταν «Isabella». Ο 43χρονος καπετάνιος του «Ayane» πάντως δεν εκδόθηκε στη Γαλλία, παρά τις ασφυκτικές διπλωματικές πιέσεις και την αρχικά θετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας.
Αντίθετα, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών για τον εντοπισμό ενός Γερμανού, που φέρεται να είχε μισθώσει τη βίλα-κρησφύγετο όπου θα αποθηκεύονταν τα ναρκωτικά. Μετά την αποτυχία της επιχείρησης στο Μιμιζάν και τις συλλήψεις των Ελλήνων, εγκατέλειψε τη Γαλλία, μέσω του αεροδρομίου Ορλί στο Παρίσι, και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. Τα Χριστούγεννα του 2018 Γερμανοί αστυνομικοί, που είχαν θέσει υπό επιτήρηση τη σύντροφό του, οργάνωσαν μυστική επιχείρηση για τη σύλληψή του, θεωρώντας «ύποπτες» ορισμένες κινήσεις της γυναίκας: απενεργοποίησε το κινητό της τηλέφωνο και στάθμευσε το αυτοκίνητό της έξω από ένα ήσυχο ξενοδοχείο.
Ο «Μαξ» ωστόσο, όπως είναι το ψευδώνυμο του Γερμανού, κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Ατομα με τα οποία είχε παλαιότερα τηλεφωνικές επικοινωνίες τέθηκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών. Σε μεταξύ τους συζητήσεις προέκυψε ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μεταφορά ναρκωτικών στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Μάλιστα, έκαναν αυτοψία στα αεροδρόμια των νησιών για να διαπιστώσουν το επίπεδο ασφαλείας.
Ο «amigo3» και τα «χρυσά καλάσνικοφ»
Σημαντική ώθηση στις έρευνες των διωκτικών αρχών έδωσε η επιτυχής παραβίαση της κρυπτογράφησης δύο τηλεφωνικών συσκευών Blackberry που κατασχέθηκαν από τους Γάλλους αστυνομικούς. Στο ένα από τα δύο κινητά, αυτό με κωδικό χρήστη «amigo3», οι ερευνητές βρήκαν και επεξεργάστηκαν 790 γραπτά μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μερικές ημέρες πριν από τις συλλήψεις των Ελλήνων, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Κάποια από τα μηνύματα είναι γραμμένα στα αγγλικά και άλλα στα ελληνικά. Σε αυτά γίνεται αναφορά σε άλλες δύο θαλάσσιες μεταφορές κοκαΐνης, η μία απ’ αυτές συνολικής ποσότητας τριών τόνων! Ακόμα, ο χρήστης αντήλλασσε μηνύματα με άλλο, άγνωστο άτομο για ιστιοπλοϊκό, φορτωμένο με ναρκωτικά που είχε σταματήσει για επισκευές στο Πράσινο Ακρωτήρι. Αποκαλύπτονται επαφές του με εταιρεία παραγωγής όπλων για την αγορά «χρυσών καλάσνικοφ» που θα δίνονταν ως δώρα σε καρτέλ κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής. Σε άλλες επικοινωνίες του επικαλείται γνωριμίες με μέλη του «Κάλι», καρτέλ της Κολομβίας.
Ο χρήστης του «επίμαχου» Blackberry –η συσκευή βρέθηκε στις αποσκευές ενός από τους κατηγορουμένους– φέρεται να έχει πραγματοποιήσει αεροπορικά ταξίδια από την Ελλάδα στο εξωτερικό και αντιστρόφως. Τα αποτελέσματα των ερευνών στις λίστες επιβατών των επίμαχων πτήσεων, βάσει των οποίων θα επιβεβαιωθεί η «πατρότητα» του τηλεφώνου, δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστά. Από το σύνολο των 11 νεαρών που είχαν συλληφθεί στις νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας, μόλις δύο έχουν αποφυλακιστεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας διαφέρει από το ελληνικό, καθώς η διάρκεια της ανάκρισης και ο χρόνος της προφυλάκισης μπορεί να διαρκέσουν έως τρία χρόνια.
Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου