Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Άρθρο-κόλαφος της Wall Street Journal για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής



«Από τον Οκτώβριο υπήρξε πραγματική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεχνικών ζητημάτων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου», αναφέρει το ρεπορτάζ του αμερικανικού Μέσου.

Άρθρο-κόλαφο με πλούσιο ρεπορτάζ και δηλώσεις που προκαλούν, δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το αμερικανικό Μέσο αναφέρεται στις επιθέσεις που πραγματοποιούν μέλη της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, πολιτικούς αντιπάλους και συνδικαλιστές, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Παύλου Φύσσα. Η WSJ τονίζει στο άρθρο της ότι «έξι χρόνια μετά, η δίκη έχει σταματήσει, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσλειτουργία στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα». 

Στο άρθρο γίνεται μία γενική περιγραφή για την πορεία της Χρυσής Αυγής, η οποία, από μία οργάνωση εξτρεμιστών, μπήκε στη Βουλή των Ελλήνων ως κόμμα, το 2012, εξειατίας «της οργής των Ελλήνων», κερδίζοντας 21 έδρες, «ενώ διατηρεί ένα ποσοστό 8% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

Η WSJ επισημαίνει ότι «οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε πολύ λίγες ενέργειες εναντίον της Χρυσής Αυγής, μέχρι τα τέλη του 2013, όταν μία ομάδα της οργάνωσης επιτέθηκε στον αριστερό ράπερ, Παύλο Φύσσα, στον Πειραιά, τον οποίο ένα μέλος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου».

Οι εισαγγελείς δημιούργησαν φάκελο με δεκάδες υποθέσεις βίας για τη Χρυσή Αυγή, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 68 μέλη της, ανάμεσά τους και η ηγεσία του κόμματος. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, κατοχή παράνομων όπλων, ρατσιστική βία, ξέπλυμα χρήματος και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, αναφέρει το άρθρο, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση, Θανάση Καμπαγιάννη: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μεγαλύτερη δίκη μιας φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης».

Το αμερικανικό Μέσο γράφει πως η δίκη έπρεπε να είχε διαρκέσει 18 μήνες. Οι διαδικασίες όμως, κινήθηκαν με «ρυθμό σαλιγκαριού», αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς για μεγάλο χρονικό δεν μπορούσε να βρεθεί μεγάλη αίθουσα, ώστε να χωρά τους κατηγορούμενους και τους εμπλεκόμενους. Ακολούθησε η απεργία των δικηγόρων, που πάγωσε τη διαδικασία για έξι μήνες το 2016, ενώ στη συνέχεια δεν μπορούσε να βρεθεί ένας προτζέκτορας, προκειμένου να προβληθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, ως ντοκουμέντα της υπόθεσης. «Κάποιες συνεδρίες ακυρώθηκαν διότι δεν υπήρχε θέρμανση», γράφει η WSJ.

Πλέον, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει απαλλαγεί από την προσωρινή κράτηση που είχε επιβληθεί, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που ακολουθείται στη δίκη και ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, με τις δημοσκοπήσεις να την φέρνουν στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα των συντηρητικών και των αριστερών (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρει το άρθρο.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τονίζει ότι «από τον Οκτώβριο υπήρξε πραγματική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεχνικών ζητημάτων. Υπάρχει τώρα μία αίθουσα κατάλληλη για τη δίκη και οι δικαστές ασχολούνται αποκλειστικά με την υπόθεση αυτή, ενώ έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό μηνιαίων ακροάσεων».

Την ίδια στιγμή, γράφει η WSJ, η ρατσιστική βία στους δρόμους συνεχίζεται. «Οι ομάδες επιθέσεων είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις, εν μέρει επειδή είναι σίγουροι ότι δεν θα καταδικαστούν στο τέλος», δήλωσε ο Javied Aslam, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Δεκάδες άτομα στην κοινότητά του ανέφεραν ότι ήταν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, όπως είπε.

Στα τέλη Μαρτίου, η αστυνομία συνέλαβε 12 μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία πετούσαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μίας παρέλασης μαθητών για την 25η Μαρτίου. Ένας από τους υπόπτους, γνωστό μέλος της Χρυσής Αυγής που εμφανίζεται σε φωτογραφίες των εκδηλώσεων του κόμματος, συνελήφθη μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα για επίθεση σε Πακιστανό μετανάστη, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου