Τρίτη 14 Μαΐου 2019
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κυρίες και κύριοι, φίλες ακροάτριες, φίλοι ακροατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καλημέρα σας. Πρωινό Τρίτης 14 Μαΐου 2019, εύχομαι ό,τι καλύτερο προς όλους και όλες. Με τον Παύλο Τσίμα αυτό το πρωινό φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Καλώς ήρθατε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές μας.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε, να κάνω κατευθείαν την ερώτηση, είναι λογική. Εσείς προτείνατε, δύο φορές το είπατε, ότι εάν χάσει ο κ. Τσίπρας τις ευρωεκλογές, το ίδιο το βράδυ να βγει και να προκηρύξει εκλογές. Υποβάλατε το αίτημα, πήρατε χθες την απάντηση. Όχι, οι ευρωεκλογές δεν κρίνουν τη διακυβέρνηση, είναι απλώς μια δημοσκόπηση. Καταγράφει τάσεις. Συνεπώς το αίτημα απερρίφθη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Τσίμα, πράγματι 4 μέρες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική. Ο κ. Τσίπρας πρώτος έθεσε το ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, όχι μόνο από τη Βουλή, αλλά από το εκλογικό Σώμα, από τον ελληνικό λαό στην ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου. Προφανώς αντελήφθη το βάρος των όσων είπε και χθες ανέκρουσε πρύμναν και μας είπε,περίπου, ότι μία εθνική εκλογική αναμέτρηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία δημοσκόπηση. Άρα, ως προς τι όλη αυτή η φασαρία; Γιατί τρέχουμε τόσο πολύ, γιατί αγχωνόμαστε; Αφού δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση της τάσης της στιγμής. Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι θα χάσει αυτές τις εκλογές και αντιλαμβάνεται, απόλυτα, ότι είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη να ψηφίσουν μετά από σχεδόν 4 χρόνια και προφανώς δεν θα ψηφίσουν μόνο για την Ευρώπη και για ποιους ευρωβουλευτές θέλουμε. Θα είναι μία ετυμηγορία συνολικά για την κυβέρνηση και πιστεύω -εγώ δεν θα πω ότι δεν δίνω ούτε μία στο εκατομμύριο να μη γίνει αυτό το οποίο λέω- πιστεύω όμως, θα σας έλεγα είμαι βέβαιος, ότι θα είναι και μία ψήφος επιβράβευσης για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια, ο κ.Τσίπρας έχει κάνει μία σημαντική οπισθοχώρηση από αυτά τα οποία είπε. Αυτό δεν ακυρώνει όμως την ουσία της εκλογικής αναμέτρησης. Είναι μία εθνική κάλπη. Τολμώ να πω ότι είναι και βαθιά προσβλητικό για το νόημα των ευρωεκλογών αυτό το οποίο είπε ο κ.Τσίπρας. Γιατί ξέχασε την Ευρώπη τελείως στη χθεσινή του αναφορά. Και προφανώς το βράδυ της 26ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ξέρετε ποιο είναι το αντεπιχείρημα; Μέχρι τώρα στην πρόσφατη ιστορία τρεις Πρωθυπουργοί χάσανε ευρωεκλογές. Ο Σημίτης το ’99, ο Καραμανλής το 2009, ο Σαμαράς το 2014. Κανείς δεν παραιτήθηκε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω ποια είναι η διαφορά. Πρώτον, η διαφορά είναι ότι πρώτος ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, ακολουθούν εθνικές εκλογές το αργότερο σε 4 μήνες μετά την ευρωκάλπη. Το ερώτημα λοιπόν το οποίο θέτω στους ακροατές σας είναι: εφόσον η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι αυτή που εκτιμώ ότι θα είναι, δηλαδή μία βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πρέπει η χώρα να ταλαιπωρείται ακόμα 4 μήνες από μία κυβέρνηση η οποία καθώς θα πλησιάζει προς τις εθνικές εκλογές θα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη; Τι εννοώ με τον όρο επικίνδυνη; Ότι δεν θα διστάσει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διασωθεί πολιτικά, είτε αυτό σημαίνει προεκλογικά επιδόματα, είτε αυτό σημαίνει αναπαραγωγή μιας τοξικότητας και μιας κατάστασης η οποία παραποιεί πλήρως τα λεγόμενα των πολιτικών της αντιπάλων, που δεν έχουμε ξαναδεί στην πρόσφατη πολιτική ιστορία.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Επιμένετε εσείς, κύριε Πρόεδρε, στην διαφορά, επειδή το να νικήσει η Νέα Δημοκρατία με διαφορά…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το κρύβω, κ. Πορτοσάλτε. Εγώ θέλω μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Που σημαίνει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το καταλάβατε το βράδυ των εκλογών.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κυκλοφορεί ένας μαγικός αριθμός 7. Αν είναι 7 και πάνω είναι μεγάλη νίκη. Αν είναι 7 και κάτω το αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και ποιος τον καθόρισε αυτόν τον αριθμό; Θα σας έλεγα ότι στις προηγούμενες αναμετρήσεις, άμα δείτε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η διαφορά κατά κανόνα ήταν μικρότερη. Θέλω μια καθαρή νίκη το βράδυ της 26ης Μαΐου ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, όχι μόνο στους πολιτικούς σχολιασμούς, στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Αυτό ζητώ από τους Έλληνες πολίτες και για αυτό εκτιμώ ότι αυτή η κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν και να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, αλλά και ένα μήνυμα επιδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία, και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα πάρουμε την εκδοχή του Πρωθυπουργού, ότι δηλαδή, όπως είπε χθες το βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ούτε μια στο εκατομμύριο νιώθει ο ίδιος ότι δεν μπορεί να χάσει. Και τον κ. Τζανακόπουλο επιπροσθέτως, ο οποίος λέει ότι αν χάσετε πρέπει να μείνετε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αν θυμάμαι καλά, ο κ.Τσίπρας έχει ξαναχρησιμοποιήσει την φράση, ούτε μια στο εκατομμύριο, σε μια συνέντευξη του, νομίζω στον κ. Χατζηνικολάου, όταν ερωτήθηκε αν η κυρία Μέρκελ θα δεχθεί ή δεν θα δεχθεί, τότε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Όλοι ξέρουμε τι έγινε μετά. Μας φόρτωσε τον λογαριασμό και μας στοίχισε αυτή η ιστορία παραπάνω από 100 δις. Δεν θα κρίνω εγώ την αλαζονεία του κ. Τσίπρα. Οι εκλογές είναι εκλογές, η βούληση του ελληνικού λαού είναι σεβαστή. Προφανώς όλοι έχουμε τις εκτιμήσεις μας. Και εγώ έχω τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουμε. Δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τη φράση ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να χάσουμε. Το τι θα γίνει στην Νέα Δημοκρατία αφορά την Νέα Δημοκρατία. Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Απορώ γιατί ο κ. Τσίπρας έχει ένα τέτοιο προσωπικό ενδιαφέρον για το πώς πορεύομαι εγώ ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μου είπε πάλι χθες ότι είναι τόσο χαρούμενος που του κάνω τόσα πολλά δώρα. Θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος αν κρίνει ότι εγώ είμαι ανεπαρκής Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ας το κρίνουν, όμως, οι πολίτες και εν πάση περιπτώσει εγώ του επιφυλάσσω ένα πολύ καλό δώρο το βράδυ της 26ης Μαΐου. Θα ήθελα να τον στείλω πραγματικά, με την στήριξη του ελληνικού λαού, σε μια μόνιμη ξεκούραση, καθώς είναι πολύ κουρασμένος, όπως μας έχει πει. Χρειάζεται εμφανώς ξεκούραση και να τον στείλουμε, λοιπόν, σε μόνιμη ξεκούραση.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ξεκουράζεται. Είναι θέση κουραστική και αυτή. Αν μείνει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι ξεκούραση. Τέλος πάντων. Είπατε πριν για τα δώρα. Να μείνουμε στο, είναι το θέμα των ημερών. Χτες και σήμερα, και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κυκλοφορεί αυτή η ιδέα της επταήμερης εργασίας. Η ιστορία είναι γνωστή. Εσείς αναφερθήκατε στην περίπτωση μιας επιχείρησης πολύ γνωστής, συζητήθηκε πολύ. Η περίπτωση “Παπαστράτος”, η οποία έχει καθιερώσει την επταήμερη λειτουργία με ένα πρωτότυπο σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, που τελικά οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτι λιγότερο χωρίς να αμείβονται λιγότερο. Ο “Παπαστράτος”, όμως είναι μια εξαίρεση. Δηλαδή, είναι μια μεγάλη επιχείρηση η οποία επένδυσε σε νέα τεχνολογία και παράγει στην Ελλάδα ένα προϊόν για την παγκόσμια αγορά με πολλούς εργαζόμενους. Η καθημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι μικρές επιχειρήσεις με τέσσερις, πέντε, έξι εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν άγνωστο πόσες ώρες την ημέρα, άγνωστο πόσες μέρες την εβδομάδα και μάλιστα δηλώνονται ότι δουλεύουν πολύ λιγότερο για να πληρώνει λιγότερες εισφορές ο εργοδότης τους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή, ο “Παπαστράτος” είναι η ωραία εξαίρεση. Η καθημερινότητα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών εργασιακών συνθηκών είναι μάλλον κακή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Πρώτον, νομίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς είπα στη συνέντευξη Τύπου και πώς η μονταζιέρα του Μαξίμου διαστρέβλωσε πλήρως τα λεγόμενα μου. Και φυσικά υπέπεσε σε μια μνημειώδη γκάφα. Διότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την εταιρεία, ενώ την επιχειρησιακή σύμβαση -την οποία προσωπικά χαιρέτησα- την έχει προσυπογράψει η κυρία Αχτσιόγλου. Άρα, το ερώτημα δεν είναι αν αυτή η σύμβαση είναι καλή ή δεν είναι καλή. Προφανώς είναι καλή για την επιχείρηση. Είναι καλή για τους εργαζόμενους. Εγώ πήγα στον Παπαστράτο. Πέρασα μιάμιση ώρα με το συνδικάτο των εργαζομένων, συζητώντας για τη σύμβαση αυτή. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η σύμβαση αυτή, εκτός από αυτό το ενδιαφέρον κυλιόμενο ωράριο εργασίας, προσφέρει και στους εργαζόμενους πολλές άλλες πρόσθετες παροχές, τις οποίες και αυτές χαιρέτησα. Και θα ήθελα να δώσω παραπάνω κίνητρα σε επιχειρήσεις, για να μπορούν να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους.
Εδώ υπάρχουν λοιπόν δύο ζητήματα: Το πρώτο είναι πόσο χαμηλά θα πέσει ο κ. Τσίπρας και το σύστημα επικοινωνίας του, ώστε όχι μόνο να λέει ο ίδιος ψέματα, αλλά να βάζει πια ψέματα στο στόμα των άλλων. Αυτό το οποίο έγινε με τη συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσα, είναι πρωτοφανές. Νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και νομίζω ότι, όταν μιλάμε για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ήθος και το ύφος της αντιπαράθεσης στη Βουλή. Έχει να κάνει και με το αν επιτέλους αυτά τα οποία λέμε στηρίζονται στην πραγματικότητα ή αν η προεκλογική περίοδος θα είναι μια μόνιμη διαστρέβλωση όσων λέει ο πολιτικός αντίπαλος. Εγώ δεν το ανέχομαι αυτό επί της αρχής ούτε πρόκειται να το κάνω. Δεν πρόκειται εγώ να βάλω λόγια στο στόμα του κ. Τσίπρα τα οποία δεν έχει πει, να διαστρεβλώσω τα λεγόμενά του. Έρχομαι όμως στην ουσία της ερώτησης σας. Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν αυτή της “Παπαστράτος” στην Ελλάδα. Προφανώς. Για αυτό και επιμένω πάρα πολύ, και ίσως αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι κάπου του χαλάει την εικόνα την οποία θέλει να φιλοτεχνήσει για μένα. Επιμένω ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επιμερίζουν με δίκαιο τρόπο το όποιο κέρδος ανάμεσα στην επιχείρηση, στους μετόχους και στους εργαζόμενους. Για αυτό και επιμένω τόσο πολύ ότι, ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα, ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Επισκέφθηκα μία μικρομεσαία -όχι μεγάλη- επιχείρηση στην Παλλήνη. Μου είπε ο ιδιοκτήτης ότι εμείς κάθε φορά που έχουμε κέρδος, μοιράζουμε ένα μικρό ποσοστό των κερδών στους εργαζόμενους. Λέω, πολύ ωραία, μου αρέσει αυτό. Θα ήθελα να σας δώσω παραπάνω κίνητρα να το κάνετε με ακόμα πιο συστηματικό τρόπο.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πώς γίνεται αυτό; Αλήθεια, τι μπορεί να κάνει το κράτος για αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φορολογικά κίνητρα. Μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα στη διανομή των κερδών στους εργαζόμενους. Μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να διανέμουν μετοχές στους εργαζόμενους. Όχι μόνο ζεστό χρήμα στο τέλος του χρόνου. Υπάρχουν πολλά εργαλεία ώστε οι εργαζόμενοι να γίνουν συμμέτοχοι. Αλλά θίξατε ένα ζήτημα το οποίο είναι σημαντικό: πώς αυτό το μοντέλο, το οποίο μπορεί να ισχύσει σε μεγάλες επιχειρήσεις, μπορεί να μεταλαμπαδευτεί σε μικρότερες επιχειρήσεις. Εκεί έχουμε πραγματικά ζητήματα. Για αυτό και λέω, ότι η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου πράγματι συχνά υπάρχει εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, είναι αδιαπραγμάτευτη για μένα. Και θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που, επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση, θέσπισε τότε πρόστιμο -το θυμάστε;- 10.500 ευρώ στην επιχείρηση η οποία εντοπίζεται με ανασφάλιστη εργασία. Και είχε ξεσηκωθεί τότε ο κόσμος -και ο κόσμος των επιχειρήσεων- λέγοντάς μας ότι είναι πάρα πολύ υψηλό το ποσό. Πολύ καλά κάναμε και επιβάλαμε τέτοια πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία.
A. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ποια είναι η στόχευσή σας για τη μείωση της ανεργίας κ. Μητσοτάκη;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επενδύσεις. Επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, από τον ιδιωτικό τομέα. Μικρές, μεγάλες, μεσαίες, σε όλους εκείνους τους κλάδους που η ελληνική οικονομία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση όταν ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα να μιλάει, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Σαν ο χρόνος να σταματά την 26η Μαΐου ή όποτε ο κύριος Τσίπρας αποφασίσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Ή σαν η οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης να εξαντλείται μόνο στα επιδόματα. Δεν υπήρξε κουβέντα για τις επενδύσεις, δεν υπήρξε κουβέντα για τον κόσμο της ποιοτικής εργασίας. Δεν υπήρξε κουβέντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την κλιματική αλλαγή, για την υπογεννητικότητα, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν: επενδύσεις. Πώς θα έρθουν επενδύσεις; Τηλεγραφικά: Πρώτον, πολιτική σταθερότητα. Απαιτείται την επόμενη μέρα να υπάρχει μία σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση, η οποία με ομοιομορφία, με στοχοπροσήλωση, θα εφαρμόσει την πολιτική της. Δεύτερον, ένα ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις. Και τρίτον, ένα διαφορετικό ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο θα απλοποιεί την υλοποίηση επενδύσεων και δεν θα καθιστά την Ελλάδα έναν επενδυτικό προορισμό, στον οποίον ο επενδυτής είτε είναι μεγάλος, είτε είναι μικρός, θα ταλαιπωρείται για να πραγματοποιήσει μια επένδυση. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πάλι παράδειγμα: Μικρομεσαία επιχείρηση στην Παιανία. Έχει πρόβλημα με την ανανέωση της άδειας εγκατάστασης. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούμε -φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που το ακούνε και πολλοί από τους ακροατές μας και αντιλαμβάνονται αυτό που λέω- τόσο πολύ τις επενδύσεις και τους επενδυτές για μια αυτονόητη ανανέωση της άδειας λειτουργίας;
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχω ερώτηση. Μου έχουν στείλει ήδη ερωτήσεις το κοινό, από χθες. Αυτό που λέτε, ότι δηλαδή να επιταχυνθεί το Δημόσιο να εγκρίνει τις άδειες ανέγερσης οικοδομής με μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι, δεν θέλω να πλατειάσω, αλλά είναι ένα από τα αιτήματα που τίθενται.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν αφορά μόνο τις άδειες οικοδομής. Αφορά…
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω κι εγώ, κύριε πρόεδρε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφορά τις άδειες εγκατάστασης, αφορά τις ανανεώσεις αδειών, πάλι παράδειγμα, γιατί μου αρέσει να μιλάω με πραγματικά παραδείγματα: Ναυπηγεία. Μια εγκατάσταση ναυπηγείων την οποία επισκέφτηκα στην Χαλκίδα. Θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση. Να φέρει μια καινούργια δεξαμενή. Πρόκειται για επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων. Τι ζητά η επιχείρηση; Η ανανέωση της άδειας λειτουργίας να μην είναι μόνο για πέντε χρόνια. Γιατί, σου λέει ο επενδυτής, εγώ σε πέντε χρόνια δεν μπορώ να αποσβέσω την επένδυση μου. Να είναι για 20 χρόνια, όπως είχε δοθεί η αρχική άδεια. Γιατί είναι παράλογο αυτό; Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει αμέσως. Δεν κοστίζει. Δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα. Θα διευκολύνει την επιχείρηση να επενδύσει και να δημιουργήσει περισσότερες καλές, σταθερές θέσεις εργασίας. Αυτά, λοιπόν, που σας λέω ή τα αντιλαμβάνεται μια κυβέρνηση, γιατί καταλαβαίνει πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία, ή απλά δεν τα καταλαβαίνει. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να προωθήσει ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα μας.
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Μια γρήγορη ερώτηση επ’ αυτού. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι ο γόρδιος δεσμός είναι πολύ απλός. Εάν υπάρξει μια διάταξη νόμου που να λέει ότι μια επιχείρηση ζητά μια άδεια και εάν το Δημόσιο δεν της απαντήσει εντός μιας προθεσμίας τριών μηνών, έξι μηνών, θεωρείται ότι την πήρε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το Δημόσιο δια της σιωπής του τη δίνει. Αυτό είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να άρει τις καθυστερήσεις. Συμφωνείτε με αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε μιλήσει για αυτό. Και μάλιστα να ξέρετε ότι υπάρχουν και τέτοιες διατάξεις σήμερα που απλά πρακτικά δεν εφαρμόζονται. Ο δεύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό είναι να μεταθέσουμε ένα κομμάτι της αδειοδοτικής διαδικασίας ή της έγκρισης της συμμόρφωσης, με μια συγκεκριμένη διαδικασία και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ήδη προβλέπεται από την νομοθεσία, αλλά δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Και εν πάση περιπτώσει να μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, να κάνει μια δήλωση συμμόρφωσης, να πει ότι εμένα αυτά μου ζητάει το Κράτος, έχω συμμορφωθεί, να ελεγχθεί εκ των υστέρων, όχι κατ’ ανάγκη εκ των προτέρων, και αν το Κράτος βρει ότι έχει παραβεί τις υποχρεώσεις του να τον τιμωρήσει.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να μην μείνει παρεξήγηση. Είναι προφανές ότι εσείς δεν είπατε ποτέ ότι είστε υπέρ της επταήμερης εργασίας. Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση σε αυτό το θέμα. Βλέπω, όμως, μια λογική στην κριτική που λέει ότι γιατί αφού η επταήμερη λειτουργία δεν είναι κάτι καινούργιο -υπάρχει από την δεκαετία του 50, είναι παλιό θέμα και σε όλη την Eυρώπη είναι καθιερωμένο και νομοθετικά- γιατί χρησιμοποιήσατε αυτό το παράδειγμα; Και μήπως έτσι υπάρχει ένας φόβος να στείλετε ένα μήνυμα σε όλον αυτό τον κόσμο των μικρών και μεσαίων, κακών επιχειρήσεων, που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία ότι, εντάξει, είναι χαλαρά τα πράγματα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα, κ. Τσίμα, απλούστατα γιατί πήγα και πέρασα μιάμιση ώρα, όπως σας είπα, συζητώντας με το συνδικάτο, που μάλιστα δεν πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσω να καταλάβω ποιο είναι το πλαίσιο όπου μια σύμβαση σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί πραγματικά να αποβεί προς όφελος των εργαζομένων και της επιχείρησης. Και γιατί η “Παπαστράτος” είναι ένα παράδειγμα μιας καινούργιας επένδυσης που έγινε στην Ελλάδα, και αν δεν μπορούσε να περάσει από πενθήμερη λειτουργία σε επταήμερη λειτουργία, δεν θα μπορούσε ποτέ αυτή η επένδυση να πραγματοποιηθεί. Και επειδή θέλουμε δέκα, εκατό επενδύσεις σαν κι αυτήν την επόμενη μέρα, για αυτό και χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα. Αλλά τονίζω, δεν ήμουν ο μόνος. Ο κ. Τσίπρας πήγε στην επιχείρηση. Δηλαδή, πόση υποκρισία χρειάζεται! Συγγνώμη αν οργίζομαι λίγο. Και μας είπε ο κ.Τσίπρας ότι άκουσε τρεις φορές αυτά που είπα. Μα αναφέρθηκα ξεκάθαρα, φωτογράφισα ξεκάθαρα αυτή την επένδυση. Είναι γνωστό ότι πήγα, είχα πάει πριν από ένα μήνα. Για να έρθει ο ίδιος -προσέξτε, όχι η μονταζιέρα του Μαξίμου, ο ίδιος- να διαστρεβλώσει με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο αυτά τα οποία είπα. Πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός στα υπόγεια του Μαξίμου για να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές. Και βέβαια, να πω και κάτι επειδή δεν είναι η μόνη περίπτωση που αυτό γίνεται. Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο για μια ανάρτηση την οποία έκανε εχθές στον προσωπικό του λογαριασμό το απόλυτο φερέφωνο και όργανο κίτρινης προπαγάνδας του Μαξίμου, ο κ. Βαξεβάνης, ο οποίος χρησιμοποίησε για να φωτογραφίσει την άποψή μου για τις σχέσεις εργασίας τη φράση με την οποία υποδεχόντουσαν οι Ναζί στο Άουσβιτς τους Εβραίους «η δουλειά απελευθερώνει», «Arbeit macht frei» στα γερμανικά. Και πήρε μια απάντηση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο πάρα πολύ σκληρή. Όταν φτάνουμε στο σημείο να πέφτει ο δημόσιος διάλογος τόσο χαμηλά, να μην υπάρχει καμία καταδίκη από πλευράς Μαξίμου -διότι όλα αυτά γίνονται καθ΄ υπόδειξη του Μεγάρου Μαξίμου- καταλαβαίνετε δυστυχώς τι μας περιμένει ακόμα, όχι ενόψει των ευρωεκλογών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Και θα το ξαναπώ ότι η υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου έχει ονοματεπώνυμο. Διότι όταν συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, σε μια από τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μας, του είπα ξεκάθαρα: «Εσύ θα διαλέξεις πώς θα πάμε στις εκλογές. Αν θα πάμε πολιτισμένα και κόσμια ή αν θα κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση. Αν θα αφήσουμε έξω από την αντιπαράθεση οικογένειες, γυναίκες, παιδιά ή αν θα επιλέξεις τη λάσπη». Επέλεξε το δεύτερο, δεν υπάρχει νομίζω καμία αμφιβολία για αυτό. Και αιφνιδιάστηκε ο κ. Τσίπρας όπως μπορεί να αιφνιδιάστηκαν και αρκετοί επειδή αντέδρασα στη Βουλή.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τώρα που έχουν περάσει σχεδόν 5 μέρες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή έκατσα και ξαναείδα τη συζήτηση, έκανα πάρα πολύ καλά. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα, κ. Τσίμα, ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δεν θα ήθελα οι συζητήσεις στη Βουλή να είναι επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις σε αυτό το επίπεδο οξύτητας. Και την Παρασκευή, που αντιπαρατέθηκα βασικά με τον κ. Τσακαλώτο, διότι αυτός μίλησε πριν από εμένα, είχαμε μια ουσιαστική..
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το προτιμάτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Α, μπορώ να κάνω μια ουσιαστική ιδεολογική συζήτηση με τον κ. Τσακαλώτο.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να επιστρέψουμε λίγο στο θέμα των επιδομάτων κύριε Πρόεδρε. Τελικά ποια είναι η θέση σας για τα επιδόματα; Σας κατηγορούν ότι κάνετε γκάφες και τα σχετικά από την κυβερνητική πλευρά. Για τα επιδόματα ποια είναι η θέση σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή, κ. Πορτοσάλτε και κ. Τσίμα, που εισήγαγε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για ένα χρόνο, το πολέμησε, στη συνέχεια όντως το εφάρμοσε και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διαθέσουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως το κεντρικό εργαλείο το οποίο έχουμε για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Τα επιδόματα χρειάζονται. Αλλά χρειάζονται ως μια προσωρινή ανακούφιση και όχι ως μια μόνιμη παγίδα φτώχειας. Η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Διότι σήμερα η παγίδα της φτώχειας και οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα επιδόματα είναι κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι. Για αυτούς δεν μιλάει κανείς σήμερα στην Ελλάδα. Και οι μακροχρόνια άνεργοι δεν θα βγουν από την παγίδα φτώχειας περιμένοντας μόνο ένα επίδομα. Επαναλαμβάνω: Το επίδομα είναι απαραίτητο ως ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί επιμένω τόσο πολύ σε προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης μακροχρόνια ανέργων; Γιατί επιμένω τόσο πολύ και δίνω σήμερα το παράδειγμα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει ένα τεχνικό υπόβαθρο, ο οποίος θα μπορούσε σχετικά γρήγορα με ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα να επανεκπαιδευτεί και να αποκτήσει δεξιότητες προγραμματισμού. Διότι μπορεί οι γνώσεις που κάποιος έχει να μην ταιριάζουν στην αγορά εργασίας --μια αγορά εργασίας που αλλάζει γρήγορα- αλλά με ένα γρήγορο πρόγραμμα εκπαίδευσης, κατάρτισης, πιστοποίησης να μπορεί αυτός ο άνθρωπος να βρει δουλειά. Και τέτοια προγράμματα μπορούμε να σχεδιάσουμε πολλά μαζί με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, η οποία ποια είναι σήμερα; Είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που έχει η αγορά εργασίας και του τι ζητάει η πραγματική αγορά εργασίας. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν ειδικότητες που σήμερα δεν καλύπτονται γιατί απλά δεν έχουμε αρκετούς καταρτισμένους εργαζόμενους. Για αυτά λοιπόν που είναι η ουσία της πολιτικής τελικά μόνο η Νέα Δημοκρατία μιλάει.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μην φύγουμε από τα επιδόματα όμως γιατί είναι αυτό που ψηφίζεται σήμερα, το είπε και ο κ. Τσίπρας εχθές, ότι υπάρχει μια αντίφαση. Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι αυτά είναι προεκλογικά, είναι πρόχειρα, δεν οδηγούν σε ανάπτυξη, τα ψηφίζετε όμως στη Βουλή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς κατηγορούμε την Κυβέρνηση για τον χρόνο και για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Εξηγούμαι. Εάν αυτό το οποίο ψηφίζαμε ήταν η 13η σύνταξη θα έπρεπε να κοστολογείται στα 2,2 δις. Και όταν είπα εγώ ότι δεν μπορούμε να δώσουμε 13η σύνταξη είπα και το επαναλαμβάνω: ναι, δεν έχουμε την αντοχή σήμερα να δώσουμε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους. Ο κύριος Τσίπρας δίνει 800 εκατομμύρια, όχι 2,2 δισεκατομμύρια...
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καλώς τα δίνει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω. Δίνει 800 εκατομμύρια, άρα δεν μπορεί να βαφτίζει αυτό το επίδομα ως 13η σύνταξη. Πότε το δίνει; Το δίνει πέντε μέρες, προσέξτε, πέντε μέρες πριν από μία εκλογική αναμέτρηση. Θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες αυτό το επίδομα…
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα το έδινε μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελε να έχει, και μπορεί να έχει, ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό, όμως, χρειάζεται μία άλλη οικονομική πολιτική. Και εν πάση περιπτώσει το επίδομα το οποίο δίνει σήμερα ο κύριος Τσίπρας ποιο είναι; Στην ουσία έρχεται και παίρνει το επίδομα του Δεκεμβρίου, αυτό το οποίο θα μοίραζε από το υπερπλεόνασμα, και αντί να το δώσει τον Δεκέμβριο, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται και το δίνει πέντε μέρες πριν τις εκλογές. Εμείς το ψηφίζουμε διότι δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι τα 500 ευρώ που θα πάρει ένας χαμηλοσυνταξιούχος δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Εάν πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των συνταξιούχων ή γίνεται μόνο για προεκλογικούς λόγους, αυτό ας το κρίνουν οι ακροατές μας.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα θεσμοθετούσε κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Δηλαδή μία σταθερή υποστήριξη των συνταξιούχων;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που το αντέχει η ελληνική οικονομία. Και για να το αντέξει η ελληνική οικονομία δεν αρκούν ρυθμοί ανάπτυξης του 2%. Διότι, έχω κουραστεί να ακούω ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει. Δεν υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία, υποαποδίδει. Υπεραποδίδει μία ακραία φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης. Διότι αν πραγματικά υπεραπέδιδε η ελληνική οικονομία, τότε τα πρόσθετα έσοδα θα προέρχονταν από την ανάπτυξη, όχι από την υπερφορολόγηση. Διότι η Κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης. Μία οικονομία, λοιπόν, η οποία θα αναπτύσσεται με 4% ετησίως -αυτός είναι ο δικός μου στόχος- ναι, θα έχει τη δυνατότητα να έχει και ένα μόνιμο τρόπο στήριξης των πιο αδύναμων, συμπεριλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάντως σε αυτή τη φάση, κύριε Πρόεδρε, επιτακτικό φαίνεται από το κοινό να δεσμευτείτε με ένα κάποιο τρόπο για την άμεση καταβολή των συντάξεων, όπως μου γράφουν, ειδικά των μελλοντικών συνταξιούχων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχουμε αναδείξει. Ο κύριος Τσίπρας έρχεται και μοιράζει 800 εκατομμύρια στους συνταξιούχους την ίδια στιγμή που εκκρεμούν 250.000 συντάξεις και την ίδια στιγμή που γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι πιθανώς, θα έλεγα μάλλον με αρκετή βεβαιότητα, με τελεσίδικες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με αναδρομικές υποχρεώσεις του κράτους.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τις προεξοφλείτε αυτές τις αποφάσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι θα υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις και θα πρέπει να τις σεβαστούμε, πάντα στα πλαίσια της δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε να είμαστε συνεπείς με αυτές τις υποχρεώσεις στο χρόνο και τον τρόπο που θα μπορούμε να το πράξουμε.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εσείς θα ψηφίσετε, λοιπόν, στη Βουλή αυτά τα μέτρα για τους λόγους που εξηγήσατε τώρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μετά από την ψήφιση αυτών των μέτρων σας περισσεύει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιήσετε, αν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές αυτά που εσείς θέλετε να κάνετε; Δηλαδή τις φοροαπαλλαγές που εσείς σχεδιάζετε, την ενίσχυση των επενδύσεων όπως εσείς τις σχεδιάζετε ή την μείωση της φορολογίας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, εκτιμώ πως ναι. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2020. Εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και η οικονομική μας πολιτική θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2020. Ναι, θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Έχω δεσμευτεί εντός μίας διετίας -είμαι πολύ προσεκτικός στις δεσμεύσεις μου- ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% θα το πάμε στο 20%.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τώρα, αν μου επιτρέπεις, Παύλο, μια που βλέπει την ερώτηση του κοινού ο κύριος Πρόεδρος, να τη θέσουμε ευθέως, έτσι και αλλιώς θα το έκανα. Έχετε εργαστεί ποτέ; Ο 894 ρωτάει: ο κύριος Μητσοτάκης έχει εργαστεί ποτέ του;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αγαπητέ 894, ναι, για 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πριν μπω την πολιτική, τρία χρόνια στο εξωτερικό και εφτά χρόνια στην Ελλάδα. Το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μου. Δεν μπήκα στην πολιτική ανεπάγγελτος και πρέπει να σας πω ότι πολλά από τα βιώματα τα οποία αποκόμισα από την εργασία μου στην Ελλάδα είναι βιώματα τα οποία τα μεταφέρω και στην πολιτική μου δράση.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Πρόεδρε, χθες από τον κύριο Πρωθυπουργό ακούσαμε μία δημόσια παραδοχή, να σας πω την αλήθεια, τουλάχιστον όσο θυμάμαι τη ζωή μου και παρακολουθώ τα της κοινωνίας, δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ Πρωθυπουργό να λέει ότι βεβαίως δεν έχει κανένα πρόβλημα, όπως είπε, οι Υπουργοί του να κυκλοφορούν με σκάφη. Θαλαμηγούς δηλαδή. Θαλαμηγούς που δεν έχουν οι πολλοί στους οποίους απευθύνεται ο Πρωθυπουργός. Γιατί βλέπω ότι υπάρχει ένα θέμα. Όταν πάτε και εσείς να απευθυνθείτε στους πολλούς, νομίζει ο κύρος Τσίπρας ότι οι πολλοί είναι ιδιοκτησία του. Αλλά, είναι αυτή την ελίτ που στο μεταξύ με τη ρητορική του τη δημόσια αντιπαλεύει. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Δηλαδή, ένας Πρωθυπουργός λέει ότι ναι, οι Υπουργοί μου μπορούν να κυκλοφορούν με πολυτελείς θαλαμηγούς, μεγάλων επιχειρηματιών;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τρία σχόλια. Πρώτον, η αφόρητη υποκρισία ενός ανθρώπου που έκανε καριέρα καταγγέλλοντας τις ελίτ, λέγοντας το 2014 “οι Υπουργοί μου δεν θα πήγαιναν ποτέ σε σκάφη” και το 2019 να έρχεται και να λέει “δεν έχω κανένα πρόβλημα οι Υπουργοί μου να πηγαίνουν σε σκάφη”. Είναι βαθιά υποκριτικό. Και καταλαβαίνω τον πανικό του κυρίου Τσίπρα, διότι του ακυρώνει πλήρως όλη αυτή τη ρητορική περί δήθεν ελίτ – λαού, όταν ο ίδιος κρυφά -το τονίζω, κρυφά- απολαμβάνει τα προνόμια της πλουτοκρατίας. Δεύτερο ζήτημα. Είναι ή δεν είναι δημόσια πληροφορία οι διακοπές του Πρωθυπουργού; Είναι. Ουδέποτε στη μεταπολίτευση δεν είχε συμβεί να μη γνωρίζουμε πού κάνει διακοπές ο Πρωθυπουργός. Εδώ δεν το γνωρίζαμε για τον απλούστατο λόγο ότι ο κύριος Τσίπρας ήθελε να το κρύψει.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Παρένθεση. Συνέβη μία φορά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ήταν η εποχή που ήθελε να κρύψει μία εξωσυζυγική του σχέση, που ήταν ακόμα εξωσυζυγική και δεν μάθαμε πού έκανε διακοπές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ δεν μιλάμε για αυτό. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος επέλεξε να κάνει διακοπές σε ένα πολυτελές σκάφος κρυφά 25 μέρες μετά το Μάτι. Ήταν μία επιλογή. Θα μπορούσε να μην το κάνει. Δεν τον υποχρέωσε κανείς. Ο ίδιος. Φαντάζομαι πάρθηκε οικογενειακή απόφαση ότι εμείς 25 μέρες μετά το Μάτι για να ξεκουραστούμε, πρέπει να πάμε να κάνουμε διακοπές σε ένα σκάφος. Και τρίτον -αυτό δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς- υπάρχει κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών. Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος λέει ότι οι παροχές σε είδος δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Αυτή είναι μία παροχή σε είδος. Όταν κάποιος φιλοξενείται σε ένα σκάφος και κοστολογούνται αυτές ο διακοπές δεκάδες χιλιάδες, εκατό χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα, παραβιάζεται ο κώδικας δεοντολογίας. Εγώ λοιπόν δεν θα σας πω την επόμενη μέρα “οι Υπουργοί μου θα κάνουν ή δεν θα κάνουν διακοπές σε σκάφη”. Θα σας πω ότι οι Υπουργοί μου θα συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας όπως αυτός έχει θεσπιστεί και εγκριθεί από τη σημερινή Βουλή. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισίες.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Δύο ερωτήματα. Το ένα ερώτημα είναι που το ακούω πολύ συχνά ως επιχείρημα και δεν είναι παράλογο. Και άλλοι Πρωθυπουργοί, και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, φιλοξενείτο από πλούσιους ανθρώπους για να κάνει διακοπές, διότι δεν είχε ο ίδιος εξοχικό ή έχει κάνει διακοπές σε σκάφη πλουσίων. Κανένας δεν τον κατηγόρησε για αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν έκανε καριέρα καταγγέλλοντας τους πλούσιους. Αυτή είναι η διαφορά. Και το έλεγε, δεν το έκρυβε.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το δεύτερο ερώτημα είναι, αυτό που είπατε πριν. Η ποιότητα και το πεδίο του πολιτικού διαλόγου. Όταν υπάρχει τόση πολιτική ύλη, έχει νόημα τώρα η κριτική στον Τσίπρα να γίνεται για το κότερο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, εμείς κάναμε κριτική στον Τσίπρα για το κότερο -και εμφανώς ενοχλήθηκε πολύ ο κ. Τσίπρας- από τη στιγμή που μάθαμε από τη δημοσιογραφική έρευνα και από την ανάρτηση την οποία έκανε ο κ. Πορτοσάλτε, ότι πράγματι ο κ. Τσίπρας ήταν στο κότερο. Κοιτάξτε, μίλησα μία ώρα στη Βουλή τη περασμένη Τετάρτη. Αφιέρωσα δύο λεπτά στο κότερο. Αλλά, τι θέλετε; Να μη το σχολιάσουμε; Δεν καταλαβαίνω. Η πολιτική είναι ένα ζήτημα που αφορά και το χαρακτήρα και το ήθος όσων πολιτεύονται. Η συμπεριφορά μας είναι τελικά το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο το οποίο έχουν οι πολίτες για να μπορούν να κρίνουν τι άνθρωποι είμαστε. Μας ενδιαφέρει, ή δεν μας ενδιαφέρει τελικά η ειλικρίνεια και η συνέπεια στην πολιτική; Εάν μας ενδιαφέρει, το ότι ο Πρωθυπουργός έρχεται και κάνει τα ακριβώς ανάποδα από αυτά τα οποία ισχυρίζεται ότι θέλει να κάνει, είναι αποκαλυπτικό του χαρακτήρα του.
Και να σας πω και κάτι ακόμα; Αν μάθαμε κάτι από αυτήν την τριήμερη συζήτηση, είναι ότι ο κ. Τσίπρας πραγματικά ταυτίζεται με το κ. Πολάκη. Και όταν πιέζεται στη Βουλή, βγάζει τον πραγματικό του εαυτό. Παρακολουθώ τη Βουλή από 15 ετών, και εσείς είστε έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Έχετε ξανακούσει ποτέ Πρωθυπουργό να απευθύνεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης με τέτοιο αγοραίο ύφος; Στον ενικό; Το έκανε γιατί πιέστηκε. Πιέστηκε πολύ. Και την ώρα που πιέστηκε, βγήκε από μέσα του ο πραγματικός κ. Τσίπρας, ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με τον κ. Πολάκη.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με αφορμή τον χαρακτηρισμό του κ. Πρωθυπουργού για τη δημοσιογραφική εργασία του Αλέξη Παπαχελά και των συνεργατών του περί ξαναζεσταμένου φαγητού, αναφορικώς με τα όσα συνέβησαν στο Μάτι. Δηλαδή, για την ανεπάρκεια της κρατικής διοίκησης --μας κοστίζει 90 δις αυτό το Κράτος, το υπενθυμίζω απλώς- να ανταποκριθεί στην αγωνία ανθρώπων οι οποίοι έχαναν την ζωή τους, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αν εκλεγείτε, αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία και αν εσείς σχηματίσετε κυβέρνηση θα έχετε να αντιμετωπίσετε αυτόν τον ίδιο κρατικό μηχανισμό. Πώς σκέφτεστε να απευθυνθείτε στους εργαζόμενους αυτού του μηχανισμού, ο οποίος -επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά- μας κοστίζει 90 δις, από τους φόρους μας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάνετε μια ειδική ερώτηση όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία και μια γενική τοποθέτηση σχετικά μει το Κράτος. Υπήρξα πολιτικός προϊστάμενος της Δημόσιας Διοίκησης για δυο χρόνια και πρέπει να σας πω ότι συνάντησα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαιρετικούς δημόσιους υπαλλήλους. Και όλη η δουλειά την οποία έκανα στο Υπουργείο δεν έγινε με εξωτερικούς συμβούλους, έγινε με δημόσιους υπαλλήλους τους οποίους προσωπικά αξιολόγησα. Δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός, ουδέποτε με ενδιέφερε πού ανήκαν πολιτικά, και τους αξιοποίησα για να μπορούμε να παράγουμε την πολιτική την οποία εφαρμόσαμε τότε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και από αυτήν μου την εμπειρία πείστηκα απόλυτα για την ανάγκη να έχουμε ένα αντικειμενικό, απλό σύστημα αξιολόγησης όσον αφορά τις επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι τόσο για να συνετίσουμε αυτούς οι οποίοι δεν είναι καλοί, αλλά κυρίως, κ. Πορτοσάλτε, για να επιβραβεύσουμε αυτούς οι οποίοι σήμερα πραγματικά ξεπερνούν τους εαυτούς τους, για να μπορέσει να δουλέψει, έτσι όπως δουλεύει, αυτό το Κράτος. Γιατί, κάποιος ανοίγει τα φώτα το πρωί και τα σβήνει το βράδυ. Τα νοσοκομεία μας, έστω έτσι όπως λειτουργούν, λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες πολλών άξιων δημοσίων υπαλλήλων. Τα σχολεία μας ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί που, σε πείσμα των καιρών, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Δημόσια Διοίκηση και θέλω να βρω έναν τρόπο τους καλύτερους να μπορώ να τους επιβραβεύσω.
Τώρα, ως προς την ειδική ερώτηση την οποία κάνατε. Έχω ήδη έτοιμο το σχέδιό μας για το πώς θέλουμε να αναδιαρθρώσουμε την Πολιτική Προστασία την επόμενη μέρα. Το δουλέψαμε με ειδικούς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο καθηγητής Συνολάκης, ο οποίος και αυτός λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διαχειριστεί κρίσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου, και είμαστε τυχεροί που είναι Έλληνας και θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην χώρα μας. Έχω εντοπίσει ποιος θα είναι γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας την επόμενη μέρα. Δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο διότι έχει μια άλλη δουλειά από την οποία πρέπει να απεμπλακεί και θα πρέπει πολύ γρήγορα να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες κρίσεις και ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε από την αρχή έναν μηχανισμό ο οποίος είναι διαλυμένος. Να αναφέρω πάλι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Υπάρχουν καμιά πενηνταριά οικισμοί που έχουν τεράστιες ομοιότητες με το Μάτι. Δηλαδή, είναι πυκνοκατοικημένοι οικισμοί εντός ουσιαστικά δασικών εκτάσεων. Έχει ασχοληθεί κανείς να τους χαρτογραφήσει; Να πάει σε αυτούς τους οικισμούς, ειδικά για φέτος, να κάνει μια εκστρατεία ενημέρωσης, να συνεργαστεί με τους δημάρχους; Εδώ είδα ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έκανε μια προσφορά και υπήρχαν δήμαρχοι οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Ασχολήθηκε κανείς να τους επιβλέψει, να τους συνετίσει, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας; Και γιατί εννιά μήνες μετά είμαστε ακόμα στο σημείο που βρισκόμασταν, ουσιαστικά, τον περασμένο Ιούλιο; Προσευχόμαστε να είμαστε τυχεροί να μην ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία. Επειδή δεν μπορούμε, όμως, συνέχεια να επικαλούμαστε την τύχη ή τις καλές προθέσεις…
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το Θεό της Ελλάδας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το Θεό της Ελλάδας, έστω και αν ο κ. Τσίπρας, από ό,τι κατάλαβα, έγινε Χριστιανός τώρα. Συγγνώμη, πώς τα λέει αυτά τα πράγματα; Δηλαδή, αυτό το οποίο μας είπε, ότι η Αριστερά είναι κοντά στον Χριστιανισμό, το είπε με την ίδια άνεση που πήγε και είπε στους Γιαννιώτες ότι είναι ΠΑΣ Γιάννινα και η ομάδα θα ανέβει πάλι κατηγορία μετά από ένα χρόνο. Πραγματικά αυτά εμένα με ξεπερνούν. Επανέρχομαι, όμως. Κλείνω την παρένθεση. Δεν μπορούμε μονίμως να στηριζόμαστε στο Θεό της Ελλάδας. Κάποια στιγμή θα πρέπει το Κράτος αυτό να λειτουργεί με επαγγελματισμό, σοβαρότητα, αξιοκρατία και λογοδοσία. Ουσιαστικά η μεγάλη τομή, η μεγάλη μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα, που δεν θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, ούτε σε ένα χρόνο, είναι η ανασυγκρότηση του Κράτους.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπάρχει μια απλή, πολύ γρήγορη ερώτηση, αν μπορείτε να δώσετε μια γρήγορη απάντηση γιατί έχουμε αφήσει ένα σωρό θέματα που δεν προλάβαμε να συζητήσουμε. Η θεωρία λέει ότι υπάρχει ένα τρόπος για να ξεκινήσει κανείς πραγματικά την ανασυγκρότηση του Κράτους, είναι οι θέσεις ευθύνης, η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας στην Ελλάδα να αποπολιτικοποιηθεί. Να μην είναι θέσεις κατά πολιτική απονομή από το Κόμμα που κυβερνά, αλλά να είναι θέσεις στις οποίες αξιολογείται και φτάνει ένας δημόσιος υπάλληλος που κάνει καριέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που το λέτε, διότι έχω ψηφίσει νόμο για τη μη κομματική επιλογή γενικών διευθυντών μέσα από μια διαδικασία και συνέντευξης, αλλά και γραπτών εξετάσεων. Ουδέποτε εφαρμόστηκε. Και πράγματι πιστεύω ότι ο γενικός διευθυντής θα πρέπει να επιλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Αποτελεί στην ουσία την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας εντός της δημόσιας διοίκησης και θα πρέπει οι γενικοί διευθυντές να είναι οι καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Μα το είχα νομοθετήσει αυτό. Ουδέποτε δυστυχώς εφαρμόστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πάντως ούτε στο Κόμμα σας αρέσει αυτή η ιδέα, διότι υπάρχει ένας στρατός πολιτευτών που λένε: «Αν δεν βγω βουλευτής τουλάχιστον κάπου θα με διορίσουν».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, νομίζω ότι θα εκπλαγούν δυσάρεστα αυτοί οι οποίοι προσβλέπουν σε μια κυβερνητική θέση μόνο και μόνο επειδή κάποια στιγμή προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Παράταξη υπό την προϋπόθεση προφανώς ότι δεν κάνουν για αυτή τη θέση. Και το καλύτερο παράδειγμα και δεν θα αρνηθώ ότι και εμείς δυστυχώς έχουμε υποπέσει σε αυτό τον πειρασμό και σχετικά πρόσφατα, αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Δεν γίνεται να διορίζουμε διοικητές νοσοκομείων αποτυχημένους βουλευτές. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Και δεν πρόκειται να γίνει την επόμενη ημέρα.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μια που είπατε αυτό κύριε Πρόεδρε, διοικήσεις νοσοκομείων, διοίκηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έχετε κατά νου κάποια στιγμή αν έρθετε στην εξουσία να πείτε ότι αυτονομούνται πλήρως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή κόβεται ο ομφάλιος λώρος με το Υπουργείο Παιδείας ή αντιστοίχως με το Υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά στις νοσοκομειακές μονάδες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην συγχέουμε τα δύο. Τα Πανεπιστήμια έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, αλλά διορίζει ο Υπουργός σήμερα όμως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κατευθύνει ο Υπουργός. Κομβικό στοιχείο του προγράμματός μας για την Παιδεία είναι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ Πανεπιστημίων και Υπουργείου Παιδείας, ώστε τα Πανεπιστήμια να έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, να αξιολογούνται τελικά για το έργο τους. Ένα μέρος της χρηματοδότησης να συνδέεται και με την αξιολόγηση.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να μην αποφασίζει το Υπουργείο πόσοι εισάγονται σε μια σχολή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο τα Πανεπιστήμια. Δεν γίνεται το Πανεπιστήμιο να μας λέει ότι εγώ μπορώ να δεχθώ μέχρι 200 και να βρίσκεται με 500. Είναι άδικο, καταρχάς για τους ίδιους τους φοιτητές. Άρα, τα ίδια τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τον αριθμό των εισακτέων και βέβαια τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τα ζητήματα της εσωτερικής τους λειτουργίας. Αν δείτε σήμερα πόσες άδειες απαιτούνται από ένα Πανεπιστήμιο για να κάνει πράγματα τα οποία είναι παντελώς αυτονόητα θα καταλάβετε τι είναι αυτό το οποίο εννοώ. Όπως απαιτούνται σήμερα 12 άδειες από ένα σχολείο για να πάει μια εκπαιδευτική εκδρομή. Τον ίδιο βαθμό αυτοτέλειας θέλω και για τα σχολεία. Ο ρόλος ενός διευθυντή σχολείου, ο οποίος πρέπει να επιλέγεται με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, είναι απολύτως καθοριστικός στο πώς λειτουργεί μια σχολική μονάδα. Και εκεί ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να έχει περιθώρια μεγαλύτερης αυτονομίας στο πως θα λειτουργήσει το σχολείο του.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Όπως ξέρετε για να κάνει ένα σχολείο εκδρομή, ας πούμε, πρέπει να περάσει από 300 άδειες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που σας έλεγα, ναι. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Να επιλέξουμε, λοιπόν, σωστά τους διευθυντές των σχολείων και να τους δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία. Σε πρώτη φάση θα αξιολογήσουμε τις σχολικές μονάδες και τον διευθυντή των σχολείων. Μετά θα πάμε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι την πρώτη μέρα να εφαρμόσουμε πλήρη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού σε επίπεδο ατομικού έργου, αλλά σε πρώτη φάση θα επιλέξουμε σωστά τους διευθυντές και θα τους δώσουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να κάνουν τη δουλειά τους.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ισχύει το ίδιο και για τα νοσοκομεία; Δηλαδή θα αυτονομηθούν οι μονάδες στα νοσοκομεία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς θα αναδιατάξουμε συνολικά το νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Τα νοσοκομεία πρέπει να αξιολογούνται και υπάρχουν μετρήσιμοι δείκτες απόδοσης. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αξιολογούνται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος με το οποίο επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αυτά τα οποία λέω μπορεί να ακούγονται αυτονόητα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ακόμα ζητούμενα, έτσι δεν είναι;
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι. Πάντως τα νοσοκομεία σήμερα κυρίως πάσχουν από έλλειψη χρηματοδότησης και από έλλειψη προσωπικού, ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτικού προσωπικού.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί το νοσοκομείο αυτό σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Μια μακροχρόνια σύμβαση με ξεκάθαρα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω ότι θα βγουν τώρα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ -το λέω- και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία και όλες αυτές τις σαχλαμάρες. Το προεξοφλώ ότι θα ειπωθούν όλα αυτά. Αλλά αν υπάρχει τεχνογνωσία στον ιδιωτικό τομέα για τη σχέση κόστους-οφέλους στον τρόπο με τον οποίο διοικείται ένα νοσοκομείο, και εμένα με ενδιαφέρει τελικά το παρεχόμενο αποτέλεσμα, δεν με νοιάζει το νοσοκομείο να είναι κρατικό, με νοιάζει η υγεία να είναι δημόσια, αυτό με ενδιαφέρει, το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκη κρατικό. Και αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παρέχει μία υπηρεσία με καλύτερη ποιότητα και σε χαμηλότερο κόστος από ό,τι το Κράτος, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί αυτό να μην γίνει. Να σας δώσω πάλι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τι μας ενοχλεί -παραδείγματος χάριν, αν αντί να αγοράζουμε εμείς ως Κράτος μαγνητικούς τομογράφους, να συνεργαζόμαστε με μία εταιρεία και να αγοράζουμε, όχι μαγνητικούς τομογράφους, αλλά τις υπηρεσίες; Σε αυτή τη δομή, θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι. Και μπορώ να σας πω και κάτι ακόμα; Η ιδιωτική εταιρεία θα μπορεί να έχει και τη δυνατότητα, αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, να τους δώσει και ένα πρόσθετο μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα εργάζονται εντός του ακτινοθεραπευτικού κέντρου μέσα σε ένα νοσοκομείο. Γιατί το Κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα, θα αγοράζει υπηρεσίες, θα αγοράζει αριθμό εξετάσεων.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι, όχι μισό λεπτό, δεν είναι μεγάλη συζήτηση, είναι κάτι που…
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Όχι, είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση, απλώς…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απλά το λέω, είναι κάτι το οποίο γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν ότι όλα αυτά είναι νεοφιλελεύθερα και δεν γίνονται στην Ελλάδα, θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες, κατ’ εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τώρα να ρωτήσω κάτι; Άκουσα την είδηση, καθώς ερχόμουν το πρωί, ότι τα ξημερώματα, με κάποιο τρόπο, κάηκε το αυτοκίνητο μιας συναδέλφου μας που κάνει αστυνομικό ρεπορτάζ. Προφανώς είναι ένα μήνυμα μέσα στο γενικό πλαίσιο και με αυτοκίνητα και με τρόλεϊ κλπ. Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα και μία πραγματική απορία: πώς είστε σε θέση αυτό, όπως υπόσχεστε, να το αλλάξετε; Δηλαδή, τι θα κάνετε ώστε να συμμαζευτεί μία κατάσταση η οποία οφείλεται στο ότι η αστυνομία είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει ούτε καν αυτοκίνητα που να λειτουργούν σωστά για να κάνει τη δουλειά της; Στο ότι υπάρχει ένας κοινωνικός βρασμός σε συγκεκριμένους χώρους -για παράδειγμα τα Εξάρχεια- και υπάρχει πια μία συνήθεια, ένας εθισμός στη βία; Αυτό πώς αλλάζει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με μηδενική ανοχή στη βία. Μηδενική ανοχή και στη βία χαμηλής έντασης. Μπορούμε, πια. Έχω πει πολλές φορές ότι η απόσταση που χωρίζει μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα όταν ομάδες δήθεν αντιεξουσιαστών έρχονται και ταυτίζονται απόλυτα με καταδικασμένους τρομοκράτες και με την «κοσμοθεωρία» τους.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εννοείτε την περίπτωση Κουφοντίνα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Άρα, υπάρχει ένα αόρατο -εν προκειμένω μάλλον ορατό- νήμα, το οποίο συνδέει αυτή τη δράση, τη δήθεν αντιεξουσιαστική, τα καημένα τα παιδιά που τα σπάνε -δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αυτό- με τη σκληρή τρομοκρατία. Από εκεί και πέρα, η αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της -έχω μεγάλη εμπιστοσύνη- αλλά και να στηριχθεί. Τι σημαίνει να στηριχθεί η αστυνομία έμπρακτα; Να στηριχθεί καταρχάς πολιτικά. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη το να στηριχθεί και επιχειρησιακά. Ανέφερα δύο παραδείγματα στη διακαναλική συνέντευξή μου. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών έχουν, ως επί το πλείστον, λήξει. Το να προμηθευτούμε 10.000 καινούρια αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι σχετικά απλή υπόθεση, αλλά στέλνει ένα μήνυμα στην αστυνομία ότι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του πολίτη θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα οι ίδιοι ασφαλείς. Το να αλλάξουμε τα περιπολικά μας. Δεν είναι δύσκολο.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σε πρώτη φάση τα ελαστικά των περιπολικών.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Τα περιπολικά ολόκληρα. Διότι, αυτή τη στιγμή, μάς στοιχίζει πολύ πιο ακριβά να συντηρήσουμε αυτά τα σαράβαλα. Λοιπόν, αν πάμε να κάνουμε δύο διακρατικές συμφωνίες να αγοράσουμε περιπολικά σχετικά φθηνά και με εγγυημένο το σέρβις τους, μπορούμε να το κάνουμε εντός ενός έτους. Θα αλλάξει η εικόνα της αστυνομίας. Το να προσλάβουμε 1.500 νέους αστυνομικούς τους οποίους θα διαθέσουμε όλους στην ομάδα «Δίας» και στην ομάδα «Δέλτα», ώστε να είναι πιο αισθητή η παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο. Το να κάνουμε μία εσωτερική αναδιάταξη και να επιβραβεύουμε τους αστυνομικούς ανάλογα με το αν υπηρετούν σε μάχιμα αστυνομικά τμήματα. Διότι σήμερα στα μάχιμα αστυνομικά τμήματα, στην ουσία πάνε οι ανεπιθύμητοι, δεν πάνε οι καλοί. Λοιπόν, αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι μια αλλαγή νοοτροπίας. Το να αποδεσμεύσουμε την αστυνομία από περιττό διοικητικό έργο. Είχαμε κάνει κινήσεις, όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας. Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος, λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη, λιγότερος χρόνος για τον αστυνομικό να κάνει διοικητική δουλειά, ώστε να βγει από το αστυνομικό τμήμα και να είναι εκεί που πραγματικά τον χρειάζεται ο πολίτης, στη γειτονιά.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας αρκούν; είχατε πει ότι σε ένα μήνα μπορεί να καθαρίσουν τα Εξάρχεια. Επιμένετε ακόμα στην ίδια πρόβλεψη;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι απλή υπόθεση να καθαρίσουν τα Εξάρχεια. Και νομίζω δεν είναι μόνο ζήτημα καταστολής.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να απελευθερώσετε τους κατοίκους που ζουν εκεί. Αυτό εννοούμε “να καθαρίσουν τα Εξάρχεια”..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το θέσω ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα ακολουθήσω το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα μου υποδείξουν οι ειδικοί. Δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Εμβληματικό έργο για εμένα προσωπικά και την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι μια μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο θα σηματοδοτήσει στον ίδιο χώρο, εννοώ μια επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου με μια καινούργια είσοδο, διπλασιασμός της έκτασης στην ουσία που καλύπτει το αρχαιολογικό μουσείο με..
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Δίνοντας και το κτίριο του Πολυτεχνείου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αξιοποιώντας υπό προϋποθέσεις και το κτίριο του Πολυτεχνείου, ώστε να στείλουμε ένα σήμα ότι μας ενδιαφέρει μια μεγάλη αστική ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα σε συνδυασμό και με το ΜΕΤΡΟ, που θα έρθει στα Εξάρχεια, να δώσουμε παραπάνω κίνητρα σε συμπολίτες μας να επιστρέψουν σε αυτή την όμορφη γειτονιά, αλλά και σε επιχειρήσεις να πάνε και να λειτουργήσουν στα Εξάρχεια. Δεν είναι δηλαδή μόνο ζήτημα καταστολής. Είναι και ζήτημα κινήτρων. Και είναι και ζήτημα αντιμετώπισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από μια τελείως φρέσκια ματιά.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχει μια πολύ ωραία παρατήρηση ο 437. Λέει, σε τρεις μόνο λέξεις μπορείτε να περιγράψετε την στρατηγική σας για τη χώρα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και ασφάλεια για όλους.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ανησυχείτε για τα ελληνοτουρκικά; Η Τουρκία βαδίζει σε έναν εσωτερικό εκτροχιασμό, επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι κάθε μέρα πυκνά. Φοβάστε, ανησυχείτε για το ενδεχόμενο..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ, δεν είμαι σχολιαστής. Η δουλειά μου είναι να δρω. Και να προετοιμάζομαι. Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι οι συμπεριφορές αυτές της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει μια κόκκινη γραμμή. Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε κάποιου είδους χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα ήθελα κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε να απευθυνθείτε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Είναι πάρα πολλοί στο ακροατήριο του ΣΚΑΙ όλο το 24ωρο είναι η αλήθεια και νιώθουν την Πατρίδα μέσα από τις εκπομπές μας.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και προσωπικά θυμώνω με το ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και στις εθνικές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ να δείτε πόσο θυμώνω.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό είναι το αίτημα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και πράγματι κάποιοι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, όσοι έχουν προφτάσει να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους και κατοικούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι στις εθνικές εκλογές παρακαλώ να κάνουν την προσπάθεια να γυρίσουν στην Πατρίδα για να είναι η τελευταία φορά αυτή που θα χρειαστεί να γυρίσουν στη Ελλάδα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο νόμος για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, είναι έτοιμος. Έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, αλλά ουδέποτε συζητήθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση. Θα γίνει νόμος του κράτους. Χρειάζονται 200 βουλευτές. Δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα υπάρξουν 200 βουλευτές στο επόμενο Κοινοβούλιο, που να στηρίξουν αυτό το αυτονόητο αίτημα. Και εγώ έχω δύο παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και μάλιστα η κόρη μου αποφοιτεί από το Πανεπιστήμιο σε 10 μέρες και είμαι πολύ στεναχωρημένος γιατί δεν θα μπορώ να είμαι στην τελετή αποφοίτησής της καθώς είναι 3 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε όλα αυτά τα παιδιά που ζουν στο εξωτερικό, σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, τους λέω ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί από την επόμενη Κυβέρνηση. Και κάτι τελευταίο Είναι και βαθιά ταξικό, ξέρετε, να λέμε ότι πρέπει κάποιος να γυρίσει στην Ελλάδα για να ψηφίσει. Γιατί τελικά γυρίζουν αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν μπορούν να γυρίσουν.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο ο οποίος ήταν πολύς. Κύλησε πάρα πολύ γρήγορα και ελπίζω…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ τους ακροατές για τα μηνύματά τους. Πάντα προσπαθώ να απαντώ στις ερωτήσεις των ακροατών. Και, τελειώνοντας, κάνω μια έκκληση μόνο, για τη συμμετοχή. Οι πολίτες και ειδικά οι νέοι, πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές. Έτσι καθορίζονται οι πολιτικές εξελίξεις. Όχι από αυτούς που απέχουν, αλλά από αυτούς που συμμετέχουν. Να κρίνουν αυστηρά, να μας κρίνουν αντικειμενικά, να μας κρίνουν για αυτά τα οποία λέμε, όχι για τα λόγια που μας βάζουν κάποιοι άλλοι στο στόμα μας. Και έχω -δεν θα μιλήσω για πιθανότητα, ούτε ένα στο εκατομμύριο- απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση και στην ωριμότητα του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κυρίες και κύριοι, εδώ τελείωσε η συνέντευξη μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου