Σοκ στον δικηγορικό κόσμο και έκπληξη στην κοινή γνώμη προκάλεσαν οι συλλήψεις δύο «επώνυμων» δικηγόρων για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης· στην περίπτωση του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου το ένταλμα εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι έξω από κεντρικότατο ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η εμπλοκή τόσο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της ποινικής δικηγορίας επί σειρά δεκαετιών, αλλά και του Θεόδωρου Παναγόπουλου, γνωστού επίσης ποινικολόγου, στην ερεβώδη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», έφερε στο προσκήνιο το δίκτυο έκνομης δράσης σκληρών κακοποιών, που ενώ είναι έγκλειστοι, έχουν πλοκάμια παντού, και «άκρες» ακόμα και σε επώνυμους δικηγόρους. Οι δύο που συνελήφθησαν –ο Θεόδωρος Παναγόπουλος παρουσιάστηκε αυτοβούλως– χειρίστηκαν την πολύπλοκη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, για την οποία είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια, ως ηθικός αυτουργός του σχεδίου της δολοφονίας του, ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, εμπλεκόμενος και στο σκάνδαλο της Energa.
Από το σύνολο της δικογραφίας για τη δράση Αλβανών μαφιόζων, εντός κι εκτός Κορυδαλλού, την οποία χειρίζεται πλέον ο ειδικός εφέτης-ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας Ευτ. Νικόπουλος, προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία κατά των δύο δικηγόρων, κυρίως κατά του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης.
Μαρτυρικές καταθέσεις, όπως εκείνη του Αριστείδη Φλώρου, που εξετάστηκε πρόσφατα και από τον ειδικό εφέτη-ανακριτή, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανάμεσα σε Αλβανό κακοποιό και τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο που καταγράφηκαν από την Αντιτρομοκρατική, φέρουν κυρίως τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, να ζητεί μεγάλο χρηματικό ποσό, περί τα 2 εκατ. ευρώ, από τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, ώστε να πειστεί ο πελάτης των Λυκουρέζου-Παναγόπουλου, ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος να «βελτιώσει» την κατάθεσή του που «έκαιγε» τον Φλώρο, ο οποίος είχε καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα δολοφονίας του.
Την πρόταση Λυκουρέζου για καταβολή των χρημάτων από τον Αριστείδη Φλώρο, επιβεβαίωσε και ο καθηγητής του ποινικού δικαίου Ηλίας Αναγνωστόπουλος, καταθέτοντας στη δίκη για τη στυγερή δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, λέγοντας πως τα χρήματα ζητήθηκαν από τον Λυκουρέζο και ο Παναγόπουλος δεν αντέλεξε. Ομως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επιβαρύνουν τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο για σχέσεις με Αλβανό κακοποιό και επαφές που φέρεται να συνεχίστηκαν και μετά τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην οποία είχαν άμεση εμπλοκή μέλη της αλβανικής μαφίας του Κορυδαλλού.
Και ενώ ο ειδικός ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης (εισαγγελέας είναι η Ελένη Ράικου) για τη δράση των μαφιόζων στον Κορυδαλλό, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους δύο δικηγόρους προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την εφαρμογή του νόμου και έκανε λόγο για δυσμενή μεταχείριση των δικηγόρων, ενώ ο συνήγορος του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, μίλησε «για αντιδικονομική ακρότητα», θέτοντας το ερώτημα «γιατί δεν κλήθηκε ο πελάτης του να εμφανιστεί και πώς μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος φυγής, όταν δικηγορεί καθημερινά, έχει μόνιμη κατοικία και τον ξέρουν όλοι;».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Θεόδωρου Παναγόπουλου, που επίσης θεώρησε το ένταλμα εις βάρος του μη νόμιμο, ενώ πολλοί δικηγόροι στα δικαστήρια της Αθήνας διατύπωσαν επιφυλάξεις για την έκδοση των ενταλμάτων, σημειώνοντας με νόημα ότι «ανεξαρτήτως αν οι συλληφθέντες είναι δικηγόροι, τα εντάλματα πρέπει να εκδίδονται, όταν υπάρχει πράγματι λόγος και πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου». Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έθεταν και άλλα θέματα πιο ουσιώδη. Μιλούσαν για επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς δικαστικών ενεργειών, σε μια πραγματικά πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι συνολικές δράσεις των Αλβανών κακοποιών που αποτελούν και τον κεντρικό πυρήνα μιας υπόθεσης η οποία έχει πολλά σκέλη – και προς το παρόν μετρά δύο δολοφονίες, μία απόπειρα δολοφονίας και σωρεία άλλων παράνομων πράξεων.
Ανεξαρτήτως πάντως των ενταλμάτων σύλληψης, που μπορεί να προσφέρονται για επικρίσεις σε νομικό και ουσιαστικό επίπεδο, η υπόθεση με τους δύο δικηγόρους και την εμπλοκή τους στη δράση, έστω και περιφερειακά, της «μαφίας των φυλακών» έχει τεράστια σημασία.
Η εμπλοκή σε μια τέτοια υπόθεση, δύο γνωστών ποινικολόγων, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έχει υπερασπιστεί για δεκαετίες σοβαρότατες υποθέσεις και επώνυμους πελάτες, ενώ και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος είναι γνωστός ποινικολόγος σε μεγάλες υποθέσεις, καταδεικνύει το εύρος και το μέγεθος της δράσης των ανεξέλεγκτων κυκλωμάτων, που δρουν μέσα στις φυλακές και των χρημάτων που διακινούνται για τις παράνομες δράσεις τους. Παράλληλα, με εμφατικό τρόπο, καθίσταται σαφές πως όλο και συχνότερα δικηγόροι τα τελευταία χρόνια φθάνουν να συγχέουν τον ρόλο του υπερασπιστή με εκείνο του πελάτη τους, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πρακτικές παρανομίας για τη διαχείριση των συμφερόντων των εντολέων τους.
Οι συνομιλίες
Αλλωστε, και στην προκειμένη περίπτωση, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες έχουν προκύψει στοιχεία και δεδομένα, ότι ζητήθηκαν χρήματα από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο με την αποδοχή του Θεόδωρου Παναγόπουλου, προκειμένου ο πελάτης τους, δικηγόρος και αυτός, ο Γιώργος Αντωνόπουλος να «ρετουσάρει» την κατάθεσή του στη δίκη σε δεύτερο βαθμό με κατηγορουμένους τους Αλβανούς κακοποιούς που επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Αντωνόπουλο –γλίτωσε από θαύμα– και ηθικό αυτουργό τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο.
Τελευταία οι καταγγελίες-αποκαλύψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων –μέσω της ομοσπονδίας τους– και οι απανωτές δολοφονίες και οι ξυλοδαρμοί κρατουμένων από τις συμμορίες των μαφιόζων που λυμαίνονται τις φυλακές, έχουν σοκάρει τους πολίτες και έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Το βίντεο με την άγρια δολοφονία του Αλβανού, που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκάλεσε αποτροπιασμό και έθεσε πλήθος σοβαρών ερωτημάτων, για το πώς έφθασε η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές σε τέτοιο σημείο, που να θυμίζουν τα περιστατικά βίας που εξελίσσονται σε αυτές εκείνα των φυλακών της Λατινικής Αμερικής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μπροστά στο όργιο βίας μέσα στις φυλακές και στην ανεξέλεγκτη δράση οργανωμένων ομάδων κακοποιών, επιχειρεί να συμμαζέψει τα πράγματα, που αφέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην τύχη τους, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων κανόνων πειθαρχίας και ασφάλειας μέσα στις φυλακές.
Προς τούτο, πριν από λίγες ημέρες είχε συνάντηση με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καταγγελίες των οποίων βοήθησαν ουσιαστικά στο να παρέμβει η Δικαιοσύνη και να ξεκινήσουν ανακρίσεις και έρευνες σε υψηλό επίπεδο –από ειδικό εφέτη-ανακριτή– για τη δράση των μαφιόζων. Η στυγερή δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αποτέλεσε άλλωστε την οδυνηρή απόδειξη πως οι έγκλειστες συμμορίες με τη δράση τους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους πολίτες και την κοινωνία.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου