Σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων μετατρέπεται η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χθες το εφετείο των Σκοπίων επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης δύο ετών του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για «στημένο» διαγωνισμό αγοράς μιας θωρακισμένης Μερσεντές. Αν και η απόφαση του εφετείου (το πρωτοδικείο απεφάνθη τον Μάιο) είναι ανεξάρτητη από τη συζήτηση η οποία διεξάγεται για τη δυνατότητα ή μη συγκρότησης πλειοψηφίας 80 εδρών για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναπόφευκτα εμπλέκεται με τη γενικότερη πολιτική αναταραχή που επικρατεί από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Αν και η ποινή που ανακοινώθηκε προβλέπει δύο χρόνια φυλάκισης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί. Το δικαστήριο ανακοίνωσε, πάντως, ότι η ημερομηνία έναρξης της ποινής θα ανακοινωθεί με άλλη απόφαση. Ο κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο για «κλασική πολιτική δίωξη» εναντίον του ιδίου. Η συγκεκριμένη αποτελεί μία από τις πέντε υποθέσεις διαφθοράς που έχουν ως επίκεντρο τον κ. Γκρούεφσκι. Ο γενικός εισαγγελέας, που ανακοίνωσε τις συγκεκριμένες κατηγορίες, διορίστηκε κατόπιν πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στα κόμματα της ΠΓΔΜ για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης και ενθαρρύνθηκε από την Ε.Ε.
Ενώ στο εσωτερικό φαίνεται ότι όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές –αν και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να τις αποφύγει–, στις Βρυξέλλες τάσσονται καθαρά υπέρ της επίλυσης του ζητήματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ και μάλιστα άμεσα. Ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θεωρεί ότι οι εκλογές δεν είναι αναγκαίες. «Οι νέες εκλογές απλά θα καθυστερήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, που είναι σχεδιασμένη για το καλοκαίρι του 2019», είπε ο κ. Χαν, ο οποίος εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή της χώρας μπορεί να επιτευχθεί. «Οκτώ ή εννέα βουλευτές από την αντιπολίτευση είναι απαραίτητοι και αυτό πρέπει να γίνει. Oλοι λένε πως επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, και, απλά, πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της λύσης. Πρόκειται για μια λύση προς όφελος της χώρας και όχι προς όφελος των κομμάτων και των πολιτικών».
Στήριξη ΗΠΑ
Τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια εξέφρασε χθες ο Aμερικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη. «Το “κλειδί” για της συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εφαρμογή τής μη δημοφιλούς συμφωνίας», δήλωσε (Voice of America) ο κ. Τζόνσον.
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία ανακοίνωσε σε συνέντευξη τη διενέργεια της Α΄ διάσκεψής της στην Παλαιά Βουλή (21-23 Οκτωβρίου), όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ανακοινωθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες, δίχως, ωστόσο, να προσδιορίζεται ποιες είναι αυτές.
Διάψευση για Σπυράκη από τα Σκόπια
Τέλος στα σενάρια περί «μυστικής» συνάντησης της εκπροσώπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ έβαλε η σκοπιανή πλευρά διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Mile Bosnjakovski. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του IBNA (Independent Balkans News Agency), ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με την κ. Μαρία Σπυράκη ή άλλο μέλος της αντιπολίτευσης της Ελλάδας». Μάλιστα, ο Σκοπιανός αξιωματούχος φαίνεται να επιβεβαιώνει τη δήλωση της κ. Σπυράκη ότι ουδέποτε είχε «μυστική» ή «επίσημη» συνάντηση με τον κ. Ζάεφ και ότι τον είχε συναντήσει για καφέ στις Βρυξέλλες –στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τον Δεκέμβριο του 2017–, καθώς πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες το περασμένο έτος, ο πρωθυπουργός και η κ. Μαρία Σπυράκη είχαν μια σύντομη συνάντηση σε καφέ, όπως είχε (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) και με αρκετούς ευρωβουλευτές και πολιτικούς από διάφορες χώρες».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου