Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018
Ντόρα : Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα
Ομιλία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ συνεδριάζει σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική οικονομία πορεύεται σε περιβάλλον διαλυτικής αβεβαιότητας. Στις αχαρτογράφητες περιοχές των αγορών και υπό την πίεση της ιταλικής και της τουρκικής κρίσης, οι επενδυτές προτιμούν τα ασφαλή καταφύγια. Δυστυχώς, τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων μας κινούνται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που βίωσαν μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Στο μεταξύ, η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου διέψευσε αμέσως τη ρητορική της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Ακόμη χειρότερα, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τον αναγκαίο εξωτερικό δανεισμό, ενώ επιβαρύνεται πλέον με νέες υποχρεώσεις, με κυριότερη αυτή των αντι-αναπτυξιακών πρωτογενών πλεονασμάτων. Όλα αυτά ουσιαστικά ισοδυναμούν με τέταρτο Μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, οι αξίες των τραπεζών απομειώνονται διαρκώς, αντανακλώντας το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο της χώρας. Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την οικονομία. Τα κόκκινα δάνεια δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να είναι αποτρεπτικό.
Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε η ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018. Η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 57η θέση ανάμεσα σε 140 κράτη, υποχωρώντας κατά 4 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Ανάμεσα στις αρνητικές επιδόσεις ξεχωρίζουν οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η χαμηλή ποιότητα των θεσμών και οι στρεβλώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Στην ουσία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και η παραγωγικότητα συνεχίζει να διολισθαίνει. Οι επενδύσεις παραμένουν στάσιμες, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις, με κυριότερη την εμβληματική αξιοποίηση του Ελληνικού. H κυβέρνηση επιχαίρει για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ εμφανίζοντας πλασματικά στοιχεία, τη στιγμή που οι βεβαιωμένες από την Κομισιόν πληρωμές υπολείπονται του κοινοτικού μέσου όρου, αφήνοντας έτσι ανεπίτρεπτα αναξιοποίητη την κυριότερη πηγή «μαλακής χρηματοδότησης» της οικονομίας. Τέλος, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αναβολή της μείωσης συντάξεων, δηλαδή για ένα μέτρο που η ίδια έχει ψηφίσει δύο φορές.
Κυρίες και κύριοι,
Το επόμενο εθνικό στοίχημα είναι εκείνο της ανάπτυξης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν σχέδιο για την άμεση ανάταξη του οικονομικού κλίματος. Στόχος μας είναι η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών και η αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, με παράλληλη αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.
Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με ένα σχέδιο 6 αξόνων.
Πρώτον, με μείωση της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις.
Σχεδιάζουμε αυτοματοποιημένο σύστημα αδειοδότησης για όλους τους κλάδους, με το οποίο θα ολοκληρώνονται αυθημερόν η διαδικασία για χαμηλού ρίσκου δραστηριότητες. Επίσης, εισάγουμε προθεσμίες αδειοδότησης που θα δεσμεύουν το κράτος και, όταν δεν τηρούνται, η απόφαση θα εκδίδεται από τον αρμόδιο υφυπουργό. Ακόμη, βελτιώνουμε το χωροταξικό σχεδιασμό και θεσπίζουμε 4 κατηγορίες χρήσεων γης: κατοικία, παραγωγή, ειδικές χρήσεις, τουρισμός.
Δεύτερον, στήριξη της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
Συστήνουμε Ειδική Γραμματεία Εξωστρέφειας. Διευρύνουμε το ωράριο στα τελωνεία. Ενεργοποιούμε την ενιαία θυρίδα για απλοποίηση των εξαγωγών και θεσπίζουμε άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς.
Τρίτον, αποκατάσταση της ρευστότητας.
Εισάγουμε αυτόματο και σύντομο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών στη θέση του αναποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού της κυβέρνησης. Για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προβλέπεται ταχεία εξωδικαστική επίλυση. Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ο μεγαλύτερος πιστωτής θα καταθέτει πρόταση ρύθμισης και διαγραφής χρέους. Εφόσον αυτή υιοθετείται από την πλειοψηφία των πιστωτών, τότε θα ισχύει χωρίς δικαστική επικύρωση.
Επιπλέον, σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για να ολοκληρωθούν τα εκκρεμή επενδυτικά σχέδια παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων. Δίνουμε δυνατότητα αλλαγής του αρχικού χρηματοδοτικού σχήματος και μειώνουμε ποινές και πρόστιμα. Ακόμη, δίνουμε φορολογικά κίνητρα σε νέα σχέδια, με αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου και μεταφορά φορολογικών ζημιών μέχρι και 10 χρόνια, όπως γίνεται στην Πορτογαλία.
Επίσης, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ. Με συγκεκριμένες ημερομηνίες προκήρυξης, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίζουν τις κινήσεις τους και έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μόνο μήνες.
Τέλος, εξελίσσουμε το ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο για το συντονισμό των δράσεων που αφορούν χρηματοδότηση επιχειρήσεων από δημόσιους πόρους και ενίσχυση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από το τραπεζικό σύστημα.
Τέταρτον, στήριξη της νέας και καινοτόμας επιχειρηματικότητας.
Με απλοποίηση του πλαισίου για τις start-ups και τους angel investors. Με φοροαπαλλαγές έως 75% του επενδυόμενου κεφαλαίου στις νεοφυείς και αφορολόγητο στην πώληση μετοχών τους.
Πέμπτον, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Ιδρύουμε ειδικά επενδυτικά τμήματα στα δικαστήρια. Θεσπίζουμε την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και ιδρύουμε νέο τμήμα στο Συμβούλιο Επικρατείας, αποκλειστικά για ζητήματα επενδύσεων.
Κανένας νόμος δεν θα ισχύει χωρίς τη συγκατάθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις, όπως η Ενιαία Τιμή Βιβλίου και η πολιτική Αχτσιόγλου στα εργασιακά.
Τελευταίος άξονας, έμφαση στη βιομηχανία.
Θέλουμε το φόρουμ βιομηχανίας ως εγκριτικό φορέα των προτάσεων της επιχειρηματικής κοινότητας. Θέλουμε την επανασύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική. Υποχρεωτική διαιτησία στις συλλογικές συμβάσεις, σύγχρονο συνδικαλιστικό νόμο, νόμιμες υπερωρίες που θα πληρώνονται και ανταποδοτικότητα τελών ΟΤΑ στις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα για λιγότερους φόρους, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας. Ομοίως, προτεραιότητά μας είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται και αντικαθίσταται από νέο σύστημα τριών πυλώνων που δεν θα τιμωρεί την εργασία. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για σταδιακή μείωση των εισφορών σύνταξης από 20%, στο 15%. Θέλουμε να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα και να διευκολύνουμε τις προσλήψεις.
Κυρίες και κύριοι,
Το σχέδιο που σας περιέγραψα μπορεί να φέρει ανάπτυξη 4% για μια δεκαετία και να δημιουργήσει 700.000 θέσεις εργασίας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τα υπερπλεονάσματα που προήλθαν από την εμμονή του κ. Τσίπρα να απαλλοτριώσει την παραγωγική Ελλάδα, για να μοιράζει κρατικοδίαιτη επαιτεία. Η σημερινή κυβέρνηση αποχωρεί ως αποτυχημένη, όμως ναρκοθετεί το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε ταχεία αποκατάσταση της εθνικής αξιοπιστίας, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, των επενδυτών και των καταναλωτών.
Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε μείωση της παράλογης φορολογικής επιβάρυνσης και εφαρμογή εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου