Πηγή : cretedoc.gr
Σάββατο 14 Απριλίου 2018
Η ποινή, η μερική δικαίωση και το νέο μεγάλο ερωτηματικό για τον μικρό Διονύση
Εν μέρει δικαιωμένοι αισθάνονται οι γονείς του μικρού Διονύση που έχασαν το παιδί τους σε ηλικία 3 ετών και 9 μηνών πριν από 4 χρόνια στο γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου. Μετά από έξι συνέχειες στην εκδίκαση της υπόθεσης του τελευταίους τρεις μήνες, εν τέλει σήμερα αποφάνθηκε για την υπόθεση σε μια μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 το βράδυ.
Αθώες κρίθηκαν από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, οι δύο πρώτες κατηγορούμενοι παιδίατροι, καθώς και η τρίτη αθώα με πλειοψηφία 2 προς 1, ενώ στην τελευταία, την τέταρτη, επιβλήθηκε ποινή δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή.
Σήμερα η εισαγγελέας για δύο εκ των 4 κατηγορουμένων παιδιάτρων είχε προτείνει την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες και την αθώωσή τους, ενώ για τις έτερες δύο, πρότεινε την ενοχή τους, με το ελαφρυντικό ωστόσο της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις παιδίατροι στις απολογίες τους ανέφεραν όλα όσα έπραξαν τις τελευταίες μέρες και ώρες πριν φύγει από τη ζωή ο μικρός Διονύσης, τονίζοντας ότι και τώρα δε θα έπρατταν κάτι το διαφορετικό, βάσει των στοιχείων που είχαν, όπως και ότι «έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους».
Ωστόσο κατά την απολογία της τέταρτης κατηγορούμενης παιδιάτρου, που περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές πριν φύγει από τη ζωή το αγγελούδι, βούρκωσαν ακόμη και οι δικαστές της έδρας και το ακροατήριο στο άκουσμα των όσων συνέβησαν μέχρι που ο μικρός Διονύσης έφυγε από τη ζωή.
Η σημερινή, τελική πρωτοβάθμια δικαστική διαδικασία ήταν μαραθώνια και με κλιμακούμενη ένταση. Τη διαδικασία των αγορεύσεων ξεκίνησε ο συνήγορος της πολιτικής σε μια απόπειρα να υπενθυμίσει τα βασικά ιατρικά στοιχεία της υπόθεσης που οδήγησαν στο θάνατο του μικρού παιδιού, όπως και αποδόμησης των επιχειρημάτων των 4 συνηγόρων υπεράσπισης των ισάριθμων κατηγορουμένων παιδιάτρων. Αντίστοιχα και οι συνήγοροι υπεράσπισης αποδόμησαν τα επιχειρήματα της πλευράς της οικογένειας, ωστόσο σε κάποιο σημείο της αγόρευσης ενός εκ των τεσσάρων συνηγόρων υπεράσπισης, υπήρξε λογομαχία και με την εισαγγελέα που είχε προτείνει την αθώωση των δύο πρώτων παιδιάτρων χρονικά που χειρίστηκαν το περιστατικό και την ενοχή των έτερων, δεύτερων χρονικά παιδιάτρων στον χειρισμό του περιστατικού.
Αυτό ήταν και το χρονικό σημείο με τη μεγαλύτερη παύση του δικαστηρίου. Η απόγνωση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των δικαστών της έδρας. Με ανησυχία και άγχος υποβαστούσαν το κεφάλι τους με αγωνία για την έκβαση της δίκης στην οποία οι ίδιοι θα αποφαίνονταν λίγες ώρες αργότερα…
Όλες οι πλευρές βίωναν την τραγικότητά τους, όμως αυτό που αναδείχθηκε ως μια εν είδει και τηρουμένων των αναλογιών κοινή συνισταμένη, ήταν η ελλιπής ιατροδικαστική εξέταση. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες κατά του ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του μικρού Διονύση, καθώς το χωρίς γνωμάτευση, πόρισμά του που ανέφερε ως αδιευκρίνιστη την αιτία θανάτου, ήταν που άφησε τους γονείς με το γιατί και τους γιατρούς στη δικαστική αίθουσα. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο στη σημερινή δικαστική διαδικασία, η αναγνώριση με τον πιο εύγλωττο τρόπο από συνήγορο υπεράσπισης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετά βεβαιότητος κάποιο πόρισμα πια για την αιτία του θανάτου του Διονύση, αφού πχ για να διαπιστωθεί μυοκαρδίτιδα θα έπρεπε να γίνουν 20 τομές στην καρδιά, ενώ έγιναν συνολικά σε ολόκληρο το σώμα 20 δειγματοληψίες κατά την ιατροδικαστική πράξη.
Οι γονείς αισθάνθηκαν ως μερικώς δικαιωμένοι και ότι έφυγε από πάνω τους το βάρος του γιατί, αφού αποδόθηκε ως αιτία θανάτου από το δικαστήριο η ελλιπής ενυδάτωση, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους παριστάμενους γιατρούς που χειροκρότησαν ειρωνικά την εισαγγελέα και τους δικαστές κατά την αναχώρησή τους από την αντίθετη πλευρά του δικαστικού μεγάρου. Ικανοποιημένοι οι γονείς του μικρού αγοριού από το ότι αποδόθηκε μια αιτία στο θάνατό του, όμως παράλληλα και σε επαγρύπνηση για τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης, όπως και ανακουφισμένοι, νιώθοντας ότι πια φάνηκε και η δική τους προσπάθεια να κρατήσουν το παιδί τους στη ζωή, αφού όπως δήλωσαν, είχαν δεχθεί κοινωνική κατακραυγή και οι ίδιοι.
Οι ιατρικοί κύκλοι που έδωσαν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα όλο αυτόν τον καιρό, ανησυχούσαν για την διαπόμπευση της ιατρικής πράξης, για την ποινικοποίηση αυτής και ανέφεραν ότι θα έπρεπε, στα πρότυπα των γερμανόφωνων χωρών, να θεσμοθετηθούν συμβούλια εμπειρογνωμόνων ανά υγειονομική περιφέρεια που θα επιλαμβάνονται αντίστοιχων περιπτώσεων, ώστε να μην διασύρονται οι γιατροί στα δικαστήρια.
Από τους συνολικά 7 παιδιάτρους που εξέτασαν τον μικρό Διονύση κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής του, οι 4 κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με χρονική σειρά διαχείρισης του περιστατικού: η ειδικευόμενη παιδίατρος του νοσοκομείου που αθωώθηκε, η ιδιώτης παιδίατρος που αθωώθηκε, η παιδίατρος με 40 χρόνια καριέρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που κρίθηκε αθώα με 2 προς 1 και η ειδικευμένη παιδίατρος που ήταν σε υπηρεσία τη στιγμή του τραγικού περιστατικού που έμελλε να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων και που κρίθηκε ένοχη, με τους συγγενείς της να ξεσπούν σε κλάματα άμα τη ακροάσει της απόφασης, όπως έπραξαν και οι συνάδελφοί της…
Πηγή : cretedoc.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου