Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Σε βροχή δικογραφιών αναζητά «σωσίβιο» το Μαξίμου


Με την επένδυση στη σκανδαλολογία και την ανάδειξη υποθέσεων που αφορούν στο παρελθόν συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, τα οποία ωστόσο, παρά την επικοινωνιακή θύελλα της υπόθεσης Novartis, με βάση τις μετρήσεις, δεν αλλάζουν.

Κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για νέες υποθέσεις «τύπου Novartis», νέες Προανακριτικές και μετατροπή της Βουλής σε Εφετείο το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.

Προαναγγέλλουν διώξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τις επιλεκτικές διαρροές για νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis, στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης μπαίνει η υπόθεση των δανείων των κομμάτων, η οποία ερευνάται από το 2011. Κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν διώξεις πολιτικών προσώπων και στελεχών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι θα ξεπεραστεί ο νόμος που απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες. Στην επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα λέγονται από κυβερνητικούς παράγοντες, θα μπουν οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέχρι και η υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

Στο προσκήνιο, η κυβέρνηση διατείνεται ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαλεύκανση των υποθέσεων, επί της ουσίας όμως πρόκειται για την προσπάθεια έκθεσης των πολιτικών της αντιπάλων και διαμόρφωσης προεκλογικού σκηνικού με παρονομαστή τη σκανδαλολογία, η οποία και θα υπηρετηθεί με όλα τα μέσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της μετατροπής της πολιτικής σκηνής σε αρένα, στην ελληνική οικονομία, ενώ Τουρκία και Σκόπια, εκμεταλλευόμενα το διχασμό στο εσωτερικό της χώρας, προχωρούν στην προώθηση των δικών τους σχεδίων.

Οικονομία

Στην οικονομία, η υλοποίηση των μέτρων που πλήττουν ευθέως και καίρια τη μεσαία τάξη και τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις θετικές προβλέψεις των διεθνών οίκων και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για χαλάρωση μετά τον Αύγουστο, όπου τελειώνει τυπικά το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, με την τακτική της, δεν αποφεύγει τη διαπραγμάτευση – πακέτο για διευθέτηση χρέους, «καθαρή» έξοδο ή πιστοληπτική γραμμή και αναβολή μέτρων όπως οι νέες μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, όπου έχει σύμμαχο την Κομισιόν και απέναντι την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και μετά τον Απρίλιο, σε ρόλο επόπτη.

Στα εθνικά θέματα, που αποδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση, η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές στο Αιγαίο και την Κύπρο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να προτάξει τη στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στα τουρκικά σχέδια δεν δείχνει να έχει αποτρεπτική ισχύ.

Παράλληλα, τα Σκόπια ενισχύουν τις επαφές τους με την Ε.Ε., αποσκοπώντας στην εύνοιά της προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο ένταξής τους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., έτσι ώστε μόνο εμπόδιο να μένει το ονοματολογικό, ώστε να αυξηθεί και άλλο η πίεση προς την Αθήνα.

Μεγάλη διαφορά υπέρ Ν.Δ.

Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και την επικοινωνιακή καταιγίδα της υπόθεσης Novartis, της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής, η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη, πολύ κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην καταφέρνει την ανατροπή των συσχετισμών, καταφέρνει ωστόσο -ως ένα βαθμό- να θολώσει τα νερά, κυρίως στις ηλικίες 18-45. Αντιθέτως, καταποντίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των χειρισμών στο Σκοπιανό, ενώ η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει πολιτικά στη σκανδαλολογία ενισχύει τη Χρυσή Αυγή, που επανεμφανίζεται μετά από καιρό στην τρίτη θέση, ρίχνοντας στην τέταρτη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου