Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρα κρίσης για τους πλειστηριασμούς -Ξανακοκκινίζουν τα ρυθμισμένα δάνεια μέσα σε 3 μήνες



Πάνω από 200 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για σήμερα- πολλοί έχουν ήδη ανασταλεί- και την ώρα που το Κουαρτέτο θα μετρά... επιδόσεις, οι συλλογικότητες θα οργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία.

Παρά τον όγκο των πλειστηριασμών, αυτό και μόνο δεν αρκεί για τους δανειστές και ειδικά την ΕΚΤ, που ζητούν διασπορά, διάχυση των ηλεκτρονικών «σφυριών» σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλη την Επικράτεια και όχι μόνο στην Αθήνα. Έτσι, εκτός θεαματικής έκπληξης, το EWG της Πέμπτης δεν θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και όλα θα κριθούν στις επόμενες 10- 15 ημέρες. Το «κλειδί», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι να ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, η αντικατάσταση των συμβολαιογράφων που δεν είναι μετέχουν στους πλειστηριασμούς, από συναδέλφους τους στην Αθήνα, όπως προβλέπει η σχετική, φρεσκοψηφισμένη διάταξη.

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να είναι το ιερό τοτέμ των δανειστών, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Αν και τα προβληματικά δάνεια έπεσαν κάτω από τα 100 δισ ευρώ (95 δισ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου), η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και δάνεια που είχαν ρυθμιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπήκαν εκ νέου στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, περίπου στο 42% των ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου τύπου και στο 32% εκείνων μακροπρόθεσμου τύπου, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης! Σημειωτέον ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν πλέον κατά πρώτο λόγο λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται μόνο η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, και δευτερευόντως οριστικής διευθέτησης, με έμφαση στη διαγραφή δανείων.

Προβληματισμό δημιουργεί, και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δυσκολίες στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) αφορούν περιπτώσεις με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό προβληματικών δανείων, καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (66,5%), στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59%) και στα καταναλωτικά δάνεια (53,2%). Λιγότερο υψηλό ποσοστό καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια (43,3%) και ακόμη χαμηλότερο στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (24,4%). Μεταξύ δανείων προς επιχειρήσεις, το ποσοστό των προβληματικών δανείων διαμορφώνεται σε όλους τους κλάδους σε πολύ υψηλό επίπεδο, με εξαίρεση τους κλάδους της δημόσιας διοίκησης (0,8%), των πετρελαιοειδών (3,8%) και της ενέργειας (4,9%), οι οποίοι αποτελούν αθροιστικά το 11,2% του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου