Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Μπακογιάννη : Η κυβέρνηση δέσμευσε την Ελλάδα σε λιτότητα για πολλά χρόνια



Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Ελεύθερο τύπο της Κυριακής

Το σχέδιο της Ν.Δ. «θα δημιουργήσει πολλές νέες δουλειές, θα μειώσει τα φορολογικά βάρη και θα εξορθολογίσει τη λειτουργία του κράτους», τονίζει η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές πριν από το τέλος της άνοιξης του 2018 «με το αφήγημα “βγαίνουμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο”», ενώ εκφράζει ανησυχία για «επικοινωνιακά παιχνίδια» της κυβέρνησης και στην τρίτη αξιολόγηση και τονίζει πως «ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε οι υπουργοί του πιστεύουν αυτά που λένε». Υπογραμμίζει πως η υψηλή φορολογία έχει εξαντλήσει τους πολίτες και καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικές επιλογές «έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια παγίδα λιτότητας για αρκετά χρόνια ακόμη». Προειδοποιεί, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό με «απίστευτη ελαφρότητα και ανικανότητα διακυβεύοντας ακόμη και τις δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων».

Κυρία Μπακογιάννη, η ηγεσία της Ν.Δ. παρουσίασε στη ΔΕΘ το όραμά της για τη χώρα. Μία εβδομάδα μετά, τι μηνύματα εισπράττετε εσείς από την κοινωνία για όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης;

Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά, διότι οι πολίτες εκτίμησαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να τους κοροϊδέψει και παρουσίασε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα που μπορεί να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση. Ενα μελετημένο σχέδιο, το οποίο θα δημιουργήσει πολλές νέες δουλειές, θα μειώσει τα φορολογικά βάρη και θα εξορθολογίσει τη λειτουργία του κράτους και, κυρίως, θα στηρίξει τους νέους και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Η χώρα χρειάζεται, όπως λέει η Ν.Δ., ιδιωτικές επενδύσεις 100 δισ. τα επόμενα 6-7 χρόνια. Από πού θα προέλθουν; Ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας πιστεύετε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε με τη δική σας πολιτική ώστε να προκύψει η αναγκαία «επενδυτική έκρηξη»;

Για να έρθουν επενδύσεις πρωτίστως χρειάζεται μια αξιόπιστη και σοβαρή κυβέρνηση. Απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και ταυτόχρονα επιβάλλεται να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Για παράδειγμα, προτάσσουμε τη «δεύτερη κατοικία» προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, με την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Κάτι που έχουν κάνει όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Από εκεί και πέρα έχουμε μελετήσει επιμέρους τομείς, από τη μεταποίηση της πρωτογενούς παραγωγής έως την ενέργεια και τα φάρμακα, οι οποίοι μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει πολύ γρήγορα το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται. Και το κυριότερο η χώρα μας διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο προς το παρόν αναζητεί την τύχη του στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει μαγνήτη για επενδύσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Μπορεί η Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο μετά και την εξέλιξη στη Χαλκιδική, πως «ούτε ξέρει ούτε μπορεί ούτε θέλει» να φέρει επενδύσεις, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας». Και ότι μειώνεται διαρκώς η ανεργία… Αν είναι έτσι, δεν αποτελούν ενδείξεις ότι έστω και έπειτα από περιπέτειες και πισωγυρίσματα, κάποιο… φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ;

Αν συγκρίνει κανείς τη σημερινή κατάσταση με το καλοκαίρι του 2015 που η χώρα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό, αναμφίβολα υπάρχει βελτίωση. Αν όμως τη συγκρίνει με τον Δεκέμβριο του 2014 και τη δυναμική που είχε η χώρα μας τότε, θα δει ότι δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα έχασε δύο πολύτιμα χρόνια και έτσι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το γύρισμα της οικονομίας που υπάρχει πια σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ανεργία μειώνεται με θέσεις μερικής απασχόλησης και δημιουργώντας τη γενιά των 360 ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια παγίδα λιτότητας για αρκετά χρόνια ακόμη.

Τι είδους μεταρρυθμίσεις «ελληνικής ιδιοκτησίας» θα προτείνετε στους εταίρους και εμφανίζεστε τόσο αισιόδοξοι ότι θα τους πείσετε να αποδεχτούν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και να δώσουν δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω φορολογικές μειώσεις; Και τι απαντάτε στην κυβέρνηση που χαρακτηρίζει το μεταρρυθμιστικό σχέδιό σας ως «δέσμευση για Μνημόνιο μετά το Μνημόνιο»; 

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους από την πολύ επιτυχημένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός, που παρέδωσε το σύνολο της ελληνικής περιουσίας για 99 χρόνια στο Υπερταμείο, που δέσμευσε τη χώρα για ακόμη 5 χρόνια σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφώνησε σε νέες μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τολμάει να λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι νέο Μνημόνιο; Αμφιβάλλει κανείς ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και τη λειτουργία του κράτους, στη Δικαιοσύνη και το χώρο της Παιδείας; Θα απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της χώρας με αυτές τις αλλαγές, οι οποίες θα είναι και το διαβατήριο για μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει διδαχθεί από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν οι προηγούμενες καθυστερήσεις και θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική στην τρίτη αξιολόγηση; Σας έπεισε η εντολή του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν από ελληνικής πλευράς τα προαπαιτούμενα;

Μα η κυβέρνηση γνώριζε από την αρχή τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο ο κ. Χουλιαράκης όσο και ο κ. Τσακαλώτος. Αλλά επέλεξε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια. Αυτό θα κάνει και τώρα. Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν δίνω καμία βαρύτητα στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, διότι ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί πιστεύουν αυτά που λένε.

Εκτιμάτε ως πιθανό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018; Ο πρωθυπουργός δήλωσε, πάντως, ότι «αντί για νέα μέτρα, θα φέρουν στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα».

Μόλις συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο θα σας πω. Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή φορολογία που έχει εξαντλήσει τους πολίτες δημιουργεί συνθήκες μη επίτευξης των στόχων. Αν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό και με τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ, μπορεί οι δανειστές να μας ζητήσουν επίσπευση των μέτρων.

Τι σας κάνει να πιστεύετε, όπως έχετε πει πρόσφατα, ότι θα γίνουν εκλογές πριν από το 2019;

Εχω πει ότι δεν βλέπω τον κ. Τσίπρα να βγάζει την άνοιξη του 2018, διότι με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινείται δεν πιστεύω ότι θα φθάσει το τέλος της 4ης αξιολόγησης. Επίσης, επειδή από τις αρχές του 2019 θα έρθουν οι νέες επιβαρύνσεις, με τις περικοπές των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και τις τεράστιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές νωρίτερα με το αφήγημα «βγαίνουμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο».

Σας ακούσαμε να τοποθετείστε κατά της διακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Μπορεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες;

Εξήγησα τη μεγάλη μου ανησυχία για το λαϊκισμό ορισμένων κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία κινδυνεύουν να αποφασίσουν να κλείσουν οριστικά το δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα οφείλει να σηκώσει ανάστημα και να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Είναι άλλο το πάγωμα και άλλο η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εδώ χρειάζεται η ίδια συντονισμένη δραστηριότητα που ακολουθήσαμε στην περίπτωση του Βουκουρεστίου, όπου πείσαμε εταίρους και συμμάχους για την ορθότητα των θέσεών μας.



Η Ν.Δ., είτε αυτοδύναμη είτε όχι, οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ. πώς πιστεύετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί πιο αποτελεσματικά; Από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις, ή από μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα είναι ευρύτερης αποδοχής, αλλά ενδεχομένως να μην κινείται σε όλες τις περιπτώσεις με την ίδια ταχύτητα;

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συμμαχίες, ας μην έχουμε αυταπάτες. Η χώρα θα βγει από την κρίση με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη του ελληνικού λαού. Αρα, κατά τα γνώμη μου, είτε είναι αυτοδύναμη η Ν.Δ. είτε όχι, οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Κατά την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σας προγράμματος θα έχετε απέναντι έναν ΣΥΡΙΖΑ που πλέον θα έχει και ο ίδιος κυβερνητική εμπειρία. Εκτιμάτε ότι αυτό θα τον κάνει να συμπεριφερθεί διαφορετικά ως αντιπολίτευση ή περιμένετε επανάληψη του «όχι σε όλα» της περιόδου πριν από το 2015;

Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, έχοντας πάρει το μάθημά του, θα είναι μια σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι με την ίδια ευκολία με την οποία πήγε από το «Go back, κ. Μέρκελ» στο «είναι ανοιχτόμυαλη πολιτικός και έχει συναίσθηση της ευθύνης» και από το «εδώ και τώρα κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» στο «δεν είναι και ο πιο άδικος φόρος» με την ίδια ευκολία θα ξανακάνει την επόμενη κυβίστηση προς τα πίσω.


Θέλουμε να δώσουμε δουλειές και ελπίδα στους Ελληνες και, κυρίως, στα παιδιά μας

Στη γενιά των 360 ευρώ που έχει «σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ», η Ν.Δ. τι λέει; Τι προοπτικές δημιουργεί γι’ αυτήν η εφαρμογή του προγράμματός σας;

Το στοίχημα της ανάπτυξης δεν κερδίζεται με υπέρογκους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ούτε με εχθρική ρητορική προς κάθε πιθανό επενδυτή. Κερδίζεται με συγκεκριμένο σχέδιο. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για όλους. Θέλουμε να δώσουμε δουλειές και ελπίδα στους Ελληνες και, κυρίως, στα παιδιά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην Ελλάδα και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πλούτο εδώ. Και αυτό θα το πετύχουμε με σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη ασφάλεια και εργασιακά δικαιώματα.

Η Ελλάδα δεν έχει θετικές επιδόσεις και στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Τι σχεδιάζετε ως Ν.Δ. για να πετύχετε καλύτερη αξιοποίηση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του; 

Σχεδιάζουμε απλοποίηση διαδικασιών και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Είναι αδιανόητο μια χώρα που ταλανίζεται τόσο πολύ από την κρίση να μην μπορεί να αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία επειδή δεν προλαβαίνει, για παράδειγμα, να φτιάξει business plan, όπως μας είπε ο κ. Φλαμπουράρης. Με απορρόφηση κονδυλίων που θα διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία και θα φέρνουν με μόχλευση νέα χρήματα στην αγορά, καθώς και με αξιοποίηση του ταμείου Γιούνκερ μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης που θα φέρουν δουλειές.

Απίστευτη η ελαφρότητα της κυβέρνησης

Τι σκέφτεστε, αλήθεια, βλέποντας πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα η υπόθεση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό; 

Ακούστε, πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, η οποία, όπως λένε και οι επιστήμονες, θα έχει επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Ταυτόχρονα, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους σε όλο το παραλιακό μέτωπο έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά. Και όλα αυτά η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με απίστευτη ελαφρότητα και ανικανότητα διακυβεύοντας ακόμη και τις δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων.



Απόστολος Χονδρόπουλος
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου