Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η… αριστερή ατζέντα ανοίγει μέτωπο με Εκκλησία και… Καμμένους




Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι αδυνατεί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της δημόσιας συζήτησης σε θέματα της καθημερινότητας, όπως θα επιθυμούσε η ίδια για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, αλλά ούτε και να μειώσει την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», ο διορισμός του πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Παππά, στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ, η επίθεση στο δήμαρχο Κυθήρων, με αφορμή την κρατική ανεπάρκεια στην καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και η ψεύτικη (όπως τη χαρακτήρισε η αντιπολίτευση) δημοσκόπηση που διέρρευσε από το ΑΠΕ, η οποία έδινε… προβάδισμα στην κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούν ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο, φανερώνοντας ταυτόχρονα και το έλλειμμα του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την επιλογή του κ. Στέλιου Παππά στηλίτευσε ακόμη και η «Αυγή», όπου σε άρθρο του Θανάση Καρτερού ανέφερε πως αποτελεί «λάθος επιλογή», προσθέτοντας: «Οι συσχετισμοί, οι αντιδράσεις, η εντύπωση, η εικόνα, ο αντίπαλος. Αν τα αφαιρέσουμε αυτά, τότε πέφτουμε ή στο αμάρτημα της άγνοιας ή στο λάκκο της αλαζονείας».
Η φράση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Ιουλίου, «τα καλύτερα είναι μπροστά μας», μοιάζει να προδιαθέτει, με σαρκαστικό τρόπο, για τα δύσκολα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο η κυβέρνηση αλλά και για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές, αλλά πέτυχε ακόμη και να διαταράξει τα «μπάνια του λαού» με τα μικροπολιτικά παιχνίδια γύρω από ιδεολογικά και θεσμικά ζητήματα και εσχάτως ακόμη και για τη θρησκευτική συνείδηση του ελληνικού λαού, παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο, η «αριστερή αντεπίθεση» της κυβέρνησης δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από την κοινωνία, για θέματα, μάλιστα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν το Μαξίμου σε μια νέα σύγκρουση με την Εκκλησία αλλά και σε νέους τριγμούς με τον κυβερνητικό της εταίρο Πάνο Καμμένο.
Η αποτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που συνοδεύτηκε από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, την οδηγεί να στραφεί στη διαμόρφωση μιας ατζέντας που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με αριστερό πρόσημο, για να συσπειρώσει τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κομματικό του ακροατήριο. Τα θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ξανά στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες μέρες είναι:
  • Η κατάργηση της αριστείας για την επιλογή των σημαιοφόρων στα σχολεία.
  • Η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.
  • Η ανάρτηση της σημαίας στα σχολεία.
  • Ο πολιτικός γάμος ομοφύλων και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
  • Η επίθεση στην Ορθοδοξία και στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν έδειξε ότι δεν επιθυμεί μια μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος της απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας το 2016. Ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα κομβικής σημασίας για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν η διακυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά» να αφήσει το ιδεολογικό της αποτύπωμα. Ωστόσο, οι προηγούμενες απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση δεν στέφθηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία.
Η δημόσια επίθεση του Νίκου Βούτση στην Ορθοδοξία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική ούτε η μεταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», δήλωσε (ΕΡΤ) ο Πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας ομοβροντία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ., μάλιστα, έκανε λόγο για «παραλήρημα ιδεοληψίας». Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, έσπευσε να υπεραμυνθεί της άποψης του κ. Βούτση.
Ωστόσο, το ζήτημα που άνοιξε ο κ. Βούτσης προκάλεσε την αντίδραση και του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε πλήρως από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ύστερα από αρκετές ημέρες σιωπής, που προφανώς του είχε επιβληθεί διακριτικά από το Μαξίμου μετά τους τελευταίους άστοχους χειρισμούς του. Αρχικά με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους, όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων».
Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» του κ. Βούτση, σπεύδοντας όμως να προλάβει οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη απορρύθμιση της κυβερνητικής συνεργασίας λόγω αυτής της διάστασης απόψεων. «Συμμετέχουμε στην κυβέρνηση έχοντας βάλει τις κόκκινες γραμμές μας που αφορούν σε θέματα θρησκείας και πατρίδας. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και έχουμε δημόσιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις», τόνισε.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία επικοινώνησε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής υποστηρίζουν πως «ο κ. Καμμένος τηρεί τη δέσμευσή του για μη εμπλοκή των ΑΝ.ΕΛ. σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια μεγάλη ανοχή στις θέσεις που εκφράζει στα εθνικά θέματα και στα θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία. Η ανοχή αυτή εκφράζεται και με τη στήριξη στο πρόσωπό του σε όλες τις πρόσφατες διαμάχες που είχε με την αντιπολίτευση». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «ούτε στο μέλλον αναμένεται να προκύψει κάποιο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. που θα μπορούσε να απειλήσει την κυβερνητική συνεργασία». Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «θα μείνουμε μέχρι τέλους με τον Τσίπρα».
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές κινήσεις του υπουργού Αμυνας αλλά και άλλων στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται από το Μαξίμου ως «ύποπτος για υποτροπή». Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην τελευταία σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, φέρεται να είχε πει με δάκρυα στα μάτια στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «Αν μου ζητήσετε να ρίξω την κυβέρνηση, να ξέρετε ότι θα το κάνω».
Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας, οι άστοχες δηλώσεις και οι επιπόλαιες πολιτικές κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου έχουν φέρει αρκετές φορές σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου, που θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος μελλοντικά θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σοβαρή πολιτική κρίση στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη φροντίσει από τώρα να ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως δεν έχει ξεχάσει την αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο και την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor 1». «Του συνιστούμε να ασχοληθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες -εν όψει της συζήτησης στη Βουλή- με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών», ανέφερε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής είχε αναβληθεί λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Κω, τον περασμένο Ιούλιο.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

Ο Τσίπρας χωρίς παροχές αλλά με ΣΥΡΙΖΑϊκή ρητορεία και (ίσως) νέο σχήμα
Το κυβερνητικό στρατηγείο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, όπου, λόγω της αδυναμίας για παροχές, αναμένεται να αναπτύξει μια αριστερή ρητορεία και να επιμείνει στις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ., με στόχο κυρίως την πόλωση. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί:
  • Στην επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
  • Στη μείωση της ανεργίας.
  • Στις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.
  • Στη μάχη κατά της διαφθοράς.
  • Στα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, κυρίως με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.
  • Στις παροχές και στις φοροελαφρύνσεις που αναμένονται για τους οικονομικά ασθενέστερους από το 2019 και μετά.
  • Στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα.
  • Σε παρεμβάσεις που προωθούνται για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Στις πολιτικές επιλογές που θα οδηγήσουν τη χώρα στην «επιστροφή στην κανονικότητα», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιπαραβάλει το «σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ και της ολιγαρχίας του πλούτου, το οποίο εκφράζει σήμερα η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», όπως είχε υποστηρίξει και στην ομιλία του στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ιδεολογικές διαφορές που έχει η κυβέρνηση με τη Ν.Δ.
Ανασχηματισμός
Η ομιλία και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε στη ΔΕΘ να εμφανιστεί με ένα ανανεωμένο σχήμα, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσο τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της τρίτης αξιολόγησης όσο και τη δύσκολη μάχη με την αντιπολίτευση, ενώ η χώρα το φθινόπωρο -εκ των πραγμάτων πια- θα εισέρχεται σε ένα προεκλογικό κλίμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι στιγμής συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που γίνονται για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο υπουργός Οικονομικών, στην τελευταία του συνέντευξη στην «Αυγή» της Κυριακής, τον περασμένο Ιούνιο, είχε δηλώσει: «Δεν έχω ερωτευτεί την καρέκλα μου και μπορώ να είμαι πολιτικά χρήσιμος και από άλλα πόστα, στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στο πανεπιστήμιο». Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως η μετακίνηση του κ. Τσακαλώτου σε άλλο υπουργείο ή ακόμη και η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εσωκομματικές ισορροπίες μπορούν να διατηρηθούν με την υπουργοποίηση άλλων στελεχών από την ομάδα των «53+», ενώ η αριστερή στροφή που θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο ανασχηματισμός να μη διαταράξει τις ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να αντιμετωπίσει τα σημάδια κόπωσης του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.
«Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με έναν αναβάτη, ο οποίος προσπαθεί να συνεχίσει την πορεία του πάνω σε ένα κουρασμένο άλογο», σχολίαζε πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ


Χωρίς σχέδιο και ψυχραιμία εν όψει της τρίτης αξιολόγησης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το φθινόπωρο έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία (όπως αποδείχθηκε και το προηγούμενο διάστημα) αδυνατεί να τα διαχειριστεί με σχέδιο και με ψυχραιμία. Η αδυναμία αυτή αναμένεται να καλυφθεί με μια επιχείρηση διχασμού και πόλωσης αλλά και με μια ατέρμονη και ανούσια πολιτική αντιπαράθεση για ιδεολογικά ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν τους Ελληνες πολίτες.
Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τη σκοτεινή περίοδο του 2015, αλλά και οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα πριν από τις εκλογές, θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσουν να «στοιχειώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ για αρκετό καιρό ακόμη. Είναι ενδεικτικό πως το μυστικό ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα το 2013, που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, τονίστηκε με έμφαση από το «Politico», σε δημοσίευμά του για τους 6 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Μαδούρο στην Ευρώπη, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναδρομικές εισφορές, ενώ στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να βασιλεύει ένας εργασιακός μεσαίωνας με μισθούς Βουλγαρίας, με επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και με χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται στο δρόμο.
Η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα θέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα λιτότητας και θα ανοίξουν ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε πως έχουν κλείσει. Σε κάθε περίπτωση, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως θα πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση, όπως συνέβη στις προηγούμενες δύο αξιολογήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους. Κάποια στελέχη, όπως ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμούν πως η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει μεγάλες δυσκολίες.
«Η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που είχαν η πρώτη και η δεύτερη, έχει γυρίσει η σελίδα και είναι πλέον δίκαιο για τον ελληνικό λαό, μετά από επτά χρόνια μιζέριας, συσσωρευμένης λιτότητας και δυστυχίας, να δούμε πια μια καλύτερη μέρα», τόνισε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου