Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Χρυσόγονος: Έπρεπε να είχε γίνει δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους ΑΝΕΛ



Ο κ Χρυσόγονος έθεσε και ζήτημα διενέργειας εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, που προβλέπει – όπως είπε – το καταστατικό.

Αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Σταμάτη Ζαχαρό ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος, ώστε – όπως είπε – να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση και με ελεύθερη συμμετοχή.

Ο κ. Χρυσόγονος, άσκησε κριτική στο κόμμα του, λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει προσκολλημένος σε μικρό αριθμό μελών και χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία». 

Ανέφερε ακόμα : «Είμαι μέλος και της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μιάς τάσης που ζητά άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το κόμμα έχει μείνει προσκολλημένο σε ένα μικρό αριθμό μελών. Το 2013 είχαμε 30.000 μέλη και τώρα ίσως να είναι ενεργά τα μισά. Με τις προϋποθέσεις αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Χρειάζονται αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή».

Ο κ Χρυσόγονος έθεσε και ζήτημα διενέργειας εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, που προβλέπει – όπως είπε – το καταστατικό, για λήψη αποφάσεων από τη βάση, λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμα και στο θέμα της επιλογής κυβερνητικού εταίρου.

Για το  ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ένα νέο ευρύτερο σχήμα στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε: «Είμαι ευρωβουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον μου είναι στραμμένο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε άλλους χώρους».

Αναλυτικά :

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση έχει μπροστά της το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην ώρα της αυτή τη φορά και με πολύ σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ανάμεσά τους και κάποιες που αφορούν στην εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, αλλά και στην αξιολόγηση και βελτιστοποίηση του Δημοσίου, με ένα πρόβλημαστην εισπραξιμότητα το οποίο σωρευτικά δεν αποκλείεται να δημιουργήσει μέχρι και δημοσιονομικό κενό. Πώς σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε;

Κ.Χρυσόγονος: “Ας μην προτρέχουμε, θα δούμε. Αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία μεγάλης μερίδας οφειλετών του δημοσίου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν νομίζω ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Αντιθέτως, υπάρχει υπεραπόδοση στην είσπραξη των εσόδων, όπως και το 2026, διότι  τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι οδυνηρότερα των πραγματικών δημοσιονομικών αναγκών.”

Δημοσιογράφος: Οι καθηγητές οικονομικών κάνουν λόγο για ανάπτυξη φέτος το πολύ έως 1%, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ φέτος δεν θα ανακοινώσει εκτιμήσεις διότι με εκείνες των δύο προηγουμένων ετών,    δημιουργήθηκαν προβλήματα και εκνευρισμός στην κυβέρνηση. Φαίνεται πώς ελληνική οικονομία, στην προσπάθειά της να παραμείνει εντός στόχων, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τόσο  σκληρά μέτρα.  Πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα; Υπάρχει σχέδιο ή πάμε και βλέπουμε;

Κ.Χρυσόγονος: “Εγιναν αναπτυξιακά συνέδρια στις περιφέρειες της χώρας, ήδη έχουν γίνει δύο από το 2013. Θα ήθελα να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για  τη χώρα, θα έλεγα ότι θα μπορούσε, ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί για να ακολουθήσει η εξειδίκευση με τους περιφερειακούς σχεδιασμούς”.

Δημοσιογράφος: Που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει...

Κ.Χρυσόγονος: “Αυτή τη στιγμή προφανώς δεν υπάρχει, εάν υπήρχε θα είχε ανακοινωθεί. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο με συγκεκριμένες στοχεύσεις, όχι αυτά που μας λένε οι δανειστές ή η ΕΛΣΤΑΤ ως προβλέψεις, με στοχεύσεις που θα τεθούν από την κυβέρνηση και μετά από έναν ευρύτερο διάλογο των πολιτικών δυνάμεωντου δημοκρατικού τόξου, να τεθούν αναπτυξιακοί στόχοι για την επόμενη 10ετία που θα αφορούν τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την απασχόληση, που είναι και το σημαντικότερο ζήτημα απ΄όλα και βεβαίως να βάλουμε κάτω και τα μέσα με τα οποία  θα πετύχουμε με αυτούς τους στόχους, τι θα αλλάξουμε, πραγματικές αλλαγές σε βάθος που θα μπορούσαν να έχουν παραγωγικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία και όχι “μεταρρυθμίσεις”, που μας επιβάλλουν οι δανειστές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κοπτοραπτική για να βγαίνουν τα νούμερα και όχι μέτρα με αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα. Μία μεγάλη αναπτυξιακή τομή θα είναι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου  που θα φέρει μια βεβαιότητα για τα περιουσιακά δικαιώματα, η οποία θα επιτρέψει σε αγοραστές από το εξωτερικό .να αγοράσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα, γεγονός που θα επέτρεπε την αναζοωγόνηση του κατασκευαστικού κλάδου  με την πώληση κυρίως εξοχικών κατοικιών, όπως έχουν κάνει άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Κύπρος. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς την πυρίτιδα. Την κτηματογράφηση της χώρας την προσπαθούμε εδώ και 20 χρόνια. Ξεκινήσαμε το 1998, έχουμε ξοδέψει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε κτηματογρφήσει το 20% της επικράτειας. Η Βουλγαρία ξεκίνησε το 2005,  ολοκλήρωσε το 2015  και ξόδεψε γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία και να προχωρήσουμε γρήγορα. Είναι και μνημονιακή μας υποχρέωση αυτό. ”

Δημοσιογράφος: Πώς βλέπετε όλες αυτές τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, έναν χώρο από τον οποίο και προέρχεστε. Θα μπορούσατε να μετέχετε σε ένα νέο, ευρύτερο σχήμα  σε αυτό το χώρο;

Κ.Χρυσόγονος: “Είμαι ευρωβουλευτής, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον μου είναι στραμμένο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε άλλους χώρους. Είμαι και μέλος και της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μιάς τάσης που ζητά άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.Το κόμμα έχει μείνει προσκολλημένο σε ένα μικρό αριθμό μελών. Το 2013, οπότε ιδρυθήκαμε ως ενιαίο κόμμα είχαμε 30.000 μέλη και τώρα ίσως να είναι ενεργά τα μισά. Με τις προϋποθέσεις αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Χρειάζονται αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτατη νομιμοποίηση από τη βάση,θα έλεγα όχι μόνον προέδρου, αλλά και Κεντρικής Επιτροπής με ελεύθερη συμμετοχή. Θα προσέρχεται όποιος θέλει και θα μετέχει με ένα μικρό αντίτιμο για το κόστος της διαδικασίας. Επίσης θα υπάρξει και λήψη αποφάσεων από τη βάση.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει από το 2013 το θεσμό του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και θα   μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμα και στο θέμα επιλογής εσωκομματικού εταίρου. Γιατί να μην μπορεί να γίνουν ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα και μια ψηφοφορία;”

Δημοσιογράφος: Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν οι ΑΝΕΛ κυβερνητικός σας εταίρος ;
Κ.Χρυσόγονος: “Δεν το ξέρω αυτό. Αυτό το ζήτημα αφορά στο παρελθόν. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όσο πιό κοντά στη βάση και σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από την κορυφή.”

Δημοσιογράφος: Για ποιό λόγο η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο;
Κ.Χρυσόγονος:  “Δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει τέτοια στήριξη. Ο ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι ασκήθηκε βέτο από ελληνικής πλευράς στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και δεν υπήρξε καμμία άλλη, διαφορετική πληροφορία από τα όργανα της ΕΕ Από εκεί και πέρα το καθεστώς Μαδούρο διολισθαίνει σε ολοένα και πιό αυταρχικές μεθόδους  και ελπίζω να μπορέσει να βρεθεί μια ειρηνική , δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα.Υπάρχει βέβαια λύση, είναι το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας  Θαπατέρο, ο οποίος λειτουργεί ως μεσολαβητής. Βέβαια και το σύνολο της αντιπολίτευσης στη χώρα  δεν αποτελείται από φανατικούς δημοκράτες..Ας ελπίσουμε να βρεθεί ειρηνική και δημοκρατική λύση για να τερματιστεί αυτός ο εμφύλιος πόλεμος .”



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου