Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ερντογάν: το μαρτύριο της...στρόφιγγας με τους μετανάστες



Τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα ανοίγει και πάλι ο Ερντογάν, με τις αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου από την περασμένη Κυριακή να έχουν αυξηθεί.

Την πόρτα των προσφύγων προς την Ελλάδα "άνοιξε" ξανά ο Ερντογάν επιχειρώντας να πιέσει τους ευρωπαίους και δη το Βερολίνο που σκληραίνει την στάση του έναντι του καθεστώτος και απειλεί να περιορίσει τα χρήματα που δίνονται στην Αγκυρα για το προσφυγικό.

Μέσα σε πέντε μέρες την πρoηγούμενη εβδομάδα  έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 979 μετανάστες -μια έξαρση που διόλου τυχαία είναι και σαφώς συντελείται με την ανοχή της Αγκυρας και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, όπως εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.
Η Αθήνα μεταφράζει την αύξηση των ροών  πρωτίστως σε μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε., λόγω της δυσμενούς τροπής που έχουν λάβει οι ευρωτουρκικές σχέσεις.


Οι δυο λόγοι που ο Ερντογάν πιέζει ξανά με τους πρόσφυγες  

Η  Τουρκία εκτιμά πως με δεδομένη την ένταση με το Βερολίνο, οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης θα καρκινοβατούν, οπότε δεν έχει άλλο μέσο πίεσης από... στραβά μάτια στο θέμα του προσφυγικού.
Επίσης, γνωρίζει ότι η Λευκωσία θα ασκήσει βέτο εάν δεν ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
Κυρίως όμως, τον Ερντογάν ενοχλεί ότι η πλάστιγγα στους κόλπους της Ε.Ε. γέρνει υπέρ όσων προκρίνουν το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών και την αναζήτηση μιας ειδικής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, θέση που φέρεται να ασπάζεται και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πραγματικός λόγος ίσως να κρύβεται σε όσα δήλωσε πρόσφατα ο γερμανός αρμόδιος για τον προύπολογισμό επίτροπος στο περιοδικό  "Der Spiegel" 


Έτινγκερ: "Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν ακόμη τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ" 

Σύμφωνα με το περιοδικό, η ΕΕ είχε συμφωνήσει να δώσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκίαως το 2018, για δράσεις όπως η στέγαση και εκπαίδευση των προσφύγων. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την πρώτη δόση, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα προγραμματιστούν ως το τέλος του έτους, ενώ στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2018 έχουν ήδη οριστεί 300 εκατομμύρια για τη δεύτερη δόση. Όπως επισημαίνει ο κ. Έτινγκερ, για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απομένει, υπόχρεα, είναι πλέον τα κράτη-μέλη.

Έως τώρα, η Γερμανία έχει συνεισφέρει, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ειδικοί της ΕΕ θεωρούν ωστόσο ότι το Βερολίνο θα πρέπει για τη δεύτερη δόση να καταβάλει πολύ περισσότερα, σημειώνει το περιοδικό. Από τη μία πλευρά, η ΕΕ δύσκολα θα καταφέρει να δώσει πάλι τόσα χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό και από την άλλη είναι εντελώς ανοιχτό το εάν η Μεγάλη Βρετανία, η οποία θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα εξακολουθήσει να είναι πρόθυμη να πληρώνει για τη συμφωνία με την Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις πληρωμές προς την Τουρκία λόγω της απολυταρχικής πορείας του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Spiegel. 

Το Βερολίνο σκεφτόταν ιδιαίτερα τη λεγόμενη προενταξιακή βοήθεια, την οποία λαμβάνει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη. Σύμφωνα όμως με το περιοδικό, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν το αίτημα του Βερολίνου να σταματήσει αυτή η βοήθεια. Αυτή τη στιγμή μόνο μια μειοψηφία στηρίζει την πρόταση του Βερολίνου.

Μπροστά σε νέα προσφυγική κρίση η Αθήνα...

Οι πιέσεις του Ερντογάν στην Ευρώπη και οι διαδικασίες για την επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων, που ζητούσαν την επανένωση με τις οικογένειές τους, ενδεχομένως να αναθερμάνουν το προσφυγικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του  Guardian  που  επικαλείται πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία έχει υποβάλει ήδη 400 σχετικές αιτήσεις, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν καταθέσεις επίσης η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.


Οπως ανέφερε στην εφημερίδα ο αρμόδιος υπουργός  Γιάννης Μουζάλας,  οι πρώτες επιστροφές προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

«Θα ξεκινήσουν με έναν συμβολικό αριθμό ως ένδειξη φιλίας (προς τα ευρωπαϊκά κράτη). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί τόσους πολλούς (πρόσφυγες), έχει υποστεί τόσο μεγάλη πίεση, που το να δεχτεί κι άλλους θα ήταν παράλογο, ένα αστείο, εάν όχι τραγωδία», δηλώνει ο κ. Μουζάλας.

Που θα πάνε αυτοί που θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα;  

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει ότι δεν έχει ιδέα για το πού θα πάνε τελικά αυτοί οι άνθρωποι ή εάν θα φύγουν ποτέ από την Ελλάδα. «Δεν ξέρω πού θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα... Ό,τι κι αν συμβεί, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί αισθητά και ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά κριτήρια», προσθέτει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι επισημαίνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι επιστροφές των προσφύγων είναι μία διαδικασία που δεν τέθηκε υπό διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και ότι δεν θα αφορά τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ευρώπη πριν από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου