Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για την Βασιλική Θάνου: Ποιοι οι πιθανοί «διάδοχοι»



Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου από την θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα σενάρια για το πρόσωπο που θα καθίσει στην καρέκλα της δείχνουν «μάχη» μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Παρά τις προσπάθειες της κ. Θάνου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των λειτουργών της Δικαιοσύνης, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, αφού αντέδρασε ακόμη και ο ίδιος της ο κλάδος, υπογραμμίζοντας την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας… διεκδίκησης. Κάπως έτσι, η σημερινή πρόεδρος του Αρείου Πάγου συνταξιοδοτείται, με τη διαδικασία αντικατάστασής της να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελική επιλογή.

Η διαδικασία επιλογής επιβάλλει την πρόταση λίστας υποψηφίων από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, και στη συνέχεια -βάσει «νόμου Καστανίδη»- η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επιλέγει μεταξύ αυτών με ομοφωνία ή πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5. Στη συνέχεια, η λίστα με τις επιλογές της Διάσκεψης διαβιβάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει τον τελικό λόγο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προτείνει 6 ανώτατους δικαστές για να καταλάβουν τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και 16 δικαστές ως υποψηφίους να καταλάβουν τις 6 θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Οι ανώτατοι δικαστές που φαίνονται ως οι επικρατέστεροι για τη θέση είναι οι Δημήτρης Κράνης και Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη, με την τελευταία να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Ωστόσο, και οι δύο προηγούνται στην επετηρίδα, αφού διορίστηκαν το 1978.

Τα προφίλ

Η Ειρήνη Πετρουλάκη είχε θέσει σημαντική υποψηφιότητα και πέρυσι κατά την ανάδειξη «διαδόχου» για την καρέκλα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποχώρηση της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη. Μάλιστα, η πλάστιγγα μέχρι την τελευταία στιγμή έγερνε προς το δικαστικό κλάδο, δηλαδή τους εν ενεργεία αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, καθώς οι τότε εξελίξεις, πρωτοφανείς στα δικαστικά χρονικά, με κορυφαίους εισαγγελείς να αλληλοκαταγγέλλονται για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους, οδήγησαν σε ανατροπή των δεδομένων.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος με επιστολή της στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητούσε να γίνει επιλογή από τη δεξαμενή των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και να μη γίνει η επιλογή από το δικαστικό κλάδο. Πράγματι, τη θέση κατέλαβε τελικά η κ. Ξένη Δημητρίου, αφήνοντας πίσω την κ. Πετρουλάκη, η οποία φαίνεται φέτος να προαλείφεται για τη θέση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Ηταν Οκτώβριος του 2015, όταν έπειτα από 37 χρόνια η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη προήχθη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Γεννημένη το 1952 στο Ρέθυμνο, η μία εκ των δέκα αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί το δικαστικό σώμα από το 1978. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης τόσο ως πρωτοδίκης όσο και ως πρόεδρος Πρωτοδικών. Στο Ηράκλειο έφτιαξε την οικογένειά της με τον άνδρα της ζωής της, Γιώργο. Ως εφέτης υπηρέτησε στα Χανιά και τον Πειραιά, ενώ ως πρόεδρος Εφετών στην Αθήνα. Το 2011 έγινε μία εκ των εξήντα αρεοπαγιτών, ενώ έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στους συναδέλφους της για τη νομική κατάρτιση και το ήθος της.

Σημαντική υποψηφιότητα έχει θέσει και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Κράνης. Με καταγωγή από τη Λαμία, έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Συμπληρώνει 38 χρόνια στο δικαστικό κλάδο, καθώς εισήλθε σε αυτόν στις 10 Μαΐου του 1978, ενώ προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2009. Το 2010 ήταν πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Υπήρξε μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, με έντονη μάλιστα συμμετοχή και συνεχείς ερωτήσεις από έδρας, ενώ ήταν πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας και έχει συμμετοχή στη συγγραφή πέντε νομικών βιβλίων.



ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου