Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην ΠΓΔΜ – Τέσσερις βουλευτές τραυματίες από την εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή



Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εξέλεξαν έναν αλβανικής καταγωγής Πρόεδρο της Βουλής, τον Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος -αλβανικής καταγωγής- πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Τέσσερις βουλευτές τραυματίστηκαν. Μεταξύ τους και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους τραυματίες βουλευτές, ο αλβανικής καταγωγής Ζιγιαντίν Σελά είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, και «δίνει μάχη για τη ζωή του», σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.



Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε μέσω διαγγέλματός του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, και κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να προσέλθουν σε διάλογο. Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τους οπαδούς του ο πρόεδρος του VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιστρέφοντας εσπευσμένως στα Σκόπια από τη Βιέννη.

ΗΠΑ και Ε.Ε. καταδίκασαν τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Λίγο μετά τις 9.30 χθες το βράδυ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η βία δεν έχει καμία θέση στο κοινοβούλιο και ότι η Δημοκρατία πρέπει να βρει το δρόμο της. Αντίστοιχα, ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην ΠΓΔΜ, Ματς Στέφανσον μιλώντας εξ ονόματος και άλλων διπλωματών, επισήμανε στους πολιτικούς της FYROM την αναγκαιότητα του διαλόγου.

Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει έκρυθμη. Λίγο πριν τις 10.30 το βράδυ, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς πέριξ του κοινοβουλίου το οποίο ήταν κυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Η νομιμότητα της εκλογής του Τζαφέρι αμφισβητείται βασίμως, αφού δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες.



Η πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα και το όλο πρόβλημα ξεκίνησε από τις 11 Δεκεμβρίου, όταν στη χώρα έγιναν βουλευτικές εκλογές, μετά και από μια διετία κρίσης. Το κόμμα VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γκρούεφσκι, κέρδισε με μικρή διαφορά και ποσοστό 37,96% έναντι 36,65% της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ.

Στον Γκρούεφσκι δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 61 βουλευτών. Ο Σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ, τότε, συνασπίστηκε με τα τρία αλβανικά κόμματα και παρουσίασε, δίχως ωστόσο να έχει πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, 67 βουλευτές.
Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο Ιβάνοφ, που θεωρείται πολιτικό τέκνο του Γκρούεφσκι, αρνείτο να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, με το επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το πολιτικό πρόγραμμα της ατζέντας των τριών αλβανικών κομμάτων εμπεριέχει στοιχεία της «πλατφόρμας των Τιράνων», η οποία, όπως υπογραμμίζει, αποφασίστηκε εκτός της χώρας και αν αυτή η ατζέντα υλοποιηθεί, απειλείται το Σύνταγμα της χώρας.

Έκτοτε, χιλιάδες πολίτες, οπαδοί και των δύο κομμάτων, βρίσκονταν καθημερινά στους δρόμους, οι μεν επικροτώντας τις αποφάσεις του Προέδρου Ιβάνοφ, οι δε διαμαρτυρόμενοι γι’ αυτές, ενώ το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συντάσσονταν με τη θέση να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ. Αντιθέτως, η Ρωσία θεωρείται ότι στηρίζει τις θέσεις του Ιβάνοφ και του Γκρούεφσκι.



Καλλιόπη Λιβανού
Πηγή : athina984.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου