Πηγή : star.gr
Τρίτη 21 Μαρτίου 2017
Εποχές… Βαρουφάκη: Αναβιώνει το Brussels Group
Το «Brussels Group» του 2015 αναβιώνει μέσα από τη χθεσινή διευθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της στο Εurogroup με στόχο να προχωρήσει στο κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων της αξιολόγησης (To Brussels Group ήταν το διαπραγματευτικό πλαίσιο στις Βρυξέλλες, όταν η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεπε στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2015).
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που ενημέρωσε το star.gr, οι συναντήσεις θα γίνονται στο «κατάλληλο επίπεδο», δηλαδή με τους επικεφαλής της τρόικας και τους προϊσταμένους τους. Οι συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα στο κτίριο του Συμβουλίου και στην αίθουσα όπου έγιναν οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ντάισελμπλουμ χθες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος όμως δεν θα μετέχει σε αυτές και αν χρειαστεί θα τον εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του Εuroworking Group Τόμας Βίζερ.
Η πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group ξεκίνησε χθες το βράδυ στις 20:00 τοπική ώρα και έληξε χωρίς ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Eυκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει στις Βρυξέλλες ως την Πέμπτη, μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη με τελικό σκοπό να προλάβουν να κλείσουν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα πριν το Εurogroup της 7ης Απριλίου - για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση όπως δήλωσε στην καταταληκτική ενημέρωση της χθεσινής συνεδρίασης ο Πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στο ίδιο το Εurogroup, μετά από μια σχετικά σύντομη συνεδρίαση, όπου το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε λιγότερο από 30 λεπτά, οι 18 υπουργοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη απώλεια ανάπτυξης, την πρόσβαση στις αγορές και τη διατηρησιμότητα των σημερινών θετικών δεικτών αν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις. Επιπλέον οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αλλάξουν «μέθοδο εργασίας». Αντί να κλείσουν πρώτα τα μικρά θέματα και να κινηθούν αργότερα προς τα μεγάλα, θα αναλάβουν να κλείσουν τα δύσκολα τώρα και αν και όταν οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για να ξανακατέβει η τρόικα στην Αθήνα, θα κλείσουν και τα μικρά.
Ο Πρόεδρος του Εurogroup ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι οι όλοι οι θεσμοί έχουν «την ίδια άποψη» για το πως πρέπει να κλείσουν και το τι πρέπει να γίνει με το κάθε θέμα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλπουμ εκφράζοντας το σώμα των υπουργών, ήταν ξεκάθαρος ως προς το ότι τα εργασιακά είναι απαραίτητο να κλείσουν μαζί με τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2019 και δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνεία ως προς το αν το ΔΝΤ πρέπει να είναι ή όχι στο πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει ακόμα αμφιβολίες και παραπέμπει στο πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για τις βέλτιστες πρακτικές στα εργασιακά, ελπίζοντας σε μια διαφορετική κατάληξη για τις απολύσεις και τα υπόλοιπα εργασιακά
Επιπλέον σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή η κυβέρνηση ζήτησε να περιληφθεί στη διακήρυξη των 27 στη Ρώμη το Σάββατο μια φράση που αναφέρει ότι «το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη μέλη», δεν είναι καθόλου γνωστό όμως ποια θα είναι η τύχη του αιτήματος.
Σε σχέση τέλος με το ζήτημα των δημοσιονομικών μετά το 2018, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είμαστε τόσο κοντά στο κλείσιμο που οι διαφορές είναι επουσιώδεις και μόνο σε λεπτομέρειες, πχ. αν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εργασίας στο πακέτο των αντίμετρων.
Αν μη τι άλλο πάντως οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κρατήσουν τη υπόθεση ζωντανή και ποντάρουν στην καλή θέληση της ελληνικής πλευράς που μάλλον κατάλαβε το διακύβευμα. Εξ ου και οι δηλώσεις για την απαραίτητη πολιτική βούληση που έχουν διαγνώσει πως υπάρχει στην ελληνική πλευρά:
Ντάισελμπλουμ: «Δεν έχω καθόλου την αίσθηση πως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Εκτιμώ ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και μεγάλη αίσθηση του επείγοντος. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι το ζήτημα κλειδί και αν αυτή η διαδικασία τραβήξει πάρα πολύ, τότε η εμπιστοσύνη θα εξαντληθεί. Και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Toν τελευταίο χρόνο υπήρχαν τρία τρίμηνα με μια σχετική ανάπτυξη και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία ανάκαμψης συνεχίζει και δεν σταματά η υπαναχωρεί. Αυτό προϋποθέτει ότι πραγματικά πρέπει να γίνουν κάποια βήματα μπροστά. Και αυτή η αίσθηση ήταν κοινή σε όλους στη σημερινή συνάντηση, κυρίως δε από την ελληνική πλευρά».
Μοσκοβισί: «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι είπε ο Γερούν. Θα ήταν άδικο, άσκοπο και αντιπαραγωγικό να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης, υπάρχει πολιτική βούληση την οποία μοιράζονται όλοι και όλοι γνωρίζουμε ότι ισχυρή πρόοδος έχει επιτευχθεί, κάποια σημεία είναι ακόμα στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και θέλουμε να τα κάνουμε σύντομα. Όμως ας είμαστε ξεκάθαροι, το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δεν επιτρέπουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος, έλλειψη πολιτικής βούλησης ή ότι σχετικό».
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο».
Πηγή : star.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου