Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Μπαν Κι Μουν: «Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες»



To Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας της οργάνωσης αλληλεγγύη-SolidarityNow επισκέφθηκε σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, κατά την πρώτη μέρα άφιξής του στην Ελλάδα για να βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων και να δει από κοντά τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας, στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψής του στη χώρα μας, βρέθηκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας που λειτουργεί το αλληλεγγύη-SolidarityNow όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της οργάνωσης, κο Στέλιο Ζαββό, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, με εργαζόμενους και εθελοντές του προγράμματος για την παροχή βοήθειας προς τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: «Είμαι πολύ συγκινημένος και ταυτόχρονα χαρούμενος που βρίσκομαι στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow. Είναι μικρό και προσφέρει τόσα πολλά. Είναι το πρώτο μέρος που επισκέπτομαι αφότου έφθασα στην Ελλάδα», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow, ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Για να συνεχίσει αναφερόμενος στη σημερινή κρίση: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους. Όταν η ζωή σου απειλείται πρέπει να τρέξεις και να αναζητήσεις βοήθεια. Κι αυτή η κρίση σήμερα είναι μία κρίση αλληλεγγύης. Για αυτό το λόγο θέλω να συνομιλήσω με τους ηγέτες των χωρών. Γιατί η κρίση αυτή έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο ζήτημα. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνω είναι να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον. Οι ηγέτες των χωρών οφείλουν να επιδείξουν τη συμπόνοια τους, να μην κάνουν διακρίσεις, να μην υποκύψουν σε ξενοφοβικά αισθήματα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία με τις ικανότητες, τη γνώση, την παιδεία τους. Κι εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας. Αντί να χτίζουμε τείχη θα πρέπει να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενημερώθηκε από κοντά για τις περισσότερες από 100.000 δωρεάν υπηρεσίες (ιατρικές, νομικές, ψυχοκοινωνικές κ.ά.) που έχουν παρασχεθεί από το 2014 μέχρι σήμερα, σε περισσότερα από 40.000 άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση και ανήκουν στις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Μέχρι σήμερα, το αλληλεγγύη-SolidarityNow έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της κοινωνικό-οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. 

«Η σημερινή επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ κου Μπαν Κι-Μουν στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στο έργο που προσφέρουν για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος όλες οι ΜΚΟ, η κοινωνία των πολιτών αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο Πρόεδρος του αλληλεγγύη-SolidarityNow, κος Στέλιος Ζαββός. Για να τονίσει: «Κυρίως όμως, είναι μία αναγνώριση αλλά και μία ενθάρρυνση γι’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπηρετώντας τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες».

Ο Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος έφθασε σήμερα στη χώρα μας στο πλαίσιο συναντήσεών του με Έλληνες αξιωματούχους θα αναχωρήσει αύριο Σάββατο, 18 Ιουνίου, για τη Λέσβο για να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες, εθελοντές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές αρχές.


Ποιος είναι ο σκοπός του δικτύου αλληλεγγύη-SolidarityNow

Το αλληλεγγύη-SolidarityNow είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Αυτή την περίοδο, για την υποστήριξη ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης και άλλων αιτούντων άσυλο, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow», δημιουργεί 600 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική και 100 θέσεις στη Θεσσαλονίκη, και στην ευρύτερη περιοχή των δύο πόλεων, μέσω προγράμματος φιλοξενίας με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. 

Το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Βασικοί χρηματοδότες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους εξής οργανισμούς: UNHCR, UNICEF, CARE, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικό-κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. 


Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

To Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2014 σε μία υποβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της πόλης, φιλοξενώντας κάτω από την ίδια στέγη διαφορετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με σκοπό να προσφέρει, μέσα από μία καλά οργανωμένη δομή, βασικές υπηρεσίες στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Συνεργάτες μας στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας είναι οι οργανώσεις: PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Ένωση «Μαζί για το Παιδί», Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παράλληλα, λειτουργεί γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου για να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο -κυρίως ευπαθείς ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα και οι μονογονεϊκές οικογένειες. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου