Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Στα «βράχια» η διαπραγμάτευση - Νέα επικοινωνία σήμερα Τσίπρα με Τουσκ



Επικοινωνιακή διαχείριση του φιάσκου από την κυβέρνηση μετά την άρνηση του Συμβουλίου Κορυφής - Συνομιλία με Ντόναλντ Τουσκ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός - Νέα ψυχρολουσία χθες από Ντάισελμπλουμ

Παρά το φιάσκο του πρωθυπουργού με την σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων και παρότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την συνεδρίαση του Eurogroup, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να δηλώνει ικανοποιημένο από τις εξελίξεις. 

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής θα συνεδριάσει σήμερα Μ. Πέμπτη στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το ναυάγιο του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε τους γνωστούς πολιτικούς του ελιγμούς και την διαχείριση των απειλών -προσφυγή στις κάλπες-, που όμως φαίνεται πια ότι δεν πτοούν κανέναν. Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο επιδόθηκε χθες σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ με την προβολή των θέσεων της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει στο εσωτερικό της χώρας ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και ότι το μόνο πρόβλημα είναι το «κακό» ΔΝΤ. 

Ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε την σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό θέμα. Ο Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε το αίτημα και αντί γι αυτό δήλωσε ότι θα συγκληθεί το Eurogroup.  Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να μεταφέρει στο πολιτικό επίπεδο την διαπραγμάτευση, με το αίτημα για Συμβούλιο Κορυφής, ήταν ελιγμός προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι πάντα η σύγκληση του Eurogroup σε καθορισμένη ημερομηνία. 

Έτσι σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου χθες το απόγευμα αναφερόταν ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί. 


Συγκεκριμένα το σημείωμα αναφέρει: «Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup».

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Eurogoup την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίζει γιατί ματαιώθηκε το σημερινό, και αφού προηγουμένως εισέπραξε άρνηση από τον Ντόναλντ Τουσκ. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι υπήρχε ικανοποίηση από την στάση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεταν ότι μέχρι χθες το βράδυ επρόκειτο να υπάρξει συνομιλία του πρωθυπουργού μαζί του. Επίσης οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα πρέπει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να ανακοινώσει επισήμως την ημερομηνία σύγκλησης του οργάνου για την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά ο πρωθυπουργός θα υποβάλλει επισήμως το αίτημα για σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση -πάντα κατά τις ίδιες πηγές- ο Ντόνταλντ Τουσκ θα είναι υποχρεωμένος να το δεχθεί. 

Ωστόσο χθες το βράδυ μία ακόμη ψυχρολουσία περίμενε την κυβέρνηση από τις δηλώσεις του  Ντάισελμπλουμ που έκανε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος άφησε ανοικτό το πότε θα συγκληθεί το Eurogroup.  «Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση». 

Ακόμη και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών άδειασε την ελληνική κυβέρνηση δικαιώνοντας το ΔΝΤ και δήλωσε: "Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα. Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης”. 

Μετά από αυτό είναι αμφίβολο εάν σήμερα ορισθεί ημερομηνία για το Eurogroup όπως υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου ποντάροντας στην μεσολάβηση των Τουσκ και Γιούνκερ. 

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν η νέα συνομιλία που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ καθώς και το αν τελικά πραγαμτοποιήθηκε χθες επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ. 

Πάντως η κυβέρνηση επιδόθηκε χθες στην επικοινωνιακή διαχείριση απευθυνόμενη στο εσωτερικό κοινό με συνεχή ενημερωτικά σημειώματα και με έκτακτο μπρίφινγκ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, όπου επαναλάμβανε την βασική της επιχειρηματολογία κατά του ΔΝΤ  και επιχειρούσε να δημιουργήσει αίσθηση αισιοδοξίας και βεβαιότητας για τις εξελίξεις. Εντύπωση πάντως προκάλεσε ότι κατά την χθεσινή ενημέρωση η κ. Γεροβασίλη αφού κάλεσε την Ε.Ε να πάρει θέση απέναντι στην "υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας από το ΔΝΤ” απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών. 


"Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση" συνεπώς "δεν απαντώ σε υποθετικά σενάρια", δήλωσε η κ. Γεροβασίλη δίνοντας έτσι τροφή για τα εκλογικά σενάρια σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να πάει σε εκλογές αν βρεθεί σε αδιέξοδο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι "Δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς". Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρα διαχειρίζεται την απειλή των εκλογών τόσο προς τα έξω όσο και προς τους δικούς του βουλευτές. 



Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην δική του εκδοχή των γεγονότων, εξακολουθεί να στοχοποιεί το ΔΝΤ και αναζητά εσωτερικούς εχθρούς. 


Στο χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα  καταφέρεται “εναντίον εκείνων που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης” προβλέποντας μάλιστα ότι θα διαψευσθούν. 


Στο ίδιο σημείωμα το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί “ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο». 


Επικαλείται δε και την ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.  

Όσον αφορά την διακοπή των διαπραγματεύσεων αναφέρει: “ Δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου». 


Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση).

Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία,  αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία. 

Κλείνοντας καταφέρεται εναντίον υποθετικών εχθρών: “ Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί”.


Πηγή : protothema.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου