Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Αμετανόητοι φοροφυγάδες, παρά τους συχνούς ελέγχους




Φορολογικούς ελέγχους σε 2.940 επιχειρήσεις της χώρας διενήργησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (οι ΔΟΥ, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ). Συνολικά, τις τελευταίες 7 εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί 35.859 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 6.970 επιχειρήσεις. Στους ελέγχους συμμετείχαν 11.100 ελεγκτές. Από τις ΔΟΥ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.876 έλεγχοι σε 1.857 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 310 παραβάσεις στις 304 ελεγχθείσες επιχειρήσεις. Το 88% των παραβάσεων (274) αφορούσαν την ανακριβή ή τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Οι έλεγχοι κάλυψαν κατά 52% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και κατά 29% εμπορικές επιχειρήσεις. Κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν 6 φορολογικές ταμειακές μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 4 ήταν εμπορικές επιχειρήσεις και οι 2 δραστηριοποιούνταν στον χώρο της εστίασης.

Συμπληρώθηκαν χθες 16 χρόνια από το ιστορικό ρεκόρ του Χρηματιστηρίου. Η «φούσκα» των μετοχών που έσκασε τους επόμενους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, εγκλώβισαν περισσότερους από 1,7 εκατ. συμπατριώτες μας, που απώλεσαν τα κεφάλαιά τους και ήταν η αρχή δεινών για τον θεσμό που έχασε την αξιοπιστία του και το πληρώνει μέχρι σήμερα. Ηταν Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 1999, ακριβώς 10 ημέρες μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου με τους 143 νεκρούς, όταν το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 6.355,05 μονάδες! Η κεφαλαιοποίηση εκείνη την ημέρα αναρριχήθηκε στα 74 τρισ. δραχμές ή 217,168 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η αξία της αγοράς βρίσκεται στα 40,387 δισ. ευρώ.

Πρωτιά Αμερικανών

Στα 94 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση που πλήρωσαν για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους οι Ελληνες ενώ η μέση διάρκεια παραμονής τους ήταν 5,7 ημέρες. Αυτό δείχνουν στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών Trivago. Αυτοί που πλήρωσαν τα περισσότερα χρήματα ήταν οι Αμερικανοί με 183 ευρώ και ακολούθησαν οι Νορβηγοί με 173 ευρώ, οι Βρετανοί με 156 ευρώ, οι Σουηδοί με 144 ευρώ, οι Φινλανδοί με 132 ευρώ, οι Γερμανοί με 122 ευρώ και οι Τούρκοι με 117 ευρώ. Στη λίστα των πρώτων 15 χωρών (από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη τιμή) οι Ελληνες κατετάγησαν στη 12η θέση.

Το αίτημα του Παντείου και η παράταση προγράμματος

Επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα της «Κ» για την παράταση του προγράμματος του Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που οδηγεί σε νέα αναμονή 4.000 απολυμένους από 64 επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας. Επικαλείται μάλιστα το αίτημα του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο αναφέρεται και το δημοσίευμα. Αυτό που δεν διευκρινίζει, βέβαια, είναι τι θα κάνει το υπουργείο εάν μία μέρα πριν από τη λήξη της παράτασης βρεθεί κάποιο άλλο πανεπιστήμιο ή ίσως μια αναπτυξιακή σύμπραξη κάποιου δήμου, που δεν πρόλαβαν, και ζητήσουν νέα παράταση...

Εισαγγελική έρευνα για «πειρατές» του τουρισμού

Η Εισαγγελία Αθηνών έχει κινήσει διαδικασία για τη διερεύνηση των ενεργειών που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών σε σχέση με στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή τους και αφορούσαν πιθανή λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα. Η υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων έχουν επανειλημμένως επισημάνει την τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων που συνιστά για τη χώρα η λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων. Παρά τις παροτρύνσεις των φορέων του τουρισμού και τη διάθεση για ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων καταλυμάτων, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της απελθούσας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διογκωθεί ακόμη περισσότερο η παραοικονομία στον χώρο του τουρισμού.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου