Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω έντασης



Με την ορκωμοσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, της προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου, ως πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες ο βίος της κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα και η χώρα εισέρχεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο μετά την ορκωμοσία, σήμερα, της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι απέτυχε η σύγκληση της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο κ. Παυλόπουλος μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε τηλεφωνικά με όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους πρότεινε την πραγματοποίηση, χθες, σύσκεψης υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας ή, εφόσον αυτό δεν προέκυπτε, προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Παυλόπουλο ότι δεν επρόκειτο να συμμετέχει σε μια τέτοια σύσκεψη, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ούτε κατά τη μία ούτε κατά την άλλη εκδοχή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα λάβει μέρος στη σύσκεψη, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν, ακόμα κι αν κάποιοι αρνηθούν. Θετικά απάντησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επισήμανε στον κ. Παυλόπουλο ότι διαφωνεί με το να γίνονται διαβουλεύσεις από το τηλέφωνο και θα πρέπει να γίνει η σύσκεψη με όσους δεχθούν να προσέλθουν, χαρακτηρίζοντας τη μη πραγματοποίηση της σύσκεψης «εκτροπή».

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, από το «Ποτάμι», δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να προσέλθει και ότι εάν η σύσκεψη δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, να καταστήσει σαφές η Προεδρία ότι δεν γίνεται διότι αρνούνται να προσέλθουν συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί. Θετικά απάντησε και η κ. Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ.

Αρνητικά απάντησαν ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος της «Χρυσής Αυγής», ο γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο κ. Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με δεδομένη την άρνηση των κ. Τσίπρα, Καμμένου, Κουτσούμπα και Μιχαλολιάκου να δεχθούν την πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου και να προσέλθουν στη σύσκεψη, «η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνη μονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την ώς σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως». Ετσι, ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας και ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η κ. Θάνου, αμέσως μετά την ορκωμοσία, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την υποδέχθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός συνεχάρη τη διάδοχό του και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά της, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι τόσο η κ. Θάνου, όσο και η υπόλοιπη κυβέρνηση θα ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε μια κρίσιμη, όπως τόνισε, περίοδο για τη χώρα.

Από την πλευρά της, η νέα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της συγκυρίας, τονίζοντας ότι, πέραν της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί σημαντικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Παραδίδοντας στη νέα πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας έκλεισε τον κύκλο της «πρώτης φοράς Αριστερά» κυβέρνησής του, η οποία συμπλήρωσε μόλις επτά μήνες βίου και παραιτήθηκε μετά την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και τον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα τη διαδεχθεί.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου